Vina Jackson: Åttio dagar gul (XStory 2012)
(Eigthy days yellow. 2012)

Du som gillade Femtio nyanser kommer att älska den här boken står det på omslaget. Nja, kanske inte nödvändigtvis. Detta är erotiskt och sensuellt, vågat och romantiskt, står också att läsa och den biten är kanske hyggligt sann. Det här är skrivit i samma anda som Fifty Shades, men är ändå något helt eget.

De största skillnaderna är att vår unga huvudperson här inte direkt är någon ung, oerfaren duvunge, utan en mogen kvinna med skinn på näsan och redan stor erfarenhet av sex i olika former och att sexskildringarna inte direkt kan sägas röra så kallat vaniljsex utan mer avancerade lekar, tuffare, grövre skildringar av akter med framför allt dominanslekar.

Ja, detta tar sexet i 50 nyanser ett snäpp vidare, det Röda rummet har blivit lite mörkare, men här finns en bättre grundstory. Fast romantik? Nja, kanske ändå inte, mer en ömsom hård och kall men kittlande affärsuppgörelse. I alla fall i början.

Vi träffar Summer, ung, vacker, sensuell och en mycket skicklig violinist. Hon gillar att gå naken därhemma vilket inte alls faller pojkvännen i smaken. Ja, det finns fler saker som inte klickar i deras förhållande och plötsligt så är det slut. Summer lägger ned sin själ i att spela klassiska stycken på sin mest älskade ägodel och för att försörja sig spelar hon så ofta hon kan i Londons tunnelbana.

Olyckligtvis hamnar hon mitt i ett bråk mellan fotbollshuliganer en kväll och får sin violin förstörd! När tidningarna skriver en rad om händelserna ser Dominik det, mannen som några dagar tidigare hört och sett henne spela och trollbundits av både kvinnan och musiken så till den grad att han i hemlighet lagt 50 pund i hennes fodral.

Han förstår att det är Summer som är drabbats och beslutar sig för att söka kontakt med henne. Universitetsläraren Dominik har en del speciella begär och nu får han en festlig idé att fantisera om och kanske lägga lite tid och pengar på. Kan han få fatt på Summer? Och är hon villig att ställa upp på hans planer?

Ja, man kan ju förstås tycka att idén är lite unken, att sälja sig för ett svindyrt musikinstrument, men Summer går faktiskt med på Dominiks knäppa uppslag. Han skaffar henne ett nytt spelverk i utbyte mot en privat spelning. Naken! Och därefter en konsert med andra musiker där Summer är naken och övriga musikanter har ögonbindlar...

Ja, den där Dominik hittar på galna upptåg och Summer finner att hon gillar det! Tillsammans med bästa vännen Charlotte gästar hon sexklubbar och får smaka på mer av sådant hon aldrig testat tidigare.

Så kommer ett erbjudande om jobb i New York som inte går att motstå och Summer drar dit, lämnar Dominik, Charlotte och alla andra vänner därhemma. Olyckligtvis drar hennes sexuella frigjordhet in henne i samröre med helt fel person. Till slut känns sexlekarna inte längre bra alls, Summer vill bara därifrån och bryta med sin mästare. Hon sänder bud efter Dominik, som förstås gått därhemma i London och saknat henne något förskräckligt...

Tretton kapitel över totalt 320 sidor, olika kapitel i vilka läsaren växelvis följer Summer och Dominik och deras respektive liv, sexuella möten och aktiviteter. Lättläst, lite kittlande och jo, faktiskt bättre än 50 nyanser.Vina Jackson: Åttio dagar blå (XStory 2012)
(Eighty days blue. 2012)

Summer och Dominic skiljs åt i New York. Dominic skall resa tillbaka till London, Summer har konsertuppdrag i den amerikanska storstaden. Men de längtar såklart efter varandra och när Dominic söker och får ett forskningsstipendium i New York kan de båda leva tillsammans. Det är då orkesterledaren Simon drar i tåtarna och ser till att Summer får genomföra en världsomspännande konsertturné som soloartist. Snart flänger hon land och rike runt och är aldrig hemma. Det sårar i alla fall Dominic rejält, men Summer får göra ett efterlängtat nedslag i Nya Zeeland hos släkt och vänner från förr.

Varvat med den här ramberättelsen blir det såklart också en hel del sex. Både Summer och Dominic går på sexklubbar och diverse shower, var och en för sig eller tillsammans, eller bara stannar hemma och knullar på alla de sätt som Dominic kan komma på och vill testa. Sen skiljs de alltså åt och då kan båda leka vidare på eget håll.

Så en dag hör Victor av sig, Victor som inte på något sätt varit bra för Summer i slutet av förra boken. Han är inte trevligare nu. Han har såklart nakenfoton på Summer i en uppsjö av positioner och tänker sänka hennes karriär om hon inte ställer upp på hans nya planer. Samtidigt bjuder han in Dominic till samma fest. Varken Summer eller Dominic räknar med sin kärestas närvaro på det där partyt. Det blir såklart inget vidare för någon av dem.

Lättläst och lite lagom underhållande, men kanske snäppet sämre än seriens första berättelse. 336 sidor.
Vina Jackson: Åttio dagar röd (XStory 2013)
(Eighty Days Red. 2012)

Summers förhållande med dirigenten Simon tar slut och vår huvudperson drar till London för att hänga med sin syster och en del gamla musikervänner. Så lyckas bandet Groucho Nights få ett litet genombrott, man får kontakt med superstjärnan Viggo Franck och in i bilden kommer även Summer. Hon hakar på bandet på deras turné som gästmusiker och partajar med den stenrike Viggo, som njuter av att omge sig med vackra kvinnor och likaledes tjusiga och värdefulla föremål.

När så en dag Summers violin är försvunnen är den förste hon misstänker just Viggo, hennes senaste välgörare, mannen hos vilken hon bor...

På annat håll kämpar Dominik med sin nya roman. Det vill sig inte alls, han saknar helt inspiration sedan han brutit upp från Summer. Så en dag får han en snilleblixt, hans berättelse skall handla om kända musikinstruments historier. Ja, varför inte börja med Summers Bailly-violin, det värdefulla spelverk han en gång köpt och gett bort. Sagt och gjort söker han mer info om instrumentet och får veta dess mörka historia. Och det är i den vevan Summer förlorar den...

Naturligtvis kommer Dominik också att uppmärksamma Groucho Nights affischer med reklam för Summer. Så snart träffas de båda och inser snabbt att de inte riktigt klarar sig utan varandra. Sex med andra bleknar i jämförelse med den magi de skapat tillsammans!

Åttio dagar röd fortsätter alltså sagan om Summer och Dominik, först de båda var för sig, sedan förstås ihop. Insprängt här och där förstås hett sex mellan olika personer, i olika miljöer, positioner och sällskap. Lättsmält läsning förstås, 311 sidor som snabbt flyger förbi. Inte alls så pjåkigt, klart bättre än den föregående boken i serien. I sin lilla erotikgenre i mitt tycke värt en stark betygstrea eller något mer.