Det har gått tjugo år sedan utgivningen av den första boken om den svenske agenten Hamilton. Nu väntar jag spänt på del 12 i serien som tydligen skall komma hösten-06 och i väntan på den ger jag mig i kast med att läsa om de tidigare delarna i romansviten. Då, under 80- och 90-talets somrar var det dessa böcker alla ville läsa. Håller de för att läsas om igen? Jajamensan!
Jan Guillou: Coq Rouge (Norstedts 1986)
Det nya vapnet inom det svenska försvaret heter Carl Gustaf Gilbert Hamilton. Löjtnant i flottan, specialutbildad vid CIA:s agentskola i USA och vänstersympatisör. Vidare är han god för många miljoner svenska kronor, fantastiskt skicklig på datateknik och en vandrande dödsmaskin, expert på skjutvapen och närstrid. James Bond, släng dig i väggen!

Nu har en högt uppsatt Säpo-tjänsteman blivit mördad i sin bil, skjuten till döds. I den utredning som följer smygs Hamilton in vid den svenska säkerhetspolisen för att testas. Snart riktas misstankarna mot palestinska terrorgrupper som alltså verkar agera på svensk mark... Hamilton slår sig samman med de gamla hederliga snutarna Fristedt och Appeltoft och tillsammans närmar de sig så sakta polismördaren och hans vänner.

Ja, denna den första boken om agent Hamilton beskriver hans första uppdrag som ung problemlösare åt konungariket Sverige. Det är action varvat med politik, historia och vapenteknik och förstås intriger och rackarspel mellan svenska poliser, militärer och politiker. Alla har självklart hemligheter för varandra och Hamilton har inte riktigt lärt sig hur spelet skall spelas än. 368 sidor.
Jan Guillou: Den demokratiske terroristen (Bra Böcker 1987)
Västtyska säkerhetstjänsten är tyska terrorister på spåren. Terroristerna planerar våldsdåd i Sverige och tyska säkerhetstjänsten ber om hjälp. Finns det måhända någon i Sverige som skulle kunna infiltrera terroristcellen? Tja, en högt uppsatt polischef kan tänka sig att skicka agent Hamilton, han skulle kunna spela terrorist och hjälpa en insatsstyrka att fånga in de kriminella elementen.

Sagt och gjort, Hamilton reser till Västtyskland och letar efter terrorister, får kontakt, blir deras vän och flyttar in hos dem. Nu planerar de tillsammans attentat i Sverige. Så tvingas Hamilton med på en liten resa för att skaffa vapen och allt börjar gå åt helvete... Hamilton blir knivskuren, skjuten och tvingas till kallblodiga mord för att komma undan. Att han sedan blir förtjust i en av kvinnorna i terroristgruppen gör inte uppdraget mindre komplicerat. Kan han verkligen sätta fast henne, eller är det lättare att faktiskt byta sida och på riktigt slå sig samman med dem? Det finns många stunder när han betvivlar att hans uppdrag verkligen är det enda rätta... Spännande och blodigt. 322 sidor.
Jan Guillou: I nationens intresse (Bra Böcker 1988)
I Norrköping mördas en kvinna och det finns inga ledtrådar kvar på brottsplatsen. Allt är rengjort, alla bevis borta, polisen tror att en av deras egna tuffingar vid östgötapolisen är den skyldige.

I Kairo får den svenska ambassadören besök. En högt uppsatt rysk officer vill hoppa av och han vill komma till Sverige. Han har många stora hemligheter att berätta om han får det han vill ha.

Carl Hamilton har lämnat polisen och gått över till militären. Han har startat datafirma och tar det lugnt. Han reser över till USA och söker upp sin gamla kärlek Tessie, kvinnan han aldrig kunnat berätta sanningen om sitt arbete för. Det mötet går inte riktigt så smidigt som Carl önskat. Han passar också på att hälsa på hos gamla vänner i CIA:s träningsläger. Där finns just nu två nya svenska vapen under framtagande, agent Lundwall och agent Stålhandske.

Så kallas Hamilton till arbete. Han skall agera livvakt och ta den ryske officeren från Egypten till Sverige. Efter att Hamilton agerat så som bara han kan är det hela klart. Det är bara några döda han lämnar efter sig. Då är det dags att ta sig an de hemligheter ryssen avslöjar och då behöver Hamilton hjälp. Han plockar hem sina kollegor från USA. Nu är det tre toppsoldater som bedriver krig mot den lede fi.

Berättelsen om Hamilton växer och blir mer spännande och intressant. Nu kommer vi honom lite in på djupet, får veta mer om hans privatliv och när den här boken är slut har han väl några hundra liv på sitt samvete. 436 sidor.
Jan Guillou: Fiendens fiende (Bra Böcker 1989)
Tillvaron börjar bli alltmer komplicerad för Carl Hamilton. Han blir tagen för fortkörning och förälskar sig i den kvinnliga polisen. Han får en nattlig besökare som vill snoka reda på hans utmärkelser; har han fått en eller två svenska tapperhetsmedaljer? Sen kommer engelsmännen med en spionrapport som de uppfattar som äkta. Enligt den skrivelsen är Hamilton inte svensk agent utan sovjetisk, värvad av Sovjetunionen för länge sedan. Och därmed har han säkerligen röjt flera hemligheter till främmande makt. Och har han ens varit med om att spöa ryssarna i Operation Big Red?

Ja, Hamilton skall synas noga i sömmarna, hans operationer skall kollas och dubbelkollas. Och om Hamilton är agent åt fienden, hur är det då med nya agenterna Stålhandske och Lundwall? Ovanpå detta skickas Hamilton på medlingsuppdrag i en kidnappningshistoria. Kidnapparna begär hutlöst med pengar och det hela verkar inte gå att lösa fredligt. Då kliver Coq Rogue in i bilden...

Som straff för sitt beteende skickas han till Moskva som diplomat och där fortsätter han att döda... Snart känner hela världen till Hamilton, världens minst hemlige agent. På något fantastiskt vis går allt han tar sig för ändå i lås, trots hemligheter och motsättningar mellan poliser, militärer och politiker, i Sverige såväl som utomlands. Längsta boken hittills i serien, 484 sidor, och det händer en hel del även om våldet är av rätt blygsam och diskret art. Stark trea i betyg.
Jan Guillou: Den hedervärde mördaren (Norstedts 1990)
Det blir inte mycket till fältarbete för kommendörkapten Hamilton på dessa 403 sidor. Det är inte bara det att han blir igenkänd överallt och knappt kan gå ut, bekymren hopar sig ändå, både privat och i tjänsten. Nyfärdiga agenterna Stålhandske och Lundwall utövar överdrivet våld när de spöar skinheads på stadens gator. Hamiltons sambo Eva-Britt är anklagad för misshandel. Gravid är hon också, Hamilton skall bli pappa. Mitt uppe i allt detta reser Hamiltons största kärlek Tessie över Atlanten för att hälsa på honom.

Visst skall den inte så hemlige agenten snart bli pappa och dessutom gifta sig, men inte hindrar det honom från att hoppa i säng med kvinnan han verkligen älskar. Fast älskar han inte Eva-Britt? Jo, det gör han ju, men inte kan han än en gång se Tessie försvinna iväg från honom? Nej. Fast inte kan han göra slut med sin sambo som väntar deras barn? Nej, inte det heller. Detta verkar vara den svåraste situation som Hamilton någonsin ställts inför.

Ovanpå detta ber Hamiltons chef honom titta närmre på ett aktuellt mord eller två. Pensionerade militärer har mördats i Norrköping och Uppsala och de lokala poliserna har inga ledtrådar. Hamilton sätter Lundwall och Stålhandske på trist pappersarbete och till slut finner man 50 år gamla kopplingar till nazityskland. Som sagt, inte många tuffa uppdrag för agent Hamilton. Tvärtom är nog detta den minst händelserika romanen i serien så här långt, och kanske också den sämsta. Svagt medelbetyg är utan tvekan gott nog.