Bear Grylls: Så överlever du allt (Tukan Förlag 2018)
(How to stay alive. 2017)

Grylls är extremäventyraren som gjort precis allt och här på 444 sidor berättar han om hur du kan överleva precis detsamma...

Nåja, skämt åsido, somliga av alla de här situationerna som nämns har han faktiskt inte upplevt, men mannen har de facto varit med om en hel del vad det verkar. Han har militär bakgrund, är uppväxt med segling och klättring och fallskärmshoppning och har deltagit på mängder med udda expeditioner. Ja, nog går det att ha hyggligt god tilltro till alla dessa tips, även om en liten textruta i början säger att alla råd är rätt generella och att du alltid skall lyda råd från riktigt yrkesfolk, såsom sjukvårdspersonal, brandmän osv. Tipsen i boken kan möjligtvis också bryta mot gällande lagar och förordningar, men så är ju faktiskt allt häri fokuserat på direkt livshotande situationer, så ja, jo, det här är främst en hjälp till den nödställde i en riktigt extrem nödsituation.

Och med det i tanke är det synd att den rejäla boken med råd här kommer i stort, inbundet format och inte är mer kompakt. I ett litet häftat format hade det kanske kunnat vara något att ha med sig i packningen, som det nu är får man läsa och alltså lägga allt på minnet. Eller också får du se detta som ett uppslagsverk där du läser på relevanta bitar i förväg utifrån den resa du tänker göra, den miljö du planerar att visas i, de situationer som kanske, möjligen, skulle kunna uppstå.

Tänker du inte flyga kan du ju hoppa över de bitarna, finns där inte t.ex. krokodiler eller snö där du vistas kan du ju skippa de kapitlen också osv.

Som en typisk svensk medelsvensson är det tveksamt om merparten av innehållet någonsin kommer att vara riktigt relevant för mig. Mycket handlar om miljöer och situationer jag troligtvis aldrig kommer att uppleva. (Tur är väl kanske det, på gott och ont...) Annat känns mer vardagsnära, men man vet ju aldrig. Bäst kanske att vara förberedd på precis allt och alltid redo som en god scout. Under alla omständigheter är detta synnerligen lättläst info. Somligt var redan bekant och ”sunt förnuft”, annat mycket intressant och en del mycket långsökt överkurs. Så här finns något för alla, men det spretar förstås väldeliga.

De första 150 sidorna handlar om Grundläggande överlevnadskunskaper, nästa 80 om Smarta utvägar. 50 sidor rör Överlevnad i terräng och de följande 100 efter det är kapitel under samlingsrubriken På liv och död. Allra sist 40 sidor Medicinska nödsituationer.

Det första kapitlet berättar för dig hur du skall packa din livräddande ryggsäck och vad du skall ha med dig. Hur du gör upp, och släcker, eld, gör knopar, navigerar, hanterar en kniv, fångar fisk och andra djur, slåss och skjuter...

De smarta utvägarna lär dig hur du bygger en flotte, flyger flygplan, landar en helikopter, hoppar fallskärm, liftar, överlever när du gått vilse och mer...

I terrängkapitlet tar du dig fram, och överlever, i öken, snö, is, djungel, grottor och tunnlar.

Sedan får du veta hur du överlever de mest skiftande situationer; jordbävning, vulkanutbrott, laviner, tsunamis, blixtar, orkaner, sandstormar. Och kvicksand, skogsbränder, kidnappningar och attacker från hundar, hajar, krokodiler, björnar och ormar.

Medicinska situationer att klara av rör benbrott, blåsor, brännskador, extrem värme och kyla. Det blir också lite om hjärt-lung-räddning och hur du syr ihop ett sår (eller använder superlim!)

Allt som allt är detta bitvis riktigt spännande läsning och från start till mål är detta alltså mycket lättläst. Skulle du ändå bara vilja ha allt det viktigaste enkelt summerat avslutas varje enskilt minikapitel med just de nyttigaste godbitarna i en faktaruta märkt KISS (Keep It Simple, Stupid!).

Så överlever du allt är såklart en titel som lovar en hel del, och underrubriken En handbok för alla tillfällen, likaså. Men man får nog ta detta med en viss nypa salt. Här ges inga garantier men med dessa tips förväntas man kunna påverka oddsen i ens favör något... Boken är förresten betydligt roligare än vad omslaget kanske antyder. En del svartvita illustrationer bjuds det också på.