Hergé: Enhörningens hemlighet (Tintins äventyr #11) (Carlsen Comics 2005)
(Le Secret de la Licorne. 1946)

Någon går runt och stjäl plånböcker på en loppmarknad där Tintin köper ett elegant modellskepp. I samma stund han köpt det dyker det upp flera andra intresserade köpare som alla erbjuder Tintin en rejäl slant för fartyget, men han vägrar. Modellfartyget skall bli en present till kapten Haddock. Och då händer det otroliga. Modellskeppet visar sig vara en exakt liten kopia på Enhörningen, skeppet som en av Haddocks förfäder, riddaren av Hadoque, reste runt med på 1600-talet.

Hur som helst, modellskeppet visar sig innehålla delar av en gammal skattkarta och självklart måste Tintin och Haddock söka rätt på såväl fler delar av kartan som skatten...

Äventyr till sjöss och i katakomber, bland pirater och andra skattletare. På annat håll söker Dupondtarna efter ficktjuven på marknaden och det visar sig bli av stor betydelse för skattsökandet. Äntligen, här har vi ett kanonbra Tintin-äventyr. Rak och tydlig story och riktigt, riktigt spännande. Bästa berättelsen så här långt (62 sidor) och den slutar när den är som bäst och fortsätter i nästa album.
Hergé: Rackham den Rödes skatt (Tintins äventyr #12) (Carlsen Comics 2005)
(Le Trésor de Rackham le Rouge. 1946)

Rackham den Rödes skatt från det förlista skeppet Enhörningen är inte återfunnen. Detta är en direkt fortsättning på äventyret Enhörningens hemlighet.

Tintin och Haddock skall ut på en skattletarexpedition. Tyvärr får media reda på detta och snart står där mängder med män i farstun som påstår sig vara ättlingar till Rackham och begär en plats på båten eller rentav kräver en del av skatten. Endast en besökare gör något vidare intryck och det blir å andra sidan desto festligare för alla.

En viss professor Kalkyl dyker upp (för första gången i Tintin-serien) och varnar för hajarna! Japp, skall de ut och söka efter sjunkna skatter måste man akta sig för hajarna... Vilken tur att han uppfunnit en liten miniubåt i form av just en haj. Men nej, hans tjänster tackar Tintin och Haddock nej till. Kalkyl är lika vimsig som lomhörd och retar snabbt gallfeber på Haddock. Kalkyl och hans mackapärer kan de klara sig utan. Tror de...

Även Dupondtarna mönstrar på ombord och hjälper till i sökandet efter Rackhams skatt. Det visar sig vara svårt att tolka ledtrådarna rätt. Skatten verkar inte finnas där de trott...

Kalkyl är ett underhållande tillskott i storyn och berättelsen håller hög klass. Här saknas alla de lömska skurkar och korrumperade militärer som verkar utgöra huvuddelen av fienden i Tintins värld. Bara ett regelrätt häftigt äventyr med sjunkna skepp, gamla dykarutrustningar och en försvunnen skatt. Riktigt härligt. Tintin-serien när den är som bäst. 62 sidor.
Hergé: De 7 kristallkulorna (Tintins äventyr #13) (Carlsen Comics 2004)
(Les Sept boules de cristal. 1948)

Under en expedition till Sydamerika har vetenskapsmän funnit inkagravar och i en av dem en mumie. Nu har en av deltagarna i expeditionen mystiskt insjuknat. Nej förresten, det är inte frågan om någon sjukdom utan mer ett slags djup eller hypnotisk sömn, och det är fler personer från expeditionen som drabbats. Vad är det förresten för mystiska glasskärvor som påträffats bredvid offren? Har deltagarna måhända dragit på sig någon slags förbannelse genom att störa mumiens vila? Tintin anar att expeditionens resterande deltagare snart står på tur att drabbas av detta nedsövda tillstånd och bestämmer sig för att varna dem. Tintin, kapten Haddock och professor Kalkyl ger sig iväg…

Här har vi 62 spännande Tintin-sidor i ett av de bättre äventyren. Och så slutar det just när det är som mest mystiskt och spännande. Skall man få veta hur det går måste man läsa Tintin-album #14.
Hergé: Solens tempel (Tintins äventyr #14) (Carlsen Comics 2004)
(Le Temple du Soleil. 1949)

Tintin söker vidare efter sin försvunna vän och det blir äventyr till sjöss, ombord på tåg, bland klippiga berg och iskalla vattenfall. Ena stunden befinner man sig mitt i en framvällande lavin för att på nästa sida ha hamnat i djungeln. Till slut hittar man så en gammal inkagravkammare och då blir Tintin fångad av indianer och döms till döden. Vilken sagolik tur att han kanske finner räddningen i en gammal tidning. Men är det måhända för sent? Och han har ju fortfarande inte funnit sin saknade kompis...

62 rätt okej sidor bjuder på avslutningen av äventyret med Kristallkulorna (Tintin-album #13) och några väldigt jobbiga lamadjur.
Hergé: Det svarta guldet (Tintins äventyr #15) (Carlsen Comics 2004)
(Tintin au pays de l´or noir. 1950)

Här exploderar bilmotorer på löpande band. Detektiverna Dupond och Dupont är övertygade om att det är Bärgningsfirman Simoun som ligger bakom allt. De tjänar ju stora pengar på att bärga alla havererade fordon men Tintin tror nog att sanningen är en annan och visst är det så. Här handlar det om skurkar som gör affärer med mäktiga män i arabvärlden och det svarta guldet är såklart olja.

Storskurken doktor Müller är tillbaka och gör livet svårt för vår unge hjälte. Dupondtarna kör vilse i öknen och Tintin hamnar i en sandstorm. Men inte kan sådana saker stoppa Tintin. Så Hergé klämmer in en kidnappningshistoria på slutet när doktor Müller skall besegras och efter 62 sidor slutar allt med en stor smäll och en ilsken kapten Haddock.