Jan Guillou: Hamlon (Norstedts 1995)
Knappt hinner den synnerligen framgångsrika serien om Carl Gustaf Gilbert Hamilton ta slut innan Guillou är där igen och har mer att berätta om sin fiktive figur. Det här är en liten pocketbok på 80 sidor och på de 60 första bjuder författaren på en skiss till en möjlig fortsättning. Han återberättar slutet på senaste boken (En medborgare höjd över varje misstanke) och fyller på med nyheter från Kalifornien.

Charles Hamlon har startat Santa Teresias Rehabiliteringscenter för mexikansk-amerikansk ungdom, fått extra mycket uppmärksamhet av tre systrar (inte direkt obehagligt) och extra mycket uppmärksamhet av Special Agent Macduff (synnerligen oönskat). Kvinnorna beundrar Carl för hans gentlemannastil och vältränade kropp, men kan inte låta bli att fundera kring hans sexuella läggning. Hamlon måste vara bög. Macduff å sin sida jobbar för FBI och misstänker Hamlon för en serie mycket otäcka mord.

Ja, det är lättläst och spännande. Här finns utöver själva Hamlon-berättelsen också några svartvita illustrationer, ett faktaregister kring Hamiltonböckerna och –filmerna och så ett efterord från Guillou som förklarar varför detta är sista bekantskapen med Coq Rouge.
Jan Guillou: Madame Terror (Piratförlaget 2006)
“Jesús, den mannen kan aldrig dö.” Nej, det kan faktiskt vara sant. Han är tillbaka, Carl Hamilton. Efter 11 års tystnad och lugn stillsam tillvaro som Charles Hamlon i San Diego, Kalifornien drar han på sig uniformen igen. Och så kliver han ut i rampljuset framför världens TV-kameror. Fast då är bokens 418 sidor nästan slut och Carl har länge hållit sin verkliga identitet hemlig för de flesta inblandade.

Det hela börjar med att palestiniernas främste soldat, Mouna al Husseini värvar folk till ett hemligt uppdrag. Det är tänkt att palestinier och ryssar tillsammans ombord på världens mest storslagna ubåt skall bomba sönder Israels hela flotta i ett enda enormt anfall. Snart visar det sig att ryssarna och palestinierna inte kan hålla sams. Mouna har ett stort problem. Allas medverkan och samarbete är av största vikt, men vem kan styra upp besättningen på denna ubåt och leda anfallet? Ja, vem kan både ubåtar och politiskt rävspel? Vem har både rysk och palestinsk hedersmedalj? Bäst vore förstås om Mouna kunde få hjälp av sin gamle vän Hamilton. Så hon letar upp honom och han är inte sen att ställa upp, det var ju ändå inte mycket till liv han levde.

Snart är besättningen komplett. Carl har lagt upp taktiken, värvat nya befäl till ubåten, fixat läkare, kockar och till och med en journalist för att dokumentera deras anfall. Det är bara att gå ombord, dyka ned under ytan, färdas till Israel och avlossa bomberna...

Efter en trevande inledning, mycket snack, lite spänning och utan Hamilton (som dyker upp först efter drygt 100 sidor) tar det sig när alla väl är i vattnet. Då blir det plötsligt rejält spännande och stora internationella kriser hotar. Världspolisen George Bush måste förstås till varje pris bomba sönder terroristerna, alternativt fånga dem och lägga händerna på den topphemliga ryska ubåten.

Detta är en härlig comeback av Hamilton och inte minst en synnerligen trovärdig story med ryssar, palestinier och amerikaner. Och kan verkligen dagens ubåtar göra allt det här, tänker jag både upprörd och imponerad, innan Guillou i efterordet erkänner att han tagit sig vissa friheter i beskrivningen av Ubåt U-1 Jerusalem.
Jan Guillou: Men inte om det gäller din dotter (Piratförlaget 2008)
Carl Hamilton sitter i Sankt Petersburg och har det inte för roligt. Han gömmer sig för ilskna amerikaner som vill se honom fängslad eller ännu hellre dödad efter händelsen med ubåt U-1 Jerusalem (se boken Madame Terror) och att leva livet hemma i Sverige är just nu heller inget alternativ. Där väntar livstids fängelse. Nu har dessutom ryska ledare en önskan om att Hamilton skall göra rätt för sig om han tänker fortsätta leva som ryss och ber honom utföra hemskheter. Men se Hamilton har bestämt sig för att den tiden är förbi. Aldrig mer skall han lyfta vapen för att döda någon. Nej, Hamilton planerar för en resning i sin livstidsdom, han skall återvända hem till Sverige och bli frikänd. Hamilton bjuder journalisten Erik Ponti till Sankt Petersburg för att ge honom det stora scoopet men det hela utvecklar sig inte riktigt som tänkt.

Säkerhetspolisen Ewa Tanguy är god vän med både Ponti och Hamilton. Efter ett hemma-hos-reportage hos familjen Tanguy slår kidnappare till och lilla dottern Nathalie förs bort. Snart anländer filmer där dottern visar sig vara fången hos någon mäktig figur i något arabland. Ewas behagliga familjeliv är plötsligt som bortblåst och Carl Hamilton känner sig tvungen att revidera sitt löfte till sig själv. För en god väns dotter är han villig att ge sig ut i fält och in i stridens hetta igen. Tillsammans med Pierre Tanguy, före detta överste i Främlingslegionen, och sin gamla vän Mouna skall terroristerna elimineras...

408 sidor Hamiltonbok som börjar lätt trevande för att inte säga segt. Guillou berättar som vanligt alla detaljer om svensk säkerhetspolis, media, åklagare, intriger och förvecklingar dem emellan. Sakta men säkert byggs storyn upp mot kidnappningen och det är väl där nånstans efter ca 180 sidor det hela börjar ta sig. Då påbörjar Hamilton och hans vänner sökandet efter lilla Nathalie och sedan väcks den gamla mördarmaskinen till liv... Och avslutningen är stark och riktigt bra. Och än en gång kan man förundras över hur Guillou får ihop alla sina trådar från Hamiltons händelserika liv med nutidshändelser på ett fullt trovärdigt sätt. En lite trist förstahalva och en stark avslutning gör förstås ett medelbetyg som helhet. Och är detta månne den allra sista Hamiltonromanen?