Jonathan Hayes: Heligt blod (Bra Böcker 2010)
(Precious Blood. 2007)

Hayes försöker i sin debutbok skrämma och chockera med en samling särdeles brutala mord men det är faktiskt först mot slutet det hela hettar till och blir spännande. När det hela sedan är slut, efter 363 sidor, kan jag bara konstatera att slutet inte kommer som en överraskning och att jag upplevt en sådan här berättelse hundratals gånger förr i andra böcker eller på film. Nej, inga poäng för originalitet här inte men med sin spännande avslutning blir det hela värt medelbetyg i alla fall. Och det är väl inte det sämsta.

Rättsläkaren Jenner har sett för mycket hemskheter i sina dagar och har avslutat sin tjänstgöring men när en gammal vän ber om en tjänst kan han inte säga nej och snart är han och undersöker nya dödsfall. Det är vännens systerdotter som hittats död, uppspikad upp och ned på väggen i sin bostad, naken, piskad.

Uppenbarligen är det en väldigt galen person som går lös i staden New York. Snart nog visar det sig att offret hade en rumskamrat och att den tjejen faktiskt befunnit sig i lägenheten när mördaren tittade in. Hon fick se en skymt av förövaren innan hon flydde för livet och nu flyttar den rädda tjejen Ana tillfälligt in hos den betydligt äldre rättsläkaren Edward Jenner.

Jenner å sin sida försöker tillsammans med gamla poliskollegor finna den galne mördaren men upptäcker tyvärr bara fler vansinniga mord, sönderhackade personer, personer det borrats i, personer som halshuggits, personer som det skrivits långa texter på med ett främmande språk. Morden verkar helt klart ha religiösa övertoner.

Så en vacker dag kommer naturligtvis mördaren och hälsar på hemma hos Jenner och tar med sig Ana därifrån, bara för att sedan låsa in henne på okänd plats med syfte att tortera och döda henne den 25:e december. Kan Jenner finna henne i tid?
Jonathan Hayes: En grym död (Bra Böcker 2011)
(A Hard Death. 2011)

Rättsläkaren Jenner har förlorat sin rättsläkarlegitimation. Han får inte längre arbeta i delstaten New York men det är fullt möjligt att ta anställning i Florida. När en gammal vän ber honom ta arbete där nappar han.

Olyckligtvis blir det den gamle vännen och tillika den nye chefen och hans hustru som först hamnar på Jenners obduktionsbord. Paret har kört bilen ned i kanalen och drunknat. Fast, nej, så enkelt är det såklart inte. Naturligtvis rör det sig om mord!

Fler mord inträffar. Ute i Everglades träskmarker påträffas folk hängda parvis på flera ställen. Traktens nykomling Jenner blir sakta men säkert varse att hemska saker sker i det lilla samhället Douglas County. Korrumperade personer verkar lura överallt och Jenner vet inte vem han kan lita på.

430 sidor som på alla sätt är mycket mer spännande än debuten. Rättsläkaren Jenner är rejält mycket coolare än Cornwells Scarpetta eller Kathy Reichs Tempe Brennan och en stark trea blir betyget. Att vi befinner oss i den amerikanska söderns hetta, i en liten håla och ibland ute i träsket känns verkligenů

Jag var lite tveksam till Hayes efter förra boken men nu kan jag tänka mig att bli en trogen läsare.