Björn Hellberg: Tacksägelsen (Tre Böcker 2000)
Vi stiftar bekantskap med Budbärarna, ett frireligiöst sällskap vars styrande Råd och medlemmar är i fokus i den här berättelsen på 249 sidor.

Här har vi paret Samuelsson vars lilla pojke är svårt sjuk och behöver en blodtransfusion, något som Budbärarnas tro förbjuder.

Lika illa är det för Steve Larsson som nu funnit kärleken, en man! Homosexualitet är förstås inte heller något som slår väl ut hos nämnda Budbärare.

Sverker Johansson är alkoholist, broder Ingmars hustru är otrogen och pastor Bravander lyssnar allt oftare på musikstycket Tacksägelsen på jakt efter något budskap han kanske missat.

Hat, avund, rädsla, avsky och mycket mer. Olika känslor svallar höga hos somliga personer i trossamfundet och det dröjer inte så värst länge innan en medlem hittas död, rejält sönderslagen med dussintalet hål i huvudet. Ett mord följs av fler.

Inledningen är inte en av Hellbergs bästa och jag tycker inte att berättelsen riktigt griper tag så som en del andra romaner i serien gjort. Betyget tre får vara ett rätt svagt sådant. Man undrar vad sjutton de utvalda offren har gemensamt och det hela tuffar på. Mot slutet blir dock uppgörelsen med mördaren riktigt spännande.
Björn Hellberg: Misstaget (ICA Förlaget 2000)
Här kommer 109 sidor specialskriven deckare för ICA Förlaget och det blir ytterligare ett fall för Stadens poliser att lösa, med kommissarie Sten Wall i spetsen!

Berättelsen börjar i april 2000 men hoppar sedan, efter första kapitlet, tillbaka i tiden ett år. Först är det Sten Wall som blir uppringd på sin hemtelefon och via en mycket dålig linje får höra något oklart om död och ett misstag…

Därefter träffar vi unga Sandra som reser till Paris och träffar den stora kärleken. Paret reser hem till Staden, flyttar ihop och gifter sig, trots omgivningens reservationer. Så plötsligt har någon dött och Sten Wall och kollegorna söker en mördare…

Lättläst och spännande i det lilla formatet, Hellbergs Sten Wall-berättelser bjuder alltid på rätt trivsam läsning.Björn Hellberg: Hotelldöd (LL-förlaget 2001)
I det lilla, lilla formatet, 10,5 x 14 cm, kommer här tre kriminalberättelser med Sten Wall i huvudrollen. Då det här är en bok utgiven på Lättläst-förlaget är berättelserna synnerligen enkla, just lättlästa och med stor text. Avskalat, rakt på sak utan krusiduller alltså.

Första berättelsen är Den osynlige förföljaren i vilken Marie upplever sig förföljd. Allt verkar bli än mer allvarligt när inredningen i hennes butik slås sönder.

Sedan följer Spökstämning där hyresgästen Emil inser att någon eller något vill honom ont. Soporna börjar brinna, det gnisslar i hallen, någon flåsar i telefonen. Han har hört skratt och röster i lägenheten utan att se någon. Han må vara gammal men inte galen… väl?

Sist kommer så Hotelldöden där Sten Wall kallas till Stadshotellet. En man ligger ihjälslagen i en säng. En kvinna med vilken mannen har haft en affär har setts skynda iväg från platsen. Kvinnans äkta make har också varit på hotellet och gett sig iväg. Vem av dem har tagit livet av mannen?

Allt som allt spänner de tre berättelserna över sammanlagt 91 sidor. Det här är förstås inte i närheten av en vanlig omfattande Sten Wall-roman med en uppsjö av karaktärer och händelser men är ändå helt okej.Björn Hellberg: Den grå (Tre Böcker 2002)
Det första jag läser av Hellberg visar sig vara Sten Wall-bok nummer 12 eller något sådant. Sten Wall är såklart huvudpersonen som i egenskap av poliskommissarie skall klara upp de brott och mysterier som sker mellan pärmarna, ja tillsammans med kollegorna alltså.

Storvuxne, skallige Wall är väl inte direkt någon karaktär jag fäster mig vid så värst och bokens omslag är kanske ett av de fulare jag någonsin sett på en svensk kriminalroman, men faktum är att den lilla berättelsen på 247 sidor ändå visar sig vara rätt bra.

Boken börjar med att gamle gubben Leandersson tar sig en kvällspromenad i skogen och blir ihjälslagen. Sedan hoppar berättelsen tillbaka i tiden och vi är med unge grabben Ted som tagit med sig sin käresta till kyrkogården sent en kväll för ett lite spännande och måhända romantiskt möte. Olyckligtvis hamnar de mitt i en svart mässa. Några okända personer offrar katter till Den grå och Ted och flickan får fly för livet.

Japp, här handlar det om det ockulta, dyrkan av Den grå (en gammal benämning på djävulen), tillvaron i en hemlig sekt och dess motståndare. Grå-folket finner Ted och undrar nyfiket vad han sett för något den där kvällen på kyrkogården… Det är nog allra bäst för alla om han kniper käft!

Inne i sekten av våldsverkare och djävulsdyrkare finns det någon som mår dåligt och vill ut, bort från de här dumheterna. Ett anonymt tips till polisen gör att rättvisans tjänare får upp ögonen för Grå-sällskapet men finns det bevis för något brott? Utan ett vittne som kliver fram kan man inget göra, samtidigt som högsta ledningen för sekten sakta inser att någon inte är att lita på…

Med något litet undantag har du väl här ovan fått i stort hela berättelsen fast vill du veta exakt hur det går för Ted och hela Grå-gänget och finna ut identiteten på den eller de mördare som slår till ett par gånger så är det bara att börja läsa… Visst är det hela på allvar men Hellberg drar sig inte för att hålla en bitvis lätt humoristisk ton i berättelsen och en del överraskningar blir det också.Björn Hellberg: Funny Fanny (Tre Böcker 2002)
Stackars Lisette. På sin allra första biltur ensam som helt nybliven körkortstagare stöter hon på en mycket ond figur och vips så är hon död. Några år passerar.

Funny Fanny är det mest populära Tv-programmet just nu, mycket tack vare den unga, vackra, glada, duktiga programledaren Fanny Cordell. Hon verkar gå hem i alla läger, hon får högar med beundrarpost. Fast visst finns där konkurrenter som gärna såg hennes stjärna dala. Enstaka hotbrev dyker också upp, det finns så många avundsjuka och konstiga människor där ute…

Thomas Hansson har skickat 23 brev till Fanny, inte ett enda ord till svar har han fått. Nu har han ordnat plats i publiken, nu skall Fanny inte komma undan. Hon skall bli hans…

Exakt samma planer har Fannys kollega Bosse Svärd. Hans svärmeri för Fanny har passerat gränsen för både det patetiska och det pinsamma. Fanny vet inte vad hon skall göra för att komma undan, Bosse verkar inte förstå ett nej. Kanske måste han sparkas från produktionen?

Programmet Funny Fanny slår ständigt nya tittarrekord. Så en dag lackar det mot säsongsavslutning och till denna har man planerat något alldeles extra.

Mördaren Sven-Erik Olsson som snart suttit av sitt straff för mordet på Lisette och skall släppas fri, kommer till studion för en intervju. Vad har han att säga? Förstår han vad han gjort? Ångrar han sig? Är han måhända lika galen och farlig än idag?

Ja du, det här är 268 sidor som verkligen föll mig i smaken. Lättläst och spännande med ett par överraskande vändningar på slutet. En av de bättre böckerna i Sten Wall-serien.