Martina Haag: Underbar och älskad av alla (och på jobbet går det också jättebra) (Piratförlaget 2005/2006)
Bella söker efter den stora kärleken och en fast anställning. Hon vill gärna jobba som skådis men den karriären verkar vara trögstartad. Hon sänder sitt CV till alla möjliga instanser och får faktiskt ett jobb, men att vara Mor Teater i en resande teatergrupp som pratar fortplantning inför skolbarn var inte det hon tänkt sig.

Så en dag ler lyckan emot henne! En producent från Dramaten hör av sig och erbjuder Bella ett jobb. Plötsligt skall hon få spela mot Reine Brynolfsson och självaste Ingmar Bergman skall regissera teaterpjäsen. För visst är det väl så att allt hon angett i sitt CV är sådant hon verkligen gjort och behärskar? Jo, självklart! (inte).

Nu har Bella kanske tagit i lite i överkant för att framhäva sin person. Inte tusan är hon akrobat i världsklass, vilket såklart är den egenskap för vilken hon erbjudits jobbet. Nu måste hon genast förhala repetitionerna och skaffa sig de färdigheter som behövs. Men hur blir man fullfjädrad akrobat på ett par veckor?

Nåja, det löser sig nog, nu har hon ju fått värsta skådisjobbet. Och då ler lyckan mot henne igen.

Det ser ut att lösa sig på kärleksfronten också.

Naturligtvis går det mesta åt skogenů

216 sidor + intervju med författaren, utdrag ur annan Haag-bok, pressröster och lite annat. Det här är rätt skojigt, men jag har redan sett filmatiseringen av boken och känner igen det mesta. Det förtar såklart somligt av bokupplevelsen. Gillar du boken skall du absolut se filmen. Har du sett filmen finns egentligen ingen anledning att ta sig an romanen. Båda är bra, filmen är bättre!
Martina Haag: I en annan del av Bromma (Pocketförlaget 2008/2009)
Här har vi Bella igen, Isabella Eklöf, fast nu är hon gift Ljungström, tillsammans med den kända Tv-profilen Matte. Sju år har gått sedan händelserna i boken Underbar och älskad av alla. Paret har två barn tillsammans och Bella jobbar i receptionen på TV4. På något sätt har alla hennes skådespelardrömmar lagts på is och vad blev det istället? Inte mycket!

Matte verkar ha horder av fans, unga tjejer och kvinnor blir alldeles till sig bara han ler mot dem. Bella uppfattas mest som ett bihang, en tråkig person som håller Matte tillbaka. Deras relation är inte vad den borde vara, de verkar leva parallella liv.

Så blir det bestämt att Bella skall dra iväg på semesterresa till Bulgarien, utan maken, för ett äventyr på egen hand. Matte skall till stugan på landet och vara med barnen. Säger de, alltså. Båda smider de andra planerů

Visst finns här humoristiska inslag men som helhet kanske främst ett relationsdrama och ett rätt dystert sådant. Kärleken är borta, jobbdrömmarna slog aldrig in, allt är ett enda harvande i vardagen. Det är således fullt möjligt för gemene man att känna igen sig i valda bitarů

207 sidor + författarintervju, pressröster om boken etc.
Martina Haag: Glada hälsningar från Missångerträsk (Piratförlaget 2011)
Två mycket olyckliga systrar som bor 130 mil ifrån varandra beslutar sig för att ta tag i saker och ting för att om möjligt göra tillvaron bättre.

I Stockholm har vi 44-åriga Nadja som längtat efter barn i hela sitt liv. Hon är singel och har stått i kö för adoption i flera år. Nu går hon och väntar på att få se ett första foto av sin lilla kinesiska flicka.

När det efterlängtade brevet dyker upp blir innehållet en kalldusch. Det hela är ett avslag från adoptionsbyrån. Man har ändrat reglerna. Singlar i hennes ålder får inte adoptera. Möjligen kan det finnas ett kryphål i en kort tid framöver om det nu skulle vara så att hon faktiskt vore giftů

Men det är hon ju, påstår hon, hastigt och klart lögnaktigt. Nu måste hon omedelbart finna en man som ställer upp på ett schyssthetsgiftermålů Hur skall det gå till?

Uppe i norrland finns systern Lotta som har både man och barn men trots det ingen rolig tillvaro. Förhållandet har gått i stå, maken är arbetslös och lyfter inte ett finger i hemmet eller ens söker några jobb. Som inneboende hos sig har de dessutom den rullstolsburne svärfadern som bara plingar med sin lilla klocka och kräver omedelbar service hela tidenů

Lotta påstår sig känna till en giftasvillig kille. Om Nadja bara kommer upp till Missångerträsk och ser till svärfar ett tag skall hon få träffa sin blivande make! Själv tänker sig Lotta en romantisk resa till Paris med sin Magnus. Barnen skall skickas ned till mormor i huvudstaden. Det kommer att bli bra det här, för alla parterů

Självklart är det hela upplagt för festliga missuppfattningar och förväxlingar. Haag leker med kontraster mellan, och fördomar kring, det stressigt stockholmska och lugnet i norrland. En gammal gaggig gubbe kan visa sig vara allt annat än just det. Kärleken kan faktiskt dyka upp precis var och när som helst man minst väntar sig det!

Bokens 287 sidor är mycket underhållande. Samtidigt är ju berättelsen rätt förutsägbar och en gnutta bekantů Nadja skulle lätt kunna vara Haags skapelse Isabella från boken Underbar och älskad av alla och systern Lottas tillvaro liknar lite den som samma Isabella har i boken I en annan del av Bromma.

Hur som helst, det hela är lättläst, lättsmält och ganska kul. Detta skulle utan tvekan kunna bli en rolig film och boken får en stark trea i betyg.