Michael Hjorth & Hans Rosenfeldt: En högre rättvisa (Norstedts 2018)
En våldtäktsman i Uppsala smyger sig på kvinnor, söver dem med en injektionsspruta och täcker deras huvuden med en säck innan övergreppen fullbordas. Det är i Uppsala Vanja Littner numera arbetar som polis efter att ha sökt sig bort från Riksmordkommissionen och sin pappa, psykologen och gärningsmannaprofileraren Sebastian.

Olyckligtvis känner Vanjas nye chef, kommissarien Anne-Lie, behov av att anlita just kriminalpsykologen Bergman. Det får Vanja att omedelbart söka sig tillbaka till Riksmord, Torkel, Ursula, Billy och övriga i det gamla teamet, bara för att strax få se hela Riksmordkommissionen involverad i fallet! Vanja kan tydligen inte få slippa Sebastian. Sebastian är å sin sida beredd att göra nästan vad som helst för att få vara nära sin dotter...

Vid sidan av jakten på en synnerligen otäck våldtäktsman får Billy jobba vidare med fallet med den försvunna poliskollegan Jennifer. Hon misstänks ha drunknat i en dykolycka i Frankrike, men nu visar det sig att mycket kring hennes liv på senare tid verkar vara falska inlägg på sociala medier. Någon okänd verkar ha postat foton, skrivit om Frankrikeresan etc. och låtsats vara just Jennifer. Har hon ens varit i Frankrike? Ja, försvunnen är hon i alla fall.

Men läsaren får faktiskt tidigt veta hur allt ligger till. Jennifer är död, mördad av sin kollega, nämligen polisens IT-kunnige specialist Billy. Han har nu fått smak för att döda och har inga planer på att ange sig själv, nej snarare tvärtom. 408 lättlästa sidor med en del spänning och några överraskningar. Sen tar förstås allt slut vid det mest olämpliga tillfället och man måste vänta på en fortsättning. En stark betygstrea kan jag bjussa på men som alltid är det våra huvudpersoners privatliv och interna relationer som är mer intressanta än de utredningar de sysslar med.