Steve Hamilton: Tystnadens gåta (Ekholm & Tegebjer 2012)
(The Lock Artist. 2010)

Redan från de allra första meningarna har Hamiltons berättelse fångat mig. Det känns alldeles solklart att det här kommer att bli både spännande och gripande och svårt att lägga ifrån sig.

När berättelsen tar sin början får vi veta att Michael sitter i fängelse och att han suttit där ett tag. Exakt varför är till en början oklart men något dumt har han såklart gjort.

Vi får också veta att Michael som 8-åring varit med om något alldeles förskräckligt och sedan dess inte yppat ett enda ord. Grabben har varit knäpptyst i mer än tio årů

Så Michael berättar i boken sitt unga livs historia. Det mesta kommer att handla om hans talang för att öppna olika sorters lås. Naturligtvis kommer den här talangen att utnyttjas inte enbart för goda syften och snart är tonåringen en mycket uppskattad kassaskåpsknäckare. Att han aldrig säger ett enda knyst är såklart ingen nackdelů

Och så en dag möter han kärleken i den vackra Amelia, men hur skall ett förhållande verkligen kunna fungera i längden när han aldrig talar?

Olika bitar från Michaels uppväxt och inträde på brottets bana varvas skickligt i en spännande mix. Vi hoppar i tiden och mellan olika platser men det blir aldrig rörigt, tvärtom passar den här berättartekniken utmärkt för en berättelse som denna. 339 sidor.