Gregg Hurwitz: Vem är Evan Smoak? (Bokfabriken 2016)
(Orphan X. 2016)

Han är inte gammal när han som liten barnhemspojke värvas till en superhemlig organisation. Pojken får strids- och vapenträning, växer upp till en elitsoldat, en lönnmördare, en problemlösare som organisationen kan använda när andra medel inte duger.

När den här boken tar sin början är den hemliga organisationen redan upplöst och de hemliga agenterna fria vind för våg. Pojken som fått namnet Evan Smoak nyttjar nu i vuxen ålder sina kunskaper till att göra gott, hjälpa människor i nöd. (Tänk lite Denzel Washington i filmserien The Equalizer).

Först hjälper han unga Morena Aguilar och hennes lillasyster som utsätts för övergrepp av en otäck man. Sen är det tänkt att den han hjälper får i uppdrag att hitta nästa hjälp-behövande. Evan tar sig inte an vad eller vem som helst, nej ett fall i taget. Ett offer, en hjälpt person, förmedlar kontakten till nästa osv.

Så ringer Evans jobbtelefon. Katrin White behöver hjälp. Män vill tydligen döda henne. Katrin är skyldig någon en väldig massa pengar. Efter lite betänketid, lite förberedelser blir det så dags för deras möte. Och där sitter de på serveringen när någon öppnar eld mot dem…

Och därmed är Evans nya fall igång. Han försöker skydda Katrin mot onda män och tja, saker och ting är kanske inte riktigt vad de verkat… Efter 304 sidor är berättelsen slut och jag kan konstatera att David Baldacci skriver den här typen av berättelser lite bättre än Hurwitz, ja är det temat man gillar rekommenderar jag lätt nämnda Equalizer-filmerna också. Det här blev en liten besvikelse, inte fullt så fartfylld och spännande som jag hoppats. Betygstrean går åt det svagare hållet.
Gregg Hurwitz: En man från ingenstans (Bokfabriken 2017)
(The Nowhere Man. 2017)

Evan Smoak gör vad han kan för att sätta stopp för Hector Contrell. Mannen lurar unga flickor, får unga killar att närma sig tjejerna, snärja dem. Plötsligt är tjejerna fångna, på väg att säljas till någon någonstans… Det här kan inte få fortgå!

Så får Evan veta att 17-åriga Allison befinner sig inlåst i en fraktcontainer på väg mot Florida och sedan vidare ut i världen. Det här blir hans nya uppdrag.

Tyvärr hinner han knappt påbörja sökandet. Ett överraskande stick i halsen får mörkret att sänka sig över honom och när han vaknar är han fånge hos den mystiske René någonstans bland de schweiziska alperna.

Men vad vill mannen egentligen…? Evans rymningsförsök blir just bara det, misslyckade försök…

Det är faktiskt tur att Candy och Jagger finner honom, även om de bara kommer för att döda honom! De båda är Orphan-agenter och att Evan lämnat det hemliga sällskapet är mer än deras chef kan acceptera. Evan Smoak måste dödas. Ja, alla är visst ute efter honom.

Seriens andra bok är bra mycket bättre än den första. Var den första berättelsen en som i mina ögon skall ha en svag betygstrea är detta något värt en stark sådan. Det hela handlar om lättsmält action och är fortfarande väl skruvat, lite överdrivet, men visst är det samtidigt rätt underhållande. Var skall det här sluta? Jag får nog följa den här serien… 360 sidor.
Gregg Hurwitz: En man utan nåd (Bokfabriken 2019)
(Hellbent. 2018)

Evan Smoak försöker hjälpa sina medmänniskor men är fortfarande hotad till livet av Orphan, den topphemliga lönnmördarorganisation han själv lämnat. Ledaren Van Sciver, Candy och de andra Orphan-agenterna vill åt Evan så hett att man ger sig på hans allra bästa vän, mentorn Jack. Med Jack infångad skall man locka fram Evan och döda honom…

En död man ger Evan en gåta och lösningen visar leda till en skatt, något han aldrig kunnat ana. Plötsligt blir det än svårare för Evan att undvika Orphan-folket.

Ja, den tredje berättelsen är i mångt och mycket rätt lik de föregående (men finns i skrivande stund endast som e-bok och ljudbok på svenska). Evan är snäll och vill göra gott. Skurkar vill döda Evan. Evan försöker få ihop det med grannen, det går sådär. Berättelsen är lite halvseg, inte överdrivet spännande, griper inte tag så värst, men är väl samtidigt inte direkt sämre än de föregående.

Men så närmar sig slutstriden, en uppgörelse mellan Evan och Van Sciver och hans folk och då, mot slutet, blir det plötsligt riktigt spännande. Bara så där… Så kul, vad bra, det räddar ett medelbetyg. Och det kommer säkert fler berättelser om Evan Smoak, Ingenstansmannen…