Jack A: Det skulle kunna hända dig (Pupill Förlag 2011)
Så det här skulle kunna hända dig? Tja, omöjligt är det väl inte. Det kanske redan har hänt, i din ungdom? Somligt, i alla fall?

Arbetslös med lite svartjobb vid sidan om? Sugen på utekvällar med polarna? För mycket alkohol ibland? Kvalitetstid hemma med kärestan istället för en barrunda med vännerna? Föräldrar som vill att du skall rycka upp dig och ta tag i dit liv?

Det kanske finns en älskling någonstans som vill flytta ihop med dig och när denne gör det driver den här personen dig sakta till vansinne med sina idéer och vanor. Och detta sker förstås parallellt med att du känner att du inte kan vara utan honom/henne?

Ja, nu har du nästan fått hela berättelsen på några få rader. Ovanstående är precis vad bokens huvudperson får uppleva på 179 sidor. Han är 30 år och som sagt arbetslös. Han jobbar svart då och då och tar dagen som den kommer. Han är singel och tillbringar mycket tid med bästa vännerna Alkola och Grisen. Det blir en hel del hårt festande. Grabbarna hetsar varandra till tokigheter.

Så dyker det upp en ung kvinna i vår huvudpersons liv. Plötsligt är de ett par men är det en seriös relation? Jo, i alla fall hon ser det så. Kanske. Hon är i alla fall helt säker på att pojkvännen dricker för mycket och att hans bästa vänner är knäppa. Vännerna tycker att killen är en toffel och svikare…

Man kan bli tokig för mindre, men vår hjälte gör vad han kan för att hålla alla nöjda och glada, sig själv inte minst. Det är inte helt lätt.

Det skulle kunna hända dig är en lättläst berättelse, publicerad som e-bok, inte utan humor och stor ironi, en story att kanske känna igen sig lite i. För att stärka detta är hela sagan skriven i du-form, något jag upplever som riktigt annorlunda. Du vaknar upp, din telefon ringer, du äter, dricker, kräks… Du säger till Grisen och Alkola och flickvännen… De säger till dig…

Somligt kan man le eller skratta lite åt, somligt är bara knäppt och knasigt, annat riktigt träffsäkert. Det förekommer en del stavfel, extra bokstäver eller saknade sådana och på flera ställen skulle jag vilja byta ut kommatecken mot en punkt och få en kortare mening. Men det här sättet att skriva är samtidigt en del av charmen. Du får några knäppa vitsar och en massa låttexter från Jävlaranamma med i berättelsen. Ja, vår huvudperson är ett riktigt fan av det gamla bandet, allt känns lite göteborgskt och det var la gött?