Jan Guillou: Vendetta (Norstedts 1991)
Tyckte jag att förra boken om agent Hamilton var lite trist och actionfattig så fick jag här mitt lystmäte. Här exploderar våldet tidigt och håller i sig genom de 478 sidorna. Två svenskar har kidnappats av italienare. Kidnapparna vill försäkra sig om att de kommer att få köpa svensktillverkade luftvärnsrobotar. För att understryka sina önskemål skickar de ett avkapat finger till Utrikesdepartementet.

Tyvärr ser det inte ut som att pengar, vapen och fångar kommer att kunna utbytas. Carl Hamilton skickas ned till Sicilien tillsammans med en kollega för att kolla läget. Olyckligtvis är de obeväpnade och Hamiltons kollega dödas. Ja, då får Hamilton något kallt och svart i ögonen och resten handlar bara om en enda sak hämnd. Hamilton kallar in fler kollegor och tillsammans tar de sig an stora delar av den synnerligen oberäkneliga och farliga sicilianska maffian. Blodet flyter...
Jan Guillou: Ingen mans land (Norstedts 1992)
Det är skrivbordsarbete som gäller för världens minst hemlige agent. Och det passar Carl Hamilton alldeles utmärkt. Han är färdig med fältarbetet för all framtid och trivs bra med att ta det lugnt och ägna sig åt familjen. Han planerar bröllop och husköp tillsammans med Tessie, försöker skola in dottern på dagis och ser över finanserna. Trots separationen från Eva-Britt skall hon och dottern aldrig behöva vara utan pengar. Hamilton uppträder också i olika media för att förklara så gott det går vad han och hans team arbetar med och vad de utfört...

Så händer det som inte får hända. Någon planerar att smuggla ut kärnvapen från Sovjetunionen, en nation som just nu håller på att falla isär. President Gorbatjov kontaktar grannarna i Finland och ber dem kliva in på ryskt område och ordna upp situationen åt honom, ja åt alla i hela världen. Till slut blir det förstås en svensk supergrupp med Hamilton som chef som får dra på sig arbetskläderna. Högst motvilligt förstås, men detta är ett uppdrag som man inte kan säga nej till. I strängast tänkbara klimat skall de korsa finska och ryska gränser och helt fullständigt omintetgöra kärnvapen-tjuvarna och säkra vapnet. Inte minsta lilla spår av vad som hänt får finnas kvar... 442 sidor.
Jan Guillou: Den enda segern (Norstedts 1993)
En 30-årig lastbilschaufför som fraktar hjortron avlider i plötslig spädbarnsdöd. Nja, det låter ju rätt otroligt. En polisman anar ugglor i mossen och begär en förnyad mer noggrann rättsmedicinsk undersökning av den döde. En vidare utredning visar snart att mannen mördats och att det smugglats kärnvapen genom Sverige. Försöket att smuggla ryska kärnvapen genom Finland som Hamilton med kollegor varit ute och stoppat i förra boken visar sig ha varit en avledningsmanöver.

Nya kärnvapen har redan passerat Sverige och är på väg någonstans ut i världen. Till Libyen verkar det. Dags att hämta hem de smugglade vapnen men vem skall utföra uppdraget denna gång? Ja det är det ju inte svårt att gissa. Hamilton kontaktar sina palestinska vänner och ger sig ut i Saharaöknen tillsammans med gamla vännen Moona (eller Mouna i tidigare böcker).

Sverige får en ny statsminister och agenterna Stålhandske och Bertoni-Svensson ger sig ut i den stockholmska restaurangvärlden och spöar italienska gangsters. Det blir blodigt, trassligt och pinsamt och kommer säkert att få sina än större konsekvenser framöver... 575 sidor som nog ändå är några för många.
Jan Guillou: I hennes majestäts tjänst (Norstedts 1994)
På 571 sidor fortsätter berättelsen om Carl Hamilton. Han har rätt lugna dagar och inget tyder på att han skall behöva ge sig ut i fält igen. Dock gör han en liten privat avstickare till Tunis för att ta emot utmärkelsen den palestinska hederslegionen av Yassir Arafat. Det retar upp Sveriges statsminister men det rör inte Hamilton i ryggen alls.

Han ger sig iväg till Sibirien för att jaga tillsammans med ryssen Jurij Tjivartsjev och får veta skrämmande saker. Åke Stålhandske sköter ett uppdrag i Baltikum och i England mördas forskare och datasnillen med anknytning till försvarsindustrin. Det blir agent Luigi Bertoni-Svensson som lite under cover får spela italienskt datasnille. Utan att själv veta om det blir situationen långt allvarligare än han kunnat ana. Och absolut värst av allt; den sicilianska maffian har beslutat sig för att ge Hamilton betalt för gammal ost. Det blir en mycket blodig hämnd!

Bitvis mycket spännande, bitvis lite tung och seg läsning. Det har blivit ett hundratal sidor för många den här gången också, men visst är det trots det en bra bok.
Jan Guillou: En medborgare höjd över varje misstanke (Norstedts 1995)
Guillou lånar författarkollegan Henning Mankells romanfigur Kurt Wallander och låter denne lösa mordet på Carl Hamiltons mor i Skåne. Nu har superagenten alltså ingen familj kvar. Den sicilianska maffian har mördat dem alla. I förra boken var det ex-hustrun Eva-Britt och dottern Johanna Louise som dog och nu alltså Hamiltons mamma. Under den tid som gått mellan bok 9 och 10 har dessutom hans hustru Tessie och sonen Ian Carlos sprängts i bitar. Det finns inte mycket kvar av den gamle tuffe Hamilton och här ämnar Guillou sätta punkt för romanserien.

Åke Stålhandske, Luigi Bertoni-Svensson och andra återkommande figurer är knappt med i berättelsen. Istället handlar det mest om en serie mord där invandrare på de mest spektakulära sätt dödats i Södertälje, Linköping, Umeå, Lund och Västerås. Polisman Rune Jansson försöker finna mördaren och leds till slut i rätt riktning av den tidigare nämnde Wallander. Carl Hamilton själv sitter som chef för Sveriges säkerhetspolis, Säpo, och far mest runt och håller föredrag för studenter.

I Moskva är Jurij Tjivartsjev anklagad för spioneri och straffet kan bara bli döden. Hamilton hänger på sig sina medaljer och försöker rädda sin vän. Länge, länge är detta rätt trist läsning och betyget två inte långt borta. Men så kommer avslutningen och den är stark, spännande, dramatisk. Seriens längsta bok omfattar 592 sidor och det är i likhet med de senaste berättelserna alldeles för många, men det har varit härlig läsning nästan hela tiden och slutet, nu när det är här, gör väl ingen besviken?