Björn Hellberg: Skarprättaren (Lind & Co 2012)
Några ungdomar som jobbar för ett mobiltelefonföretag i Staden tävlar om att sälja mest och bäst. Ja, de utmanar varandra och tävlar om annat också.

Någon ringer till Lorettas make och upplyser honom om att hustrun har ett förhållande med sin kollega. Maken ilar från Stockholm till Staden för att konfrontera älskaren, hustrun och den anonyme telefoneraren…

En brevbärare hittas död i ett dike. En ung flicka ute på sin premiärtur med nya cykeln blir stenad. En uteliggare blir bränd.

Pensionären Jack ägnar sig åt släktforskning och blir alltmer besatt av uppgiften. Sedan han fått veta att en släkting en gång i tiden avrättats börjar Jack läsa allt som står att finna om gamla tiders mordplatser, bödlar och dödsstraff.

Högst vardagliga saker och vansinnesdåd varvas på 292 sidor. Sten Wall och hans kollegor får fullt upp på 292 spännande sidor. En av de bättre böckerna i serien, stark trea i betyg.
Björn Hellberg: Skumrask (Lind & Co 2013)
Den 22:a Sten Wall-berättelsen löper över 315 mycket lättlästa sidor. Den Hellbergska humorn är sig lik, han använder ord och formuleringar som man inte läser i andra deckare (och jag gillar det!) men något litet saknas i mysteriet, i mordgåtan, den här gången. Tyvärr är det hela inte speciellt spännande. Betyget blir förvisso godkänt, men det är en svag trea. Synd.

Allt börjar i Stockholm där uteliggaren Magnus upplever sig förföljd och hotad. Någon vill honom illa, det är han säker på. Någon vill få bort honom från hans vanliga kvarter. Så plötsligt kommer han över en stor summa pengar och tror felaktigt att hans tillvaro skall ljusna…

I Staden släpps mördaren Jörgen Allarsson på fri fot. Han har tidigare uttalat hotelser mot såväl Sten Wall som åklagaren och nu står kanske offrets vänner och anhöriga redo att permanent få undan Allarsson… En gång en mördare alltid en mördare… men Allarsson verkar ha ändrat stil i fängelset, nu ser det ut som att han vill göra gott. Eller?

Händelser i Stockholm och Staden vävs samman och fallet med uteliggaren Magnus och den frisläppte Jörgen kan kopplas ihop med varandra innan boken är slut. Då har naturligtvis flera personer dött och Sten Wall och hans kollegor fått använda sina små grå celler för att kunna avslöja hur allt hänger samman.
Björn Hellberg: Dödsdrycken (Lind & Co 2016)
Ett sommarbröllop slutar i tragedi då brudgummen Vincent strax efter ceremonin slänger sig ut från sjunde våningen och krossas mot marken nedanför.

Ett par år senare är det Vincents bror Pierre som är illa ute och vars liv hänger på en skör tråd efter ett särdeles dumt tilltag, en spritdrickartävling. För en annan i kompisgänget går livet inte att rädda, August super ihjäl sig.

Attacker på killar i det där gamla kamratgänget inträffar och Sten Wall är av den bestämda uppfattningen att orsaken till dåden står att finna i händelser som inträffat under Vincents svensexa långt tillbaka i tiden…

Så har vi också revisorn Claes som smyger runt i Staden och samlar tomburkar och –flaskor för att dryga ut hushållsekonomin till omgivningens, och framförallt hustruns, löje.

Dödsdrycken är väl den 23:e Sten Wall-berättelsen i Hellbergs svit om poliskommissarien, en lättläst saga på 281 sidor. Helt okej, men kanske inte en av de allra bästa.
Björn Hellberg: Likspett (Lind & Co 2017)
Alvin cyklar i brant nedförsbacke på en grusväg, far in i en bildörr, flyger över styret och dör.

Lars-Bertil slås ihjäl med ett stulet likspett i trädgården.

Casper smyger i buskarna och spanar på lättklädda kvinnor.

Och så finns där en eller flera skojare i Staden som gillar att klä ut sig till clown och skrämma folk.

I boken Likspett finns det misstänkta olyckor och mord, små och stora brott att utreda. Mycket verkar ha kopplingar till Cykelklubben Hök. Här är det nuvarande och före detta klubbmedlemmar i fokus, som misstänkta, som offer eller på annat sätt involverade i händelserna.

Någon har sparkats som medlem, någon cykelmotståndare skriver hätska inlägg i tidningen, en eller flera döljer stora hemligheter för sina närmaste.

Det blir kommissarie Sten Wall och hans kollegor som nystar i mysterierna, på 303 sidor. Lättläst, som bäst småspännande, inte en av de bättre berättelserna i serien tyvärr. Betygstrean går åt det svagare hållet.
Björn Hellberg: Snöfallet och andra spänningsberättelser (Lind & Co 2019)
Först ett förord, sedan 13 kortberättelser över totalt 236 sidor. Först kommer Skenkontakt, därefter Fågelgrälet, Landsvägens riddare, Lotten, Preskriberat, Ryktet om min död..., Kärlekskval, Hotellmordet, Bondfångarna, Man i grönsvart blazer, Kretsgång, Stupet och avslutande titelberättelsen Snöfallet.

Hellbergs populära karaktär polisman Sten Wall figurerar på något sätt i fem av dem, som huvudperson eller bifigur. Somliga av sagorna är helt nyskrivna, andra har tidigare funnits utgivna på papper eller som e-bok men här är dock allt gammalt material reviderat och utökat.

Det är tjuvar och andra lurendrejare både här och där, avundsjuka, misstänksamhet, skilsmässor och mordförsök. Ja, inte bara försök, folk mördas faktiskt också.

Allt är synnerligen lättläst och lagom underhållande men jag kommer ibland på mig med att då och då sakna den typiska Hellbergska humorn jag upplevt i andra berättelser. Och framför allt saknar jag ofta en knorr på slutet. Plötsligt är dessa korta sagor bara slut, jaså jaha liksom, utan någon större överraskning. Det känner jag tyvärr blir den summerande känslan efter läsningen, ett uns besvikelse faktiskt. Trodde Hellberg skulle utnyttja det lilla formatet och bjussa på en hel räcka skruvade, humoristiska kriminalberättelser, detta nådde bara halvvägs...
Björn Hellberg: Narrspegel (Lind & Co 2020)
Det händer mycket i staden. Igen.

Vi har Celeste som dumpat Klemens. Eller om det är tvärtom. Hon blir överfallen under sin motionsrunda.

Sixten tar med sig barnbarnet till matbutiken och hamnar i bråk med en annan man.

Adeles relation med Larry är på upphällningen men inte helt slut. Hon inleder i största hemlighet en kärleksaffär med Noel.

Pensionären Lars blir påkörd och dödad av en bilist som kör för fort och smiter. Men någon verkar ha sett något för snart får förövaren hotbrev. Brevet får bilföraren att ge sig ut på jakt efter alla de personer som denne misstänker kan ha sett något...

En annan man är i hemlighet storligen förälskad i en vacker kvinna i staden. Men det vet ingen något om. Mannen fortsätter att smyga på kvinnan...

Ja, och så har vi Sten Wall och de andra poliserna i Staden samt deras anhöriga och en och annan journalist.

Narrspegel är lättläst spänning på 327 sidor. Hjärta, smärta, tragik och humor i en schysst mix. Som alltid är det trevligt att göra ett stopp i Staden.