Henrik Lange: 80 romaner för dig som har bråttom (Kartago 2007)
Lange bjuder på 165 sidor riktigt festlig bok. Men vem vänder den sig till egentligen? (Den som har bråttom ju!) Den som inte gillar att läsa är kanske inte så intresserad av vad som händer i 80 olika mer eller mindre kända verk och den som gillar böcker vill kanske läsa dem själv och inte få hela berättelsen avslöjad på en gång. För det är just vad författaren gör. Avslöjar böckernas story alltså och då slutet i synnerhet. Varje roman av de 80 som valts ut sammanfattas var och en på max fyra svartvita serierutor.

Så här lyder sammanfattningen av Bibeln: ”Gud skapade himmel, jord och människor. Jesus, Guds son, offrar sig för att människorna ska få sina synder förlåtna. Men det går åt helvete ändå.”

Brott och straff blir: ”Raskolnikov rånmördar en rik gammal pantlånerska. Han får panik och får bara lite pengar med sig. Polisen söker efter mördaren. Raskolnikov förhörs men misstänks inte. Raskolnikov erkänner mordet och döms till livstids straffarbete i Sibirien.”

Jerome K Jeromes klassiker Tre män i en båt blir: ”Tre män som lider av en massa inbillade sjukdomar ska ge sig ut på en båttur för att vila upp sig. Det börjar regna, maten blir förstörd och de har jättetråkigt. De beger sig hemåt och tar sig till en restaurang.”

Fogelströms Mina drömmars stad illustreras med några enkla teckningar och orden ”Elände eländes elände elände eländes elände eländes elände elände.” Javisst, detta är humor på hög nivå. En festlig bok för den litteraturintresserade eller för den som aldrig kommer att ta sig an världshistoriens största klassiker men ändå vill ha ett hum om vad de handlar om. Här finns de, rejält förkortade förvisso, men ändå med grundstoryn intakt. Da Vinci-koden, Sagan om ringen, Flugornas herre, Odysséen, Röda rummet, 1984, Röde Orm, Den gamle och havet, Moby Dick och många, många andra. Nu kan du enkelt spara in tusentals sidors och hundratals timmars läsande...




Henrik Lange: 96 romaner för dig som fortfarande har bråttom (Kartago 2009)
Lange fortsätter att förenkla för den stressade bokälskaren och sammanfattar på 3-4 svartvita serierutor några utvalda titlar. Gamla och nyare romaner varvas och somligt blir i kortform riktigt skoj och annat inte. Även om mycket känns igen finns här också en hel del som, i alla fall för mig, är rätt okända böcker. Känner du till böckerna Jakten mot nollpunkten, Svart som silver, Huset med den blinda glasverandan, Den målade fågeln eller Ökendykaren? Nej, och inte blev jag nyfiken på dem heller. Däremot blir Nobelpristagaren Elfriede Jelineks bok Pianolärarinnan intressant och så även Carloz Ruiz Zafóns bok Vindens skugga. De kommer jag nog att syna närmare.

Här finns också några barnböcker med; C. S Lewis’ Narnia, nåt av Jan Lööf, Michael Endes Momo, Maria Gripes Agnes Cecilia och en berättelse om Pettson & Findus. Faktaboken No Logo dyker upp liksom vuxenserien Socker-Conny och självaste Star Wars (som väl främst kan anses vara en film mer än en roman?). Berättelsen är dock komprimerad till följande: ”För dig som har skitbråttom: Luke spränger dödsstjärnan som hans far har byggt.” Haha, det är humor det!

Riktiga klassiker som Onkel Toms stuga, Gullivers resor och Dracula är med liksom Ivanhoe, De tre musketörerna, Shogun, Grottbjörnens folk och Törnfåglarna så nu kan du slippa läsa många tjocka böcker. Nyare alster presenteras också i synnerligen nedbantad version, exempelvis Låt den rätte komma in, Sprängaren, Aldrig fucka upp, Damernas detektivbyrå, Nattfåk, Flyga drake etc.

Några hundra sidor Populärmusik från Vittula blir i Langes form: ”Matti växer upp i kvarteret Vittula i Pajala. Han vill bli rockmusiker men det blir han inte. Matti blir svensklärare i Sundbyberg.” I Am Legend förkortas till: ”Varenda människa i hela världen har blivit vampyr utom Neville. Han snickrar, dricker sprit och försöker finna ett botemedel mot vampyrism. Men det går inget vidare så han kastar in handduken.” Så där ja, nu behöver du inte läsa de böckerna heller, eller se filmerna för den delen...

Fem böcker i serien Liftarens guide till galaxen summeras på tre serierutor och hela Arn-trilogin likaså. Imponerande. Eller bara dumt? Välj själv. Hur som helst, här kommer 195 sidor pocket som är lite lagom festlig. Jag tycker det spretar lite väl mycket mellan barnböcker, gamla klassiker, moderna romaner och en hel del i mitt tycke rätt okänt. Jag skulle gilla om eventuellt framtida böcker var temainriktade; ja en samling om klassiska kärleksromaner, en annan bok om kända rysare, en om bara svenska böcker etc. Och varför inte en med Agatha Christies många mordmysterier där mördaren avslöjas? Det vore något det!




Henrik Lange: Den sämsta får du gratis (Kartago 2011)
En pocketbok i kvadratdecimeterstort format, innehållande 200 sidor med fokus på bokvärlden, romaner, författarskap, bibliotek, utmärkelser och mer. Langes regelbundna skämtteckningar till tidningen Svensk Bokhandel har här sammanställts till en egen liten humorbok.

Mycket är träffsäkert och småskojigt, somligt passerar över huvudet. Några enstaka bilder kan jag skratta gott åt och vilja återkomma till och visa för andra för att de är så festliga. En hel del kräver att man är hyggligt bred i sin litteratursmak och/eller väl insatt i bokbranschen för att humorn skall gå hem.

Av de 200 sidorna är det en serieruta på hälften av dem och på enstaka vänstersidor kan det finnas en förtydligande mening, annars är varannan sida blank. Det du får här är således ett knappt hundratal svartvita enkla skämtteckningar av blandad kvalitet. Medelbetyg helt klart men som helhet lite smal humor och inte riktigt så festligt som jag hoppats på.




Katarina & Henrik Lange: Strindberg för dig som har bråttom (Kartago 2012)
Paret Lange använder 170 synnerligen lättillgängliga sidor text och bilder för att ge en bred bild av en av vår tids största författare, August Strindberg. Med en sådan här bok i händerna behöver du inte googla runt och leta efter personfakta och romaninformation på Internet, här får du hans livs historia och tjugotalet av hans romaner raskt sammanfattade på ett underhållande vis.

Strindbergs berättelser kokas ned till endast fyra svartvita serierutor vardera. En gnutta text och några bilder på en sida här och där så är såväl långa som korta romaner summerade.

Här kommer ett Strindberg-verk: En främling kommer till sitt föräldrahem men det har brunnit ner. Han listar ut varför och vandrar vidare…

Ett annat: För dig som har skitbråttom… Kvinnor, äktenskap är ju jättejobbigt.

En tredje bok: En konservator ligger efter en olycka för döden. Han pratar om sin fru, sina barn, sina böcker och sin tid i Kongo tills han dör.

Så där ja, så har du tagit dig igenom tre Strindberg-alster i ett nafs. Haha, man undrar ju hur mycket man missat eller om författarna egentligen fått med det centrala i berättelserna. Jag både blir och inte blir sugen på att ta mig igenom de riktiga romanerna.

Det berättas om Strindberg som vetenskapsman, som pappa, målare, fotograf. Ja, det berättas om hans fruar, hans utseende, hans sjukdomar, vänner och fiender och mer. Några uppslag tar upp: Det här visste du inte om Strindberg…

Allt verkar riktigt seriöst och nog så äkta men som ett skojinslag kommer här även några kända berättelser skapade av andra författare lätt förvanskade, dessa också nedkortade till att omfatta endast fyra rutor. Ja, hur skulle Harry Potter och de vises sten, Da Vinci-koden och Män som hatar kvinnor blivit om Strindberg skrivit dem? Och hur skulle hans egen klassiker Röda Rummet varit om den skrivits idag – jo såklart något med inkluderade vampyrer…

Mycket samlad fakta om Strindberg och hans böcker förpackat i ett lättläst format, lättsamt och underhållande. Ett kul sätt att öppna folks ögon för den store författaren.