Arthur Hailey: Spanaren (Albert Bonniers Förlag 1999)
(Detective. 1997)

Kriminalinspektör Malcolm Ainslie vid mordroteln i Miami är bara timmar ifrån sin efterlängtade semester när samtalet kommer. Elroy Doil som Malcolm satte dit för mord skall strax avrättas. Nu vill han säga några sista ord till Malcolm och det är hett stoff kan han lova. Malcolm gör familjen besviken och jäktar till fängelset. Doil erkänner nu trots tidigare nekanden flera mord, mord som polisen haft honom som klart misstänkt för men aldrig kunnat bevisa och dessutom några polisen aldrig känt till.

–Skönt, tänker Ainslie, nu kan man officiellt avsluta flera mordfall en gång för alla. Men så kommer Doils viktiga meddelande – han vägrar att ta på sig mord han inte begått. Mycket dumt har han gjort, han erkänner, men han vill inte anklagas för mord någon annan begått. –Ajaj, tänker Ainslie. Var det inte det han hela tiden misstänkt, att det fanns en copycat därute, en härmapa som mördat och fått det att se ut som om Doil var den skyldige? En mördare har tydligen gått fri därute länge, länge. Men kan man lita på Doil? Han är ju ändå en patologisk lögnare.

Så backar berättelsen och vi följer Malcolm och kollegornas jakt på en brutal seriemördare och deras fångst av Doil. Vi är med när Ainslie jobbar, jobbar, jobbar och försummar familjen. Ainslie sätter dit andra bovar i andra fall, vänsterprasslar, blir nekad befordran och mycket annat. Och till slut är vi framme i nutid och Ainslie skall sätta dit den mördare som härmat den nu avrättade Elroy Doil.

Då har läsaren i flera hundra sidor redan vetat vem som är den skyldige och hur denne agerat för att klara sig undan. Det är ett välskrivet verk på 527 sidor. Trovärdigheten är stor när Hailey beskriver polisslitet, de många övertidstimmarna, frånvaron från familjen, intrigerna bland kollegorna och beslutsfattare och utredningar som knappast rör sig framåt. Någon överraskning bjuds det också på men på minuskontot hamnar avsaknaden av riktig spänning. Det är alldeles för många sidor utan spänning, detta är bitvis ganska segt och som helhet kan det inte bli mer än medelbetyg.