Heinz G. Konsalik: Drömmarnas dal (Bra Spänning 1985)
(Im tal der bittersüssen träume.)
Tänk dig ett TV-avsnitt av Zorro där skurkarna är hemska men hur hemska de än är så vågar de sig inte in i Guds hus, hjälten klarar allt, även mot till synes omöjliga odds, hjälten får sin kvinna, skurkarna får sitt straff och över allt detta lyser en stekhet sol. Där har du storyn i den här boken.
I den lilla mexikanska byn har det inte regnat på 7 månader och solen skiner obarmhärtigt. Folk dör varje dag i torkan, de fattiga byborna får knappt en munfull vatten var ur brunnarna. Läget för människorna är minst sagt kritiskt. På Jack Paddys ägor är dock läget annorlunda. Ur hans brunnar porlar vattnet friskt, hans odlingar står under konstant bevattning och han tar sig svalkande bad i sin privata pool. De fattiga bybor som sliter på hans plantager kan göra nästan vad som helst för en klunk vatten.
I stort sett alla människor i byn står under Jacks kontroll, han är en mäktig man som tjänar stora pengar på sina kaktusodlingar ur vilka narkotika framställs. Det är bara två personer han inte lyckats skrämma och muta till tystnad. Byns präst och den nyanlände sjukhusläkaren. Och varande de som vårdar indianernas fysiska och psykiska hälsa får de allt fler bybor på sin sida i kampen mot Jack Paddy.
Paddy vill ha arbetare till sina plantager, människorna vill leva i frihet. Det blir en 300 sidors kamp där den rike mannen stryper vattentillförseln och telefonförbindelserna till byn och inte låter någon anlända eller åka därifrån och prästen och doktorn kämpar på för att få mannen att ta reson...
In i historien kommer narkotikaorganisationens mördare, kolerasjukdom och förstås en vacker kvinna som efter bara någon veckas bekantskap älskar läkaren över allt annat.
Som bok föga intressant. Det är väl otroligt att de klarar precis allt med obefintliga medel. Kvinnans kärlek till doktorn är förvisso fantastisk, är inte all kärlek det?, men en gnutta fånig så som den beskrivs.
Läs något annat. 320 sidor.