William Harrison: Kobra (Acacia 1990)
(Savannah Blue. 1981)

Quentin Clare har beslutat sig för att ta död på de amerikanska affärsmän som kommer till Afrika för att göra affärer. I hans värld är dessa rika män ute efter att utnyttja hans älskade hemland, tjäna än mer pengar och vinna framgång på att suga ut landets naturresurser och lura och bedra dess folk.

Quentin använder sig av en mängd olika täcknamn och reser runt i landet och avrättar gästande amerikaner genom att på fiffiga sätt utsätta offren för starka doser kobragift.

När en av de döda visat sig vara en vän till USA:s president beslutar denne att tillsätta en arbetsgrupp, en liten specialiststyrka av agenter som skall resa till Afrika för att om möjligt finna och stoppa den okände mördaren...

Det går sådär. Mördaren är bara alltför listig och är snart på väg till USA för att nu låta den där specialiststyrkans ledare bli hans nästa offer...

Jaha ja, det här var väl endast måttligt spännande, men så är det ju en bok med en del år på nacken. Mord med ormgift känns måhända rätt speciellt men det mest intressanta med berättelsen är faktiskt de bitar som skildrar afrikansk miljö, Afrikas djurliv etc. Då och då får jag faktiskt samma fina, exotiska Afrika-känsla som författaren Alexander McCall Smith lyckas förmedla med sina böcker i serien Damernas detektivbyrå. Men boken Kobra som helhet skall kanske inte ha mer än som bäst en stark tvåa i betyg. Och bokens omslag är väl inte heller det snyggaste. 292 sidor.