Anne Holt & Even Holt: Flimmer (Piratförlaget 2011)
(Flimmer. 2010)

Syskonparet Holt drar nytta av Evens erfarenheter som hjärtläkare och ger sig in i författarbranschen med en medicinsk thriller. Det handlar om hjärtstartsapparatur som programmerats att utlösa just de tillstånd den skall skydda emot och förstås om makthungriga och pengakåta män med onda sinnen...

Det börjar rätt spännande i en operationssal där en äldre patient skall få en liten hjärtstartsapparat inopererad i bröstet. Tanken är såklart att den lilla manicken skall utdela en kraftfull stöt och kicka igång en normal rytm när ett sjukt hjärta sviktar för mycket. Tyvärr inträffar i rask takt två högst oväntade dödsfall. Trots till synes framgångsrika operationer utförda av den framstående hjärtkirurgen Sara Zuckerman avlider efter en kort tid hennes två senast opererade patienter. Det hela är rätt oförklarligt.

En noggrannare utredning gjord av hennes närmsta kollega Ola Farmen och Sara själv visar snart att någon fifflat med den så delikata tekniska apparaturen. Hjärtstatsmaskinen verkar vara inställd på att utlösa en stöt för att först faktiskt utlösa ett hjärtflimmer. Därefter kommer stötar alldeles för svaga för att normalisera det hela. Sara verkar ha opererat in små tickande bomber i sina patienter!

Är det en missnöjd anställd hos tillverkaren, det världsledande medicinteknikföretaget Mercury Medical, som försöker sabotera deras verksamhet, goda namn och rykte? Är det någon på det lilla norska sjukhuset som vill jävlas med Sara Zuckerman? Finns det någon som av någon okänd anledning önskat livet ur just dessa sjuka patienter? Vad har de haft gemensamt?

Frågorna är många, svaren till en början mycket få. Sara och Ola håller sina fynd för sig själva och försöker samla på sig hållbara bevis för sina faktiska fynd och teorier. Berättelsen fylls på med andra läkare, patienter, tekniska säljare och företagsledare och efter 462 sidor är det hela slut. Den hemska sanningen om de felprogrammerade hjärtmaskinerna har avslöjats.

Det hela känns rätt bekant och likt en handfull andra berättelser som författarna Robin Cook och Michael Palmer skrivit. (Även de har en bakgrund som läkare.) Patienter dör, en läkare eller sjuksköterska upptäcker något hemskt och funderar på hur och till vem man kan berätta det man vet.

Tja, Flimmer var väl okej. Paret Holt har fått till en hyggligt intressant och spännande berättelse även om jag gärna sett att de tonat ned den ekonomiska delen kring aktiehandel och finansfiffel på börsen något. Hur som helst, de får gärna bjussa på nya medicinska thrillers framöver.
Anne Holt & Even Holt: Sudden Death (Piratförlaget 2015)
(Sudden Death. 2014)

Läkaren Sara Zuckerman räddar ett liv när en fotbollsspelare segnar ned på planen efter en Champions League-match i London. Hon och pojkvännen Johannes bjuds genast hem på middag till den stenrike Najib Aysha och får där höra om ett mer än tio år gammalt inbrott och tavelrån som familjen Aysha utsatts för. Konstverk för mångmiljonbelopp blev stulna och har än idag inte kommit till rätta…


Så börjar Saras vän, dr Ola Farmen, som för tillfället är läkare i just Ayshas fotbollslag Notting Hills finna mystiska uppgifter i spelarnas statistik. Somliga unga spelare har förbättrat sina värden väldigt mycket, nästan onaturligt mycket. Åter andra unga vältränade pojkar har dött, plötsligt och oväntat i vad som möjligen skulle kunna skyllas på hjärtsjukdomar.

Ola Farmen börjar misstänka att tränare i Najib Ayshas framgångsrika lag förser sina spelare med något slags nytt dopingpreparat och börjar luska i saken. Snart är journaler försvunna, anhöriga till avlidna tystade och allt tyder på att någon är Farmen på spåren, så som han själv jagar någon okänd.

Ola Farmen lägger fram sina misstankar för dr Zuckerman och tillsammans skall de försöka bevisa en hemlig dopingskandal. Eller vad det nu kan vara frågan om.

Det blir mer om plötsliga hjärtstopp hos idrottare och de försvunna konstverken för så länge sedan blir aktuella i dopingmysteriet. Vännerna Ola och Sara som tidigare (i boken Flimmer) avslöjat farliga hjärtstartare tar sig nu an en ny gåta. Skall de kunna finna bevis för oegentligheter? Är det verkligen något skumt med miljardären Najib Aysha?

Efter 491 sidor är berättelsen slut och läsaren har svaret. Sudden Death är syskonen Holts andra bok tillsammans och det är faktiskt en väldigt lättläst historia trots en mix av fotboll, träning, doping, hjärtproblem, judendom, hemliga agenter, pengar, berömda konstverk och mer… Precis lagom spännande och ett snäpp bättre än deras debutroman. Stark trea i betyg.