Jeff Kinney: Dagbok för alla superschyssta – Rowley Jeffersons loggbok (Bonnier Carlsen 2020)
(Diary of an Awesome Friendly Kid. 2019)

Har du läst i någon av den unge Greg Heffleys dagböcker har du säkert stött på hans bästa kompis Rowley. Nu har Rowley själv kommit på att han också skall skriva dagbok.

Projektet tar sin början främst som en biografi över just nämnde Greg. För vem känner honom allra bäst? Jo, bästa kompisen Rowley.

Så det här blir vardagsberättelser där Greg är med nästintill precis lika mycket som Rowley. Det börjar med grabbarnas första möte, fortsätter med skildringar av några ganska misslyckade övernattningar hos varandra samt skapandet av Gregs många olika specialpriser han förärat kamrat Rowley.

Annat som det ägnas många sidor åt är deras gemensamma pluggande inför skolprov samt skapandet av olika superhjälteserier...

De 224 sidorna är lättlästa och i sedvanlig stil späckade med många svartvita streckgubbar i olika miljöer som illustrationer. Jag kan förstå att författaren/tecknaren Jeff Kinney vill förnya sitt ”Dagbok för alla mina fans-koncept” men jag tyckte faktiskt att det blev lite konstigt att fortsätta läsa om Greg, men med allt skildrat från kompisens perspektiv.

Det här kunde ju lika lätt ha presenterats som en vanlig ny bok i Dagbok-serien fast berättat av Greg, han har ju ändå varit med i princip alla situationerna som lyfts fram här... Tack och lov ändå för att det är nytt material på sidorna, tänk om boken hade varit en redan tidigare publicerad dagbok men nu bara skildrad genom Rowleys ögon...