Jonellen Heckler: Under oklara omständigheter (BonnierAlba 1995)
(Circumstances unknown. 1993)

Deena Reuschel överraskar sin man Tim med en restaurantmiddag och till denna har hon bjudit in två av hans barndomskamrater, Martin och Paul, som han saknat men inte haft kontakt med på mycket länge. När Martins flickvän dog gled de ifrån varandra, för det var en flicka de alla tre varit förälskade i. Vad ingen vet är att det är Paul som tagit livet av henne i besvikelse över att hon valde Martin före honom själv.

Faktum är att Paul har tagit livet av fler kvinnor han gillat, men som alla varit upptagna. Nu under middagen väcks hans känslor för vännen Tims hustru och strax därefter är Tim mystiskt död. Och kamraten och grannen Paul är den som tröstar...

"En gastkramande katt och råtta-lek", "Psykologisk thriller med högt tempo" står det på bokens baksida. Jag är böjd att hålla med för det här var både lättläst och spännande. Att Paul är den mentalt störda mördaren är klart för läsaren tidigt i boken, men intet ont anande är övriga i berättelsen. Alldeles för länge... Överraskande bra av en förhållandevis okänd författare. Läs gärna! 310 sidor.
Jonellen Heckler: I ständig fara (Bonnier Alba 1995)
(Final tour. 1994)

Här har vi Sass Lindsey, 37 år och på toppen av sin karriär som sångerska. Jämställ henne med dagens megastjärnor typ Madonna och Britney Spears, så har du kanske en klar bild över hennes stjärnstatus. Alla älskar henne. Det är utsålda konserter överallt i världen och hon säljer miljontals med skivor. Den ena plattan går bättre än den föregående.

Men nu får det vara nog. Sass är trött på det ständiga turnerandet, kringflackandet och längtar efter man och barn, det normala livet. Så det är vad hon meddelar sina närmaste medarbetare och det var dumt gjort. Flera av dem drar in enorma mängder pengar på hennes namn och har man Sass Lindsey som enda levebröd vill man förstås att hon skall fortsätta som tidigare. Operation övertalning startar och det minskar ju inte pressen på Sass.

Men så kommer någon i hennes omgivning på att Sass Lindsey skulle dra in minst lika mycket pengar som död och efter diverse olyckor med fatal utgång i närmsta vänkretsen förstår Sass att någon är ute efter henne. Vem kan hon lita på? Barndomsvännen? Livvakterna? Den okände beundraren som följer henne på alla konserterna? Eller är det just någon av dem som är den som vill henne illa?

Efter förra boken Under oklara omständigheter var förväntningarna ganska höga. De infriades inte för det här var trist till max. En lång turné och konsert efter konsert i stad efter stad. Samma säkerhetsåtgärder gång på gång och ibland något hemskt eller mystiskt som drabbar Sass eller någon i hennes närhet, fast beskrivet utan känsla. Det saknas puls, spänning. Slätstruket. Hoppa över. 394 sidor.