Alex Kava: Syndabekännelser (Mira/Förlaget Harlequin 2002)
(A Perfect Evil. 2000)

Skall man säga något negativt om denna bok är det väl att berättelsen känns föga originell. Du har säkert sett en massa filmer och läst böcker på samma tema. (Någon rövar bort unga barn och dödar dem. Hjälten måste stoppa den galne mördaren.) Fast frågan är om de nånsin varit så bra och oavbrutet spännande som det här?! Vore det inte för att kroppen krävt sömn och min arbetsgivare velat ha mig på jobbet skulle jag bara läst och läst och läst. Till dess att boken var slut. Den griper omedelbart tag och man läser och läser, sidorna flyger fram. Och ändå finns det massor kvar. Ganska otroligt faktiskt. En slukarbok som räcker länge!

Ronald Jeffreys har dömts för flera mord och skall avrättas. Han biktar sig en sista gång och erkänner ett mord, inte tre, trots att bevisen mot honom är övertygande.

För en tid är det lugnt i den lilla staden, inga nya bortrövanden eller mord sker. Men så börjar små barn försvinna igen för att sedan dyka upp mördade på de mest brutala sätt. Är det någon som härmar Jeffreys eller fanns det helt enkelt en mördare till som man aldrig fick fast?

Sheriff Nick Morrelli lyckas inget vidare med sitt jobb utan måste ta hjälp av FBI-profileraren Maggie OŽDell som lyckas komma otäckt nära mördaren.

Så nära högsta betyg man kan komma utan att få det och det beror bara på att slutet inte känns som ett riktigt slut. Efter 383 sidor vill man omedelbart ha mer.




Alex Kava: Samlaren (Mira/Förlaget Harlequin 2002)
(Split Second. 2001)

Albert Stucky är mångmiljonär och galen. Han är känd som Samlaren, och fram till dess att FBI-agenten Maggie OŽDell fick honom fast roade han sig med att fånga kvinnor, slakta dem och låta delar dyka upp lite varstans.

Nu har han lyckats rymma och han sätter omedelbart igång med att fånga nya kvinnor och ha ihjäl dem. Nu roar han sig med att döda kvinnor i Maggies omgivning. Det är kvinnan i huset intill, tjejen som levererat pizza, kvinnan som serverat Maggie på restaurang osv... Maggie kan inte stillasittande se på när offren växer på hög. Den här gången är det personligt och Maggie vill inget hellre än att sätta en kula mellan ögonen på Stucky.

Efter 384 sidor är det slut och då har det varit intressant, bitvis spännande, blodigt och helt OK som thriller. Vi följer i olika långa partier Stuckys blivande offer, andra FBI-agenter etc. så detta handlar inte bara om Maggie även om hon är huvudpersonen. Tempot är högt men inte alls lika högt som i debutboken. Spännande är det bitvis men sällan så där intensivt spännande som förra boken kändes. Visst har Stucky tagit gisslan men det känns faktiskt inte som att det är någon kamp mot klockan – även om det är det. Överraskande vändningar blir det några stycken och lättläst är det. På alla sätt en riktigt bra deckare, men som blir en liten, liten besvikelse jämfört med Syndabekännelser!




Alex Kava: Själasörjaren (Harlequin Bestseller 2003)
(The Soul Catcher. 2002)

Fader Everett är sektledare och han har total kontroll över alla sina medlemmar (tror han). Han är karismatisk och fascinerande och sekten lider ingen brist på vare sig pengar eller nya medlemmar. Ledaren är också skrämmande. ”Fader” har en otäck förmåga att kunna avslöja tvivlare och lögnare. Det finns de som är övertygade om att han är tankeläsare.

Allt är dock inte frid och fröjd i sekten. Det finns de som tycker att initierings- och reningsriterna är väl annorlunda och den som verkligen håller ögon och öron öppna kan få kännedom om sexuella övergrepp, försvinnanden och rentav mord. Nu har FBI omringat en av sektens stugor där ett gäng ungdomar håller till. Hjärntvättade sektmedlemmar öppnar eld, en FBI-agent dödas och ungdomarna tar gift hellre än att utfrågas av myndigheterna. Den döde agenten är en av FBI-profileraren Maggie OŽDells bästa vänner och nu har dessutom hennes egen mor blivit en av de färskaste medlemmarna i sekten hon just skall syna noggrannare i sömmarna.

Spännande redan från start. Jag kommer på mig själv med att längta efter att få fortsätta läsningen när jag tvingats lägga boken ifrån mig för en stund. Tyvärr måste jag ha tagit paus efter bästa partiet för överbetyget håller inte hela vägen. Det hela blir lite mindre spännande under sista halvan och jag tvingas bjuda på medelbetyg. Alex Kava är en lättläst och trevlig bekantskap som förtjänar mer uppmärksamhet än den hon fått i Sverige som kioskpocket-författare. Hon är stor i USA och hennes böcker på svenska borde få ligga där bredvid Dan Browns och Michael Connellys inbundna storsäljare. 381 sidor.




Alex Kava: Svarta sinnen (Harlequin Bestseller 2004)
(At the Stroke of Madness. 2003)

Psykolog Gwen Patterson ber sin gode vän FBI-agenten Maggie OŽDell om hjälp. Kan Maggie möjligen hjälpa till att leta rätt på Gwens försvunna patient Joan? Joan ringde Gwen och berättade att hon skulle träffa sin nye pojkvän och att hon satt och väntade på honom. Sedan dess har Joan inte synts till. Hon har uteblivit från ett avtalat möte och det brukar Joan aldrig göra. (Joans kille överraskade henne genom att dyka upp på träffen med en motorsåg! Det vet läsaren men varken Maggie eller Gwen förstås).

På ett stenbrott och tillika soptipp blir en tunna uppsliten av en grävmaskin. En död kropp ramlar ur. Fortsatta grävningar visar fler tunnor fyllda med kroppsdelar. Har man nu äntligen funnit Joan? Allt tyder på att de döda fallit offer för en seriemördare, men vad har offren gemensamt?

Alex Kava har fått till en lagom mysig mördarbok. Som alltid tidigare är även detta lättläst och spännande. Ett sorgligt och mycket trovärdigt porträtt av en man som lever med Alzheimers sjukdom målas upp. Några överraskningar bjuds det också på. Kava försöker läcka små ledtrådar till vem mördaren är för att senare vrida läsarens misstankar åt ett annat håll.

Hade Kava velat ha en solklar fyra i betyg för detta (vilket ändå är snuddande nära) skulle hon ha avslutat boken på sida 311. Det hade varit ett chockslut. Nu fortsätter berättelsen till sidan 317 och då blir förstås avslutningen en helt annan. Men bra blir det ändå. Kava har nu levererat flera ”starka treor” i rad. Hon håller en hög och jämn kvalitet. Har du inte läst något av henne än är det verkligen dags att börja.




Alex Kava: En mördares misstag (Harlequin Bestseller 2005)
(One False Move. 2004)

Kava tar paus från sin thrillersvit om FBI-agenten Maggie OŽDell och bjuder på en fristående berättelse, en actionladdad historia om mördare på flykt, ett kidnappningsdrama på 349 sidor. Och allt skall vara till stor del baserat på verkliga brott i USA under 2001-2002.

Det handlar om mördaren Jared Barnett som släpps från finkan efter 5 år. Visserligen är han dömd för mord och skulle ha suttit fängslad längre, men nu har det enda vittnet tagit tillbaka sitt vittnesmål så Jared är en fri man. Det första Jared tar sig för är att ta med sig sin syster och sin systerson på ett bankrån.

17-årige Charlie och Jared vandrar in på banken med pistolerna dragna och något går uppenbarligen snett. Snart kommer de utrusande till flyktbilen som körs av en motvillig Melanie, Jareds lillasyster och Charlies mor. Inne på banken finns minst fyra döda personer och några pengar kom rånarna aldrig över. Nu flyr de för livet.

I en avlägset belägen stuga finns författaren Andrew. Han får ovälkommet besök och tas som gisslan. Sällskapet om fyra färdas genom landskapet med polisen i hälarna...

Lättläst och med högt tempo genom alla 69 kapitlen. Till en början riktigt spännande men blir sedan till en ordinär ”skurkarnas-flykt-undan-rättvisan-med-kidnappat-offer-som bagage"-roman. Synd, för även om det hela är helt okej fanns det potential för något litet extra.