Magnus Härenstam (& Petter Karlsson): Morsning & Goodbye (Forum 2015)
Jag beslutar mig för att avnjuta den här berättelsen dubbelt upp. Det visar sig att det är författaren Magnus Härenstam själv som läst in storyn som ljudbok och möjligheten att få höra den karakteristiska rösten berätta sin egen saga är oemotståndlig. Å andra sidan innehåller den tryckta boken faktiskt så mycket mer; en sångtext, mängder med svartvita fotografier, en 3-sidors Härenstamsk kronologi samt ett extra efterord av Petter Karlsson, medförfattare.

Här kommer 446 sidor berättelse om en av svensk humors allra största personligheter, skådespelaren, komikern och programledaren Magnus Härenstam. Känd från en mängd filmer, shower, TV4:s långkörare Jeopardy och inte minst barnprogrammet Fem myror är fler än fyra elefanter.

Det är inte utan att jag blir överraskad av den här boken. Magnus som för mig stått för så mycket skoj presenterar här en rätt dyster historia, en ganska tung levnadsbeskrivning. Det är en uppväxt i ett rätt kärlekslöst, humorlöst hem, det rullar vidare med otrohet, en utomäktenskaplig dotter han knappt vill kännas vid, hustruns död och sedan vänners frånfall och sin egen cancer.

Däremellan såklart en del höjdpunkter, mötet med filmmakaren Lasse Hallström och Brasse Brännström, studentspex, exempellös framgång med Fem myror, diverse krogshower, en stand-up-karriär och därefter film och TV, Fredrikssons fabrik, Jeopardy och mer. Kärleken, föräldraskap, semestrar etc. Härenstam berättar osminkat om olika jobb, framgångar och bakslag, många möten med för mig kända och okända personer.

Det är många och korta kapitel, somliga berättelser är slut väl abrupt kan jag tycka. Men Härenstam är inte den som gräver ned sig i det förgångna, tvärtom verkar hans livsfilosofi vara här och nu. Det är bara att gå vidare. Så vi vänder blad och vips handlar nästa kapitel om något helt annat. Kanske är vi också tio år framåt i tiden nu, eller tillbaka igen i början.

Ja, det här hoppandet i tiden gör den annars lättlästa (och lättlyssnade) berättelsen lite onödigt krånglig att följa. I vilken ordning hände nu de här sakerna han berättar om?

Nåväl, det blir båtar och USA-resor, skämt på scenen, några usla vitsar, goda vänner för livet, föräldraskap, en hel del roliga möten och mycket, mycket mer. Mycket blir det t.ex. om Fredrikssons fabrik, kanske något mindre om ett par tusen avsnitt av Jeopardy. TV-programmet Lagt kort ligger som han gjorde under tre år får däremot bara ca 20 rader text, eller ungefär 90 sekunder i ljudboken.

Inte ens så mycket utrymme blir det t.ex. om filmroller i klassiker som Sällskapsresan, Göta Kanal m.fl. Lite både förvånad och besviken blir jag, tycker det borde finnas något skojigt att förtälja om de där filmerna, inspelningarna och motspelarna som för mig varit betydelsefulla, gjort intryck under uppväxten. Att de betytt något speciellt även för Magnus. Men icke, tydligen, inte så mycket att de får utrymme här i alla fall.

Härenstam blandar högt och lågt, det blir lättsamt och djupt tragiskt om vartannat. Personligt? Absolut. Intressant, javisst, lite lagom sådär. Somligt kan jag inte relatera till alls, annat minns jag med blandade känslor. Och så mycket annat därtill som jag minns Magnus för som alltså nästan inte omnämns alls. Greppa ljudboken om du vill lyssna till Magnus röst igen men bläddra igenom boken för ytterligare lite extra känsla och granska ett rätt digert bildmaterial.