Thomas Harris: Svart söndag (Bonniers 1978)
(Black Sunday 1975)

Harris, mest känd för sin romansvit om kannibalen Hannibal, debuterar här med en vanlig spänningsroman, en thriller inte helt olik Frederick Forsyths Schakalen. Här är det terrororganisationen Svarta September som planerar ett brutalt våldsdåd på amerikansk mark. Läsaren vet att det handlar om att flyga in en enorm reklamzeppelinare full med sprängämnen under finalen i ett större idrottsevenemang och detonera denna för att döda presidenten och tiotusentals åskådare.

Vi följer terroristernas arrangemang för att få in sprängämnena i USA och planera allt fram till själva detonationen. Varvat med detta följer vi israelen Kabakov som följer i terroristernas fotspår och sakta pusslar ihop små ledtrådar till vad som faktiskt är på gång. De ”goda” känner till namnet på en känd terrorist och att en av de inblandade är en mörk kvinna. Och så får man nys om ”amerikanen...” Vem? Var?

Ja, det är som att leta efter en nål i en höstack. Klockan tickar på. Hinner man stoppa terroristerna? Storyn är lik den från många andra böcker och filmer men helt okej. Det hela är rätt spännande och jag vet snart inte vilken sida jag skall hålla på... hur hemskt det än må låta. Det slutar med en stor smäll efter 273 sidor.
Thomas Harris: Röda Draken (Bonniers 1992)
(Red Dragon. 1981)

Will Graham har varit med att placera kannibalen Hannibal Lecter bakom lås och bom och även hjälpt polis och FBI att fånga många andra hemska mördare. Han har blivit svårt skadad, tvingats döda själv och känner att han fått nog. Nu vill han leva med familjen i lugn och avskildhet, långt borta från mord och blod.

Tyvärr bara måste Jack Crawford vid FBI ha hans hjälp igen. En särdeles hemsk mördare går lös. Två hela familjer har han utplånat och man står utan ledtrådar och är bara säkra på att mördaren snart slår till igen. Will Graham behövs verkligen, ingen är så skicklig som han i att sätta sig in i en mördares sinne. Så naturligtvis måste Will ställa upp, fler mördade familjer kan inte accepteras.

Will läser igenom gamla utredningar, besöker mordplatser och ja, finner små ledtrådar ingen annan lyckats hitta. Parallellt med Wills arbete får läsaren följa mördaren, eller den Röda Draken som han kallar sig själv, i hans vardag som vanlig arbetare på jobbet och under nya våldsdåd. För att komma Röda Draken riktigt nära måste Will själv ha hjälp. Han vänder sig till självaste kannibalen Lecter och ber om en mördares hjälp för att fånga en annan...

Möjligtvis nödvändigt men ändå dumt gjort, det kan kosta mer än det smakar... Inte vill väl kannibalen Lecter hjälpa den man som fångat honom? En spännande bok som gör sig lika bra i de båda filmatiseringarna också, även om det förstås händer mer i boken. Stark trea blir betyget och det är kanske väl snålt, men jag har ju läst boken en gång tidigare och har både bok och filmer i rätt färskt minne. Det förtar såklart lite av upplevelsen. Klart läsvärd hur som helst! 315 sidor.
Thomas Harris: När lammen tystnar (Forum 1991)
(The Silence of the Lambs. 1988)

Det här är boken alla känner till, eller kanske rättare sagt, man är mer bekant med filmen med samma namn. Boken kom först och innehåller förvisso lite mer än filmen, men de följer varandra rätt väl. Har du redan sett filmen finns nog egentligen ingen större anledning att läsa bokens 327 sidor.

Det hela handlar om den unga FBI-agenten Clarice Starling. Hon får i uppdrag att försöka få kontakt med och få ut information från den charmerande kannibalen doktor Hannibal Lecter. Efter att ha begått flera grymma mord sitter han i specialcell på livstid. Där andra gått bet lyckas Starling otroligt nog få viss information av den gode (onde!) doktorn. Hon får ett tips som kanske, kanske inte kan leda polis och FBI närmare Buffalo Bill.

Buffalo Bill är otäck figur som kidnappat, flått och dumpat flera döda kvinnor runtom i landet. Nu måste han såklart fångas. Resten av boken skildrar framför allt agent Starlings jakt på Buffalo Bill och en kidnappad senatorsdotter och hennes enträgna försök att få ta del av kannibalen Lecters kunskaper och följa de kluriga gåtor han kommer med... Lättläst och spännande, men filmen är ännu bättre.
Thomas Harris: Hannibal (Forum 1999)
(Hannibal. 1999)

Sju år har passerat sedan händelserna i När lammen tystnar. Kannibalen dr Hannibal Lecter är fortfarande på fri fot och ingen vet var han håller hus. Han står fortfarande på FBI:s lista över de farligaste och mest eftersökta brottslingarna.

Clarice Starling jobbar vidare som FBI-agent. Nu är hon inblandad i ett knarktillslag som går synnerligen illa. Flera omtyckta kollegor skjuts till döds och själv tvingas hon döda flera beväpnade knarkare. TV-team är med och bevakar tillslaget och tyvärr får de bara med scenen där Starling skjuter en mamma med ett spädbarn i famnen till döds. Att mamman först öppnat eld missar man helt, så på TV ser det hela riktigt brutalt och hemskt ut.

Någon måste klä skott för detta misslyckande och denna någon blir Clarice. Det blir skrivbordstjänst för henne och det skrattar somliga gott åt. Det finns nämligen flera högt uppsatta personer som under åren gjort allt de kan för att djävlas med den berömda unga kvinna som ensam fångat seriemördaren Jame Gumb och blivit allas gunstling. Starling skall tas ned på jorden och inte tro att hon är något. Nu faller hon hårt!

På annat håll finns Mason Verger, en illa tilltygad miljonär. Han är ett av dr Lecters tidiga offer och den ende som hittills överlevt. Han tänker inte sky några medel för att få kannibalen i sin makt och allt Mason Verger tänker på är hämnd. Med sina pengar kan han köpa hjälp nästan var som helst och snart kommer Hannibal Lecter att infångas och ätas upp levande inför Mason Vergers ögon!

I det vackra Florens njuter en fri Hannibal av tillvaron. Ja, fri ända till dess att kriminalkommissarie Pazzi förstår vem som gömmer sig bakom identiteten doktor Fell och meddelar Mason Verger...

FBI-agent Clarice Starling ute i kylan. En avslöjad Hannibal Lecter. En galen Mason Verger. Snart träffas de på samma plats och det blir ett blodigt möte...

Rejäla karaktärsbeskrivningar, överraskningar, äckelvåld, tragik och romantik. 456 mycket spännande sidor.
Thomas Harris: Hannibal – upptakten (Forum 2007)
(Hannibal Rising. 2006)

Hannibal Lecter, doktor och kannibal, är odödligförklarad efter ett par riktigt bra böcker och filmatiseringar av dessa. Nu har någon fått för sig att det är dags att berätta om Hannibals uppväxt och försöka förklara varför han är som han är. Det skulle man kanske låtit bli för det här är inte i närheten av de tidigare berättelserna, vad gäller spänning, djup och känsla.

På 256 sidor berättas om hur Hannibal och hans familj tvingas lämna familjegodset och fly till skogs då tyska armén breder ut sig över Europa i början av andra världskriget. Hannibals familj slaktas och han ser som åttaåring utsvultna plundrare föra bort hans älskade lillasyster för att hon är ”köttigare”. Hannibal blir stum och hamnar på barnhem där hans farbror Robert hittar honom. Hannibal växer så upp hos Robert och hans tjusiga kvinna Lady Murasaki. Hon blir Hannibals mentor och sakta men säkert samlar Hannibal på sig stora kunskaper om språk, matematik, anatomi och utvecklar ett gott sinne för smak och elegans.

Men någonstans i hans huvud tystnar aldrig rösten av hans lillasyster Misja som vädjande ber om hans hjälp när hon förs bort i skogen... När Hannibal vuxit sig större och smartare ger han sig iväg ut i världen på jakt efter de bortrövade familjeskatterna och för att hämnas sin syster. Och mellan all text om framryckande stridsvagnar, Hannibals tillvaro hos styvföräldrarna och hans utbildning bjuder Thomas Harris på några blodiga scener där den unge mannen på effektivaste sätt avrättar sina gamla plågoandar.

Mer tragik och brutalvåld än riktig spänning tyvärr. Stark tvåa eller svag trea i betyg? Jag är rätt snäll och väljer det sistnämnda. Detta är inte uselt, men inte heller så värst märkvärdigt. Och som sagt, inte i närheten av tidigare Hannibal-berättelser.
Thomas Harris: Cari Mora (Mondial 2019)
(Cari Mora. 2019)

Unga kvinnan Cari Mora är före detta soldat, vårdutbildad, intresserad av djur och drömmer om att bli veterinär. Just nu tar hon hand om en stor fastighet i Miami Beach, ett stort hus som sägs ha tillhört Pablo Escobar men som numera sakta förfaller och har fungerat som lager för allsköns bråte från de senaste ägarna. Cari sköter främst om trädgården men inser att hon borde prioritera själva renoveringsarbetet också.

Så börjar ett rykte göra gällande att huset döljer en stor hemlighet. Det skall visst finnas guldtackor värda mångmiljonbelopp gömda någonstans. Två konkurrerande gangstergäng planerar att bryta sig in, leta rätt på skatten och helt enkelt sno den! Det fraktas dit grävutrustning och vapen och så skall skatten kontrolleras och komma i dagen tänker det ena gänget.

De andra skurkarna tänker förstås inte låta sig stoppas de heller. Det blir såklart bråk om skatten och dessutom är det inte helt lätt att bärga den, den är nämligen skyddad med några luriga fällor...

Cari Mora hamnar först mitt emellan gängen men väljer sedan sida och efter 288 sidor är det slut och det blir jag glad för. Detta var ju supertrist och intetsägande, fullkomligt ointressant och utan spänning eller karaktärer att bry sig om.

Författaren försöker chockera lite och plocka några billiga thrillerpoäng genom att få en skurk att lösa upp personer i kemikalier, få någon annan att äta en mänsklig njure, en tredje att klyvas på mitten och en fjärde att mista huvudet, men det är enskilda lösryckta korta episoder av våld i en spretig och annars lam helhet.

Boken Cari Mora omfattar bara 288 sidor och med en hel del luft mellan somliga kapitel går läsningen riktigt snabbt, men det här är ju en fet besvikelse och ett lågvattenmärke i författarens produktion som man lika gärna kan undvika helt.