Anne Holt: Frukta inte (Piratförlaget 2010)
(Pengemannen. 2009)

Man finner ett uppsvällt lik i vattnet vid Aker brygge i Oslo. På julaftonen mördas biskop Eva Karin Lysgaard i Bergen. Vi träffar en son som misstänker att fadern hemlighåller en okänd släkting. Någon mördar en konstnär och får det att se ut som en knarköverdos. En kvinna på resande fot försvinner.

Det blir kriminalpolisen Yngvar Stube som reser från Oslo till Bergen för att titta närmre på fallet med den mördade biskopen. På hemmaplan brottas hans partner Inger Johanne Vik med en misstanke om att någon okänd bevakar hennes dotter Kristiane. När sedan en hel mapp med info om flickan försvinner från skolan verkar saken solklar.

Det blir sedan Inger Johanne som pusslar ihop bilden av hur allt hänger ihop i den här mycket spretande berättelsen och ger lösningen till polisen. Vilken tur det för polisen hade aldrig knäckt det här annars. Folk dyker upp till höger och vänster, någon mördas, någon försvinner, någon annan är misstänkt eller måste förhöras mer… Ja, det är sannerligen inte helt lätt att komma in i storyn. En rörig start, helt enkelt.

Sakta men säkert tar det sig och blir en något mer klar historia att följa, om än i mitt tycke tyvärr aldrig speciellt märkvärdigt spännande. Mastig och omfattande må den vara (482 sidor) men den kunde också ha varit bättre. Att sedan lansera ett superhemligt sällskap som ansvariga bakom flera mord blir sedan bara lite för mycket för en saga som den här… Det blir en trea i betyg men den är inte särskilt stark.
Anne Holt: Död i skugga (Piratförlaget 2012)
(Skyggedød. 2012)

Det skall bli fest hemma hos familjen Mohr men när kriminalpsykologen Inger Johanne Vik kommer dit har en stor tragedi inträffat i hushållet. Åttaårige Sander har fallit från en stege så pass olyckligt att han dött. Nu ligger han i mammas ömma famn och mamma Ellen skriker hysteriskt rakt ut. Pappa Jon är som lamslagen, apatisk, och det visar sig vara överraskande svårt att få polisen till platsen. Ett sjusärdeles hemskt terrordåd har nämligen lamslagit Oslo. Det har detonerat en bomb i regeringskvarteren och någon har skjutit skarpt på ett ungdomsläger på ön Utøya. Yngvar Stubø lägger all sin kraft på terrordåden och figurerar endast sparsamt i den här berättelsen.

Bokens 300 sidor lägger i princip allt fokus på familjen Mohr, Inger Johanne samt den alldeles färske polisen Henrik. Det blir de två sistnämnda som försöker ta reda på om Sanders död verkligen var en olycka eller om där gömmer sig mörka hemligheter i familjen. Det verkar finnas somligt som pekar på att pappa Jon kan ha misshandlat sonen tidigare och unge polisen Henrik tänker inte alls låta en möjlig barnmisshandlare, än mindre en eventuell barnamördare, gå fri. Som vän till familjen och med utbildning i såväl psykologi som kriminologi, blir det naturligt att Inger Johanne också engagerar sig i Sanders fall…

Död i skugga blir en lite överraskande lättläst och rätt gripande historia. Det är hemska anklagelser och misstankar som uttalas, det är sörjande föräldrar som granskas. Våld mot barn blir bokens hemska tema och med avslutningen kommer inget mindre än en liten chockartad antiklimax, en överraskning som en blixt från klar himmel på romanens allra sista rader. Wow.

Ett komplicerat mysterium att nysta i men en historia lätt att komma in i och ta sig igenom, en rak historia utan spretande sidospår och extra utredningar. Betyget får bli en stark trea, det här var i all enkelhet en bra berättelse, om än rätt hemsk.
Anne Holt: Offline (Piratförlaget 2016)
(Offline. 2015)

Efter många år ifrån varandra söker Billy T. upp sin forna vän och poliskollega Hanne Wilhelmsen. Billy T. behöver en vän att tala med, han har problem med tonårssonen han just fått kontakt med och har som inneboende hos sig.

Hanne å sin sida sitter i sin rullstol instängd i en tjusig lägenhet dagarna i ända, uppkopplad mot nätet. Hon har fru och dotter men i stort sett inga andra intressen. Gemenskapen med Billy T. är ett avslutat kapitel. Däremot har hon lyckats få ett konsultuppdrag hos polisen där hon förväntas titta på gamla olösta fall, vilket hon ju förstås kan göra ensam därhemma om dagarna...

Hannes främsta gamla olösta fall är ett nästan tjugo år gammalt försvinnande. 17-åriga Karina Knoph försvann på hemväg från skolan i mitten av 90-talet. Hanne får den unge, mycket udda men lika smarte polisen Henrik Holme till hjälp, som utredaren på fältet. Ett i sanning rätt udda par på ett sätt, men samtidigt riktigt lika. Ett duktigt par skall det i alla fall visa sig.

Nåväl, när Billy T. hälsar på Hanne för att tala om sitt problem med sonen exploderar en bomb inte långt borta från där de befinner sig. Någon har sprängt en islamisk samlingslokal och dödat tjugotre personer. Billy T. står plötsligt på gatan inte långt från platsen för dådet och håller oväntat ett föremål knutet till hans egen son i handen. Kanske är problemen med sonen långt värre än han kunnat ana?

Det första sprängdådet följs av fler. Än fler väntas tyvärr i samband med nationaldagsfirandet. Olika fundamentalistiska grupper påstår sig stå bakom dåden och polisen utreder men förstår inte mycket, en del av de här grupperna verkar inte ens existera! Det är som att terroristerna, vilka de nu är, beslutat sig för att gå offline och kommunicera med varandra på andra sätt än via modern teknik.

Ja, Hanne och Henrik försöker lösa ett gammalt försvinnande. Oslopolisens alla resurser är inställda på att hitta mördare och förhindra fler bombexplosioner. Billy T. kämpar för att komma sonen inpå livet och avslöja de hemligheter han bär på. Det visar sig naturligtvis att allt det här hänger ihop...

Skrämmande och obehaglig story, en lite sorglig sådan, därtill med ett slut som kanske inte besvarar alla frågor, men utredarparet Hanne och Henrik kommer säkert tillbaka i fler berättelser. 425 sidor och en stark betygstrea.
Anne Holt: I stoft och aska (Piratförlaget 2017)
(I støv og aske. 2016)

Poliserna Henrik Holme och Hanne Wilhelmsen engagerar sig i fall som inte är deras och upptäcker att saker och ting inte är som de verkar...

Henrik har av en snart pensionsfärdig kollega blivit ombedd att titta närmre på fallet denne aldrig kunnat släppa, ett mer än tio år gammalt mord. Kanske har den dömde mannen Jonas suttit 8 år i fängelse för ett dåd han aldrig begått. Först dog hans 3-åriga dotter i en tragisk olycka, sen åkte Jonas i fängelse för att ha mördat sin hustru. Nu är Jonas fri men var troligen helt oskyldig. Det ingen vet är att han har planer på hämnd...

Hanne läser om 62-åriga Iselins självmord, kändiskvinnan som under antaget namn skrivit mängder med inlägg om att bevara det sant norska, om att skydda och rädda landet undan utlänningarna, muslimerna i synnerhet. Hanne är inte så säker på att kvinnans död verkligen är ett självmord och vill snoka vidare i fallet som för alla andra framstår som solklart, redan löst och avslutat.

Ja, ett fall är ett givet mord som kanske, kanske egentligen är ett självmord. För det andra fallet rådet det motsatta. 400 lättlästa sidor som trots döda och försvunna småbarn egentligen inte berör så värst mycket, inte så att det i mitt tycke känns motiverat med något bättre än ett stabilt medelbetyg i alla fall. Men det är samtidigt inte så illa.