Björn Hellberg: De tysta (Lind & Co 2014)
Pensionären Nils-Gabriel Husar lever ensam, det är mörkt ute och han är rädd. Någon verkar finnas inne i eller precis utanför huset. Är det någon som vill honom ont? Sonen uppmanar i telefon pappan att genast ringa polisen. När de kommer till platsen är Nils-Gabriel död.

Strax därefter är det Vendela Wendel som dör. Hon har tvingats fatta en del tuffa beslut rörande sjukhemsplaceringar för äldre personer och har fått utstå en del hotelser för detta. Hon kan också kopplas till Lyselska skolan som ofta varit i blåsväder. På den fina skolan har det varit tuffa initieringsriter, somliga elever har mobbats svårt. Någon har tagit sitt liv.

När Loviken-poliserna utreder fallen visar det sig att även Nils-Gabriel har en koppling till skolan, även han har arbetat där. Polisen söker en mördare, en lärare, en elev, någon annan?

Hellberg återvänder till Loviken efter flera års frånvaro. Det är trevligt att återuppta bekantskapen med Carina Keller, Mona Ceder, Stig-Allan Jönsson och de andra poliserna. Boken är, som alla Hellbergs, mycket lättläst, men det här var en väl enkel berättelse på 295 sidor. Mysteriet är inte för omfattande, spänningen tyvärr inte påtaglig. Okej, visst, men inte mer. Hellberg kan bättre och Lovikenpoliserna är värda ett större, mer klurigt och komplicerat fall.
Björn Hellberg: De hatiska (Lind & Co 2015)
Freja mottar dödshot men så har hon också varit riktigt öppenhjärtig i sin blogg och kritiserat allt och alla som hon tycker förtjänat det.

Det är något mer oklart varför hennes svägerska Larissa också hotas, hon är en snäll och vänlig själ, men visst, det kan röra sig om ett ”vanligt” hatbrott, Larissa är både storväxt och mörkhyad.

Lovikenpolisen beslutar sig för att gå hårt åt personer som förföljer andra via Internet och sänder anonyma hotelser. Det gäller liksom bara att hitta de där anonyma hatarna…

Hedda är inte lycklig i sin relation. Hon dricker för mycket och misstänker att maken har en affär med en annan kvinna. Hedda får ett anonymt telefonsamtal där en okänd man bekräftar hennes misstankar…

I en gränd i staden påträffas en mördad man.

Ja, här finns folk som hyser agg till sin nästa, folk som gömmer sig i skuggorna och hatar anonymt, andra är blott alltför raka och öppna med sina tankar och känslor. Poliserna i Loviken utreder en mix av olika hot, misshandelsfall och mord på dessa 302 sidor. Det är lagom lättläst och intressant, De hatiska får medelbetyg, inte mer än så.