Mo Hayder: Fågelmannen (B. Wahlströms 2001)
(Birdman. 2000)

Kriminalkommissarie Jack Caffery har det inte lätt. Han är fast i ett förhållande med en kvinna han inte älskar. Just när han bestämt sig för att göra slut får han reda på att hennes cancersjukdom kommit tillbaka. Självklart håller han tyst om sina planer på att dumpa henne.

Saknaden efter hans försvunna bror Ewan är påtaglig. Bröderna hade ett bråk vid sin koja för bortemot 20 år sedan, Ewan stegade iväg längs en stig och har sedan dess aldrig synts till. Jack är övertygad om att pedofilgrannen Penderecki utnyttjat och haft ihjäl honom, men han saknar bevis. Penderecki å sin sida retas ständigt med Jack och ger små antydningar om att han vet mer om Ewans försvinnande än vad polisen fått ur honom...

Ovanpå detta hittar man fem mördade kvinnor på ett skrotupplag, kvinnor som någon gjort saker med som chockar även de mest förhärdade poliser. Jack tar sig an jakten på den man som han döper till Fågelmannen, då det visat sig att mördaren... Det blir en hiskeligt spännande jakt som tar en oväntad vändning när...

Det enda som hindrar att boken får högsta betyg är att den hade blivit bättre av att sluta mer sorgligt, att Jack misslyckats, att sista offret dött typ. Spännande som sagt, men far du illa av sex- och våldsskildringar av det mer onormala slaget bör du undvika det här. 320 sidor.
Mo Hayder: Trädens tystnad (B. Wahlströms 2002)
(The Treatment. 2001)

Efter tre dygn i fångenskap utan mat och dryck påträffas paret Peach. Deras son, 8-årige Rory, är försvunnen. För kriminalkommissarie Jack Caffery känns det som ett eko från det förflutna. För 27 år sedan försvann hans egen bror och har sedan dess aldrig påträffats. Han tar sig an sökandet efter Rory och hittar honom tack och lov.

Caffery tvingas nu söka efter en pedofil och börjar då hålla extra uppsikt över sin granne Ivan Penderecki, känd pedofil och någon som Jack alltid misstänkt för att vara den som rövat bort hans bror. Men snart är Penderecki död och Jack förstår att han nu aldrig kommer att få veta vad som hänt hans bror. Men då får han ändå en ledtråd...

Den som är skyldig till attacken mot familjen Peach hittas aldrig. En man hittar en kamera med foton på övergreppet på Rory, men behåller den själv och säger inget till någon. Små barn börjar berätta att "Trollet" spanar på dem genom fönstret om nätterna, förföljer dem ute etc. Polisen har inte en aning om vad eller vem de pratar om. Snart hålls en ny familj i husarrest och utsätts för övergrepp av någon hemsk person.

Cafferys jakt på nutidens pedofil och sanningen om hans brors försvinnande blir en sjuhelsikes spännande berättelse. Grym, otäck, äcklig. Och med ett mot slutet alldeles chockartat avslöjande som resulterar i några sista rader som nog kan uppfattas som både lyckliga eller sanslöst sorgliga. I sin thrillergenre är det här nästan så bra det kan bli. 367 sidor.
Mo Hayder: Tokyo (B. Wahlströms 2005)
(UK: Tokyo. 2004. US: The Devil of Nanking. 2005)

Efter två i mitt tycke strålande thrillers tog Hayder en lång paus från skrivandet. Nu är hon tillbaka med bok nummer tre och den har inget med kriminalkommissarie Caffery att göra. Tvärtom prövar Hayder nya grepp och placerar sin nya spänningsroman i asienmiljö. I Japan och naturligtvis Tokyo närmare bestämt. Kan det vara något att ha? Ja, det är definitivt annorlunda i alla fall.

Unga kvinnan Grey är brittisk student och fullkomligt besatt av att finna en sällsynt film hon bara hört rykten om. Filmen skall ha varit försvunnen i årtionden, om den nu överhuvudtaget existerar. Grey är alltså på plats i Tokyo och hon har fått för sig att Shi Chongming, gästprofessor vid ett Tokyouniversitet, kan hjälpa henne finna filmen. Filmen skall visa blodiga mord och andra hemskheter från 1937 då japanerna av någon anledning invaderade den kinesiska staden Nanking. Shi Chongming är en av överlevarna från den massakern.

Lägg till detta sökande efter en rulle film Greys försök att få grepp om tillvaron som främling i den japanska storstaden. Hon skaffar sig jobb som värdinna på en nattklubb, träffar mystiska människor och är snart inte bara på jakt efter filmen utan också efter ett starkt elixir som sägs kunna förlänga liv...

304 sidor som egentligen bara är måttligt spännande men som helhet ändå blir snäppet vassare för att hela berättelsen känns annorlunda och skildringen av japansk kultur fascinerar. Greys liv i japan varvas med Shi Chongmings liv i Kina 1937 då invasionen ägde rum och filmen påstås ha tagits.