Elizabeth Hand: Fransmannens dom (Rabén Prisma 1997)
(The Frenchman. 1997)

Boken Fransmannens dom omfattar endast 179 sidor samt ett smakprov ur en kommande bok (Gehenna av Lewis Gannett) i vad som ser ut att bli en serie. Det här är en berättelse skapad utifrån manuset till TV-serien Millenniums pilotavsnitt (från 1997). I princip ingenting skiljer således den här berättelsen från TV-avsnittet, dialogen är nästintill ord för ord densamma och har du bara tid att engagera dig i endera rekommenderas såklart filmatiseringen. Lättläst, hyggligt spännande hur som helst.

Frank Black är expert på seriemördare, en skicklig profilerare med en säregen förmåga att i sitt inre kunna se sådant de han jagar ser, ja liksom se med mördarens ögon. Nu har han lämnat en fin karriär hos FBI bakom sig och flyttat tillbaka till Seattle för att tillbringa tid med familjen, hustru och dotter, men han engagerar sig fortfarande i brottsbekämpning på konsultbasis.

Och det finns såklart jobb direkt att hugga tag i. Det nya fallet handlar om en okänd galning som verkar ha något emot personer som strippar och erbjuder sexuella tjänster. Ja, somliga personer försvinner, andra dör helt enkelt. En möjlig ledtråd är mannen som flera strippor kallar fransmannen, en udda figur som tydligen visar dikter för tjejerna när de dansar. Ytterligare ledtrådar blir Franks nya syner…