Anne Holt: Blind gudinna (Norstedts 1995)
(Blind gudinne. 1993)

Advokat Karin Borg finner ett lik när hon är ute i skogen och rastar sin hund. En polispatrull finner en nedblodad man sittande mitt på vägen. När han väl talar erkänner han ett mord och ber att få bli inlåst.

Snart dödas en advokat och kriminalinspektör Hanne Wilhelmsen är den ende som anar ett samband mellan dåden. Då blir hon nedslagen och bestulen på sin rapport inne på självaste polisstationen. Hon vaknar upp på sjukhuset med en hemsk huvudvärk, ful frisyr och riktigt sugen på att lösa fallen. Det visar sig snart handla om knark för stora pengar och vem som helst kan visst vara involverad i verksamheten...

Första boken av Holt med Hanne W i huvudrollen är en lättläst och rätt spännande kriminalroman på 352 sidor.
Anne Holt: Saliga äro de som törsta…(Norstedts 1995)
(Salige er de som tørster...1993)

Det är maj månad och varmt i Oslo. Polisen har fullt upp. Det inträffar fler våldtäkter, mord och andra våldsdåd än man hinner med att utreda och ovanpå detta så sker det något mycket mystiskt. Man finner blod, litervis med blod på ett ställe, men inget offer. I alla fall en del av blodet kommer definitivt från en människa och i blodet står ett åttasiffrigt tal.

En vecka går och massor med blod påträffas på ett nytt ställe i staden och även det från en människa men inget offer hittas och ett nytt åttasiffrigt tal finns noterat. Med en veckas mellanrum upprepas mönstret och händelserna börjar av polisen benämnas som en s.k. Lördagsmassaker. Vad sjutton har hänt egentligen? Och så våldtas en 24-årig kvinna och en riktigt spännande historia börjar skruvas upp.

I samma stund som kriminalinspektör Hanne Wilhelmsen anar ett samband mellan de blodiga lördagarna och våldtäkten har våldtäktsoffret och hennes pappa båda på varsitt håll lyckats identifiera brottslingen och beslutat sig för att denne måste få sitt straff...

Bara 221 sidor men lättläst och med stegrande spänning mot slutet. Stark trea i betyg helt klart.
Anne Holt: Demonens död (Norstedts 1996)
(Demonens død. 1995)

Tolvårige Olav har varit ett problembarn sedan födseln. Han är ömsom lugn och beskedlig, ömsom aggressiv och oberäknelig. Nu har myndigheterna tvingat in honom på barnhemmet Vårsol och där trivs han inte alls. Olav vill hem till sin mamma och en dag är han spårlöst försvunnen. Det råkar vara samma dag som personalen hittar barnhemmets föreståndare Agnes knivmördad på sitt kontor...

Är Olav en mördare, ett vittne till dådet eller bara en liten kille på rymmen? Nyblivna poliskommissarien Hanne Wilhelmsen skall leda sitt team till framgång, både med att lösa mordet och finna pojken. Det ser till en början ut att gå sådär...

Hanne är inget vidare på att leda från bakom skrivbordet. Hon är mer typen som själv vill kasta sig in i utredningen och vara med ute i fält. Sådant sätter förstås ofta käppar i hjulet för den planerade samvaron med livskamraten och kärestan Cecilie. Snart visar det sig att många bland personalen på barnhemmet döljer stora hemligheter. Även Olav och hans mor har saker de vill dölja för polisen. Efter 245 sidor anser polisen att fallen kan avslutas...

Detta är lite lagom intressant och lättläst. Ett svagt medelbetyg kan man ju bjuda på.
Anne Holt (& Berit Reiss-Andersen): I lejonets gap (Norsteds 1998)
(Løvens gap. 1998)

Att man inte lär sig. Läste svenske politikern Per Gahrtons bok Maktens fångar om mord i politikerkretsar och tyckte det var avskyvärt trist. Nu visar det sig att f.d. politikern Anne Holt och hennes f.d. sekreterare har gjort detsamma, skrivit en bok om politikermord. Fast med handlingen självklart förlagd till Norge. Och det blir bara obetydligt intressantare läsning den här gången. Kanske är det bara så att jag är klent intresserad av politik i det hela och helt enkelt har för bleka kunskaper om Norges politiska partier för att sådant här skall falla mig i smaken, men det här var en liten besvikelse. Hade väntat mig mer spänning helt enkelt.

Norges statsminister, Birgitte Volter, påträffas skjuten, mördad, på sitt kontor. Panik i leden! Vem har gjort det? Varför? Man vill absolut inte ha något liknande den svenska Palmemordsutredningen här i Oslo. Är det politikern Volter som mördats eller var man ute efter privatpersonen Birgitte? Ingen vet. Och ingen har sett något. Och mordvapnet är borta. Och polisens bäste utredare, Hanne Wilhelmsen, är på USA-besök.

Den som kämpar med utredningen är kriminalkommissarie Billy T. Det hela går trögt. Tidningarna skriver det de vill. Någon läcker polishemligheter. Och så tar en känd domare livet av sig efter att ha figurerat på löpsedlarna som misstänkt. Efter 391 sidor har man svaret på gåtan, skytten är avslöjad och kanske skulle det ändå varit medelbetyg, men nej.
Anne Holt: Död joker (Piratförlaget 2000)
(Død joker. 2000)

Chefsåklagare Sigurd Halvorsrud sitter hemma i vardagsrummet framför öppna spisen. Hans hustru ligger på golvet, halshuggen, mördad. När polisen kommer till platsen finner man somliga bevis för att Sigurd själv är mördaren, men han nekar bestämt och skyller på en annan man. Fast den mannen är sannerligen försvunnen från jordens yta. Faktum är att han redan är död...

När polisen så till slut måste släppa chefsåklagaren fri hittar man en stackars journalist död, också han halshuggen. Stackars journalist förresten? Inte en chans, han visar sig ha varit pedofil. Kriminalkommissarie Hanne Wilhelmsen leder utredningen tillsammans med kollegan Billy T. Bokens start är spännande och lovar gott. Fallet är synnerligen förbryllande. Vad har åklagarens fru att göra med en pedofil? Hur hänger det här samman?

Det som omöjliggör ett högre betyg är de rätt trista, och alltför många, partierna med beskrivningar av hur eländigt Hanne har det, hur dåligt hon mår, hur ilsken och tjurig hon är. Hon verkar inte bry sig om gamla vänner. Är kort i tonen, vill vara ensam och skita i alla andra. Till och med sambon och livskamraten sen 20 år, Cecilie, verkar hon av någon anledning undvika. Sen blir inget bättre av att Cecilie en dag berättar att hon har cancer... Tja, som sagt, brottsutredningen riktigt spännande, huvudpersonernas privatliv mindre intressant och ibland rentav irriterande tjatigt. 430 sidor.
Anne Holt (& Berit Reiss-Andersen): Utan eko (Piratförlaget 2001)
(Uten ekko. 2001)

Horan Marry skall ta sig en heroinspruta bakom polishuset. Där, på hennes favorittrappa, sitter en man med en kniv i bröstet. Mannen är den rike och berömde kändiskocken Brede Ziegler och han är död, mördad med en 1000-kronors sylvass blänkande kockkniv.

Kriminalkommissarie Hanne Wilhelmsen har gått i kloster i Italien där hon på något sätt försöker finna sig själv och kraft att leva vidare efter sambons död. Hemma i Oslo leder polisman Billy T utredningen som faktiskt inte kommer någonstans. Man förhör Zieglers arbetspartners, hans anställda och hans 20 år yngre fru. Man förhör bokförlagsfolk med anledning av den stora receptbok Brede höll på att skriva.

Helt klart står snart att Brede Ziegler var lika beundrad som hatad, men ingen riktigt misstänkt kan pekas ut. Och vad hade Ziegler att göra på polishusets baksida mitt i natten? Frågorna är många, svaren få. Till slut kommer Hanne hem och tar över utredningen och se, då löser sig fallet. Men hon har under sin långa frånvaro ytterligare skadat sina relationer till gamla vänner och kollegor. Kan de månne förlåta henne hennes konstiga beteende?

Precis som med föregående bok är själva mordutredningen bokens behållning. Den är spännande, mystisk, överraskande. Det är återigen huvudpersonerna Hanne och Billy T som utgör bokens svaga bitar. Deras relation och känslor för varandra är sannerligen komplicerade. Jag sätter en fyra i betyg för att brottsstoryn är intressant. 399 sidor.