Filip Hammar & Fredrik Wikingsson: Tårtgeneralen (Albert Bonniers Förlag 2009)
Det är kärva tider i den västmanländska staden Köping på 1980-talet. Kommunens planer på en inomhusarena för 20 000 personer går i stöpet. Det stora varuhuset IKEA lägger ned sin verksamhet och flyttar till Västerås istället. Och så kanske det allra värsta av allt; författaren och journalisten Jan Guillou sitter i TV och pratar om Köping som kanske Sveriges tråkigaste stad!

Ah, det är inte bra alls, nej verkligen inte. Sorg, ilska och besvikelse bland invånarna. Vilken tur att den före detta alkoholisten Hasse P som nyligen anlänt till staden ser inslaget på TV och beslutar sig för att agera. Så fort han blivit av med sin dubbelsidiga lunginflammation skall han nog allt visa dem alla, speciellt den där jävla Guillou. Köping skall verkligen komma tillbaka!

Hasse P har ett antal spännande projekt han vill sätta igång. Allra först skall det bakas världens största smörgåstårta. Tänk, vilken grej, Köping i Guinness rekordbok!

Ja, på 222 sidor följer vi Hasse P när han sliter för att dra igång världens mest omfattande smörgåstårtsbakande. Hasse P kan snacka omkull vem som helst, han är full av idéer, nästan manisk, men han får saker gjorda. Många är de som tycker att Hasse P är en minst sagt konstig typ men det är svårt att låta bli att svepas med av hans charm och entusiasm. Sakta men säkert börjar tårtprojektet ta fart…

Verkliga fakta utgör grundstommen och själva startskottet i berättelsen, sen fyller författarna ut berättelsen med Hasse P och hans bravader. Det blir en mycket lättläst historia, både gripande och festlig. Hasse P är en skön lirare, en kille med ett hjärta av guld. Hur skall det egentligen gå med rekordförsöket och alla storslagna planer? Som ljudbok blir berättelsen uppläst av författarna själva och blir om möjligt ännu vassare!