Björn Hellberg: Dödslängtan (Ordupplaget 2006)
En kille vill hetsa en annan att ställa upp på rysk roulett men de börjar köra bilar i vansinnesfart på Stadens gator istället. Det resulterar i en olycka med dödlig utgång som i sin tur är utlösande faktor för ett par mord.

Mannen får skallen inslagen, den unga kvinnan blir stenad till döds. Usch, så hemskt. Och allt bara för att någon skulle hindra sin fulle vän från att sätta sig bakom ratten…

Orsak och verkan, ja, saker och ting hänger ibland ihop på förunderliga sätt. Sten Wall och hans kollegor får ingen rätsida på polisarbetet.En kollapsande Sten Wall skickas till sjukhuset med sjukskrivning som följd. Naturligtvis ligger det inte för denne arbetsnarkoman att ta det lugnt, han har ju mördare att fånga. Det krävs dock assistans av Loviken-polisen (karaktärer från Hellbergs andra roman-serie) för att pussla ihop en lösning.

Sten Wall-seriens böcker och karaktärer har sin charm men detta blev inte riktigt så spännande som jag förväntat mig av titeln och bokens inledning. Betyget tre, visst, men mer åt det svaga än starka hållet om jag måste välja. 336 sidor.
Björn Hellberg: Trofésamlaren (Lind & Co 2007)
Han smyger på kvinnor utan att bli sedd på riktigt. Många är dock de kvinnor som känner obehag när de vistas ute, som känner sig iakttagna.

Han är beväpnad med en stilett och angriper kvinnor. Han tvingar dem att klä av sig på underkroppen och försvinner från platsen med deras trosor.

En eller flera obehagliga figurer verkar smyga runt i Staden i skydd av mörkret. Sten Wall och hans kollegor vill fånga mannen de ger namnet Trofésamlaren.

Snart sker fler överfall. Snart hittas folk mördade. En av dem är mannen som misstänks vara Trofésamlaren… Hm, ett knivigt fall för Sten Wall, hehe. 316 sidor som är spännande och intressanta nog för ett medelbetyg.
Björn Hellberg: Nattvandraren (Lind & Co 2008)
Nils är 67 år gammal och nyfiken, han är den som vandrar om natten. Han plockar skräp, han samlar flaskor och burkar och skulle han någon gång se något otillbörligt ske nattetid kontaktar han anonymt polisen och hjälper dem på så sätt att få fast brottslingar.

Nattvandraren njuter också av att spana på kvinnor som tar av sig kläderna eller har sex. Somliga kallar honom Mörkermannen men det ogillar han, det har en negativ klang. Nils är en fridsam man, om än lite udda…

Tonårspojkarna André och Kevin roar sig med att skolka, ragga brudar, stjäla och hitta på bus. Nu har de skickat iväg raketer som träffat en oskyldig kvinna i ansiktet… Kan Nattvandraren ha sett dem?

Vi har en bagare som fått ökad sexuell aptit och en bagarhustru som börjat tröttna på sin man… Vad kan Nattvandraren ha sett?

Therese lämnar en fest tillsammans med ovannämnde Kevin. Han vill ha sex, Therese säger nej och skriker högt när Kevin inte verkar bry sig. När vuxna personer dyker upp ljuger flickan och antyder att en äcklig gubbe antastat henne. Pappan ger sig iväg för att ge den påhittade figuren en fet smäll. Det blir jobbigt för alla inblandade när pappan spöar den förste gubbe han ser…

Poliskommissarie Sten Wall får ett samtal från Ulla i Göteborg. Hon vill göra slut…

Här händer det lite olika saker på olika håll, en sak leder till en annan och så plötsligt har vi ett par mord med i berättelsen. Allt är som vanligt lättläst och småintressant, ja, helt enkelt lagom spännande. Tänk så mycket som händer i den lilla staden Staden, och det på bara 300 sidor.
Björn Hellberg: Den flerfaldige mördaren (Lind & Co 2010)
Pentti och hans skinnskallepolare målar graffiti och skriver rasistiska budskap på väggar i Staden. En annan hobby de ägnar sig åt är inbrott. Polisen är inte i närheten av att sätta stopp för någondera aktiviteten.

Den entusiastiske filmaffischsamlaren Kasper ogillar det rasistiska klottret och skriver egna budskap över de förstnämndas. Naturligtvis kommer motståndarnas vägar att korsas...

Journalisten Måns kallar sig Den flerfaldige mördaren när han publicerar sina blogginlägg och tidningsartiklar. Måns texter är ofta skarpa men träffsäkra, mången person har känt sig både sårad och förbannad. Måns har nu fått ta emot flera hotfulla meddelanden från någon okänd.

Plötsligt hittas en man död i en å. Mycket överraskande visar det sig vara en känd politiker från huvudstaden. Vad gjorde han här? Vem ville honom ont? En mördad följs av ytterligare ett offer…

Hellberg presenterar ett omfattande persongalleri och en trevlig berättelse på 293 sidor, väl sammanhållen trots händelser på flera håll, lättläst och spännande. Kommissarie Sten Wall är så långt ifrån yrkesmässiga framgångar att han överväger att sluta som polis och bokens verkliga mördare blir en överraskning!
Björn Hellberg: Sankte Per (Lind & Co 2011)
Han ringer begravningsentreprenören och berättar att han just kallat hem en av de sina. Mördaren kallar sig Sankte Per. Man finner mycket riktigt ett lik på ett av stadens sjukhem.

I Stockholm finns småtjuvarna Vanja och Anton. De reser iväg till Staden för att pröva lyckan. Där kan de säkert tjäna ihop en bra slant och undvika lagens långa arm…

Någon kväver Linnea med en kudde. En kvarlämnad lapp med gåtfull text förbryllar innan Sten Wall knäcker gåtan. Mefisto står det, ett annat ord för Satan själv…

Konrad är en vanligtvis snäll rottweiler. Nu sliter han sig och ger sig på lilla Linda. Lindas pappa blir allt annat än vänligt inställd till hundägaren…

På 303 sidor händer det mycket i Staden. En poliskollega ligger för döden, de andra sliter hårt med olika utredningar. Fler dödsfall inträffar. Är det en, två eller tre mördare som man söker?