John Grisham: Domen (Albert Bonniers Förlag 2004)
(The Last Juror. 2004)

Det blir en trea i betyg och då är jag riktigt rejält snäll. ”En av hans bästa” skriver New York Times på baksidan. Tja, man får tycka olika och jag vill nästan säga en av hans sämsta. Det här var rätt trist och framförallt en stor besvikelse. Av omslagstexten att döma väntade jag mig lite spänning. Sådant blir det inte mycket av.

Året är 1970 och vi befinner oss i Mississippi. I den lilla hålan Clanton där inte mycket händer skall samhället snart vändas upp och ned. Unge Danny Padgitt (från den ökända Padgittfamiljen som sysslar med skumma affärer och som aldrig kan fångas av rättvisan) våldtar och dödar en kvinna inför ögonen på hennes små barn. Han blir förstås infångad och alla väntar spänt på den kommande rättegången. Rättegången blir dramatisk då Danny Padgitt vänder sig till juryn och hotar dem alla med vedergällning om han skulle bli fälld.

Juryn går in för att överlägga. Bevisningen är solklar. Frågan är bara om straffet blir döden eller livstids fängelse. Eller frikänns han? Vågar juryn fälla honom? Ja, det låter väl spännande, det tyckte jag i alla fall. Men se det här handlar inte så mycket om Padgetts brott eller hot. Detta handlar mycket mer om livet i en amerikansk småstad på 70-talet. Det är matlagning, rasmotsättningar, vietnamkrig, pokeraftnar och mysiga träffar med vännerna. Och ännu mer handlar det om unge Willie som köper den konkurshotade lokaltidningen och får den att blomstra genom att nu kunna rapportera om våldtäkten och rättegången.

Boken är på 384 sidor. Först på sidan 319 kommer så den uttalade hämnden mot en jurymedlem. Fram dit har det som sagt bara varit vardagsliv som skildrats. Rättegången ligger då många, många år tillbaka i tiden. Och av allt blev det bara ett jaha. Grisham var bättre förr. Och det här hör inte riktigt hemma i deckare/thriller-genren heller egentligen.




John Grisham: Agenten (Albert Bonniers Förlag 2006)
(The Broker. 2005)

Joel Backman är van att leva i samhällets toppskikt bland de betydelsefulla människorna. Nu har han en plan som skall göra honom än mer rik och mäktig. Tyvärr går inte allt som planerat. Joels projekt oroar och skrämmer somliga. Andra blir förbannade och hotar Joel till livet. Joel accepterar 20 år i fängelse som ett lämpligt straff för det han gjort. Då kommer han att vara i säkert förvar och snart bortglömd.

Åren går. Det är dags för presidentbyte och det sista den avgående presidenten gör är att benåda Backman. Joel är en fri man, 14 år tidigare än någon räknat med. Fallet Backman, alias Agenten, och jakten på densamma, kan tas upp på nytt. Backman smugglas ut ur landet av CIA och tvingas upprätta en ny identitet och ett nytt liv i Italien. Med Backman väl på plats i Europa planerar så CIA att läcka till ryssarna, saudierna, israelerna och kineserna var den frie Backman finns, och sedan är man säkert av med problemet Joel en gång för alla. Det dröjer dock inte länge innan Agenten tröttnat på att gömma sig och sakna sitt hemland. Nu planerar Backman för en storstilad comeback på egna villkor.

Ja, det hela är ungefär så trist som det låter. Efter många dagar och boksidor i Italien med språkstudier, café- och restaurangbesök, sightseeing och smidande av planer dyker Agenten plötsligt upp i USA och vips är boken slut. Nästan utan att jag märkt det har tydligen allting fallit på plats löjligt snabbt och smidigt. Joel Backman är minsann så skicklig och betydelsefull som han hela tiden påstått.

355 sidor. Lättläst? Ja. Spännande? Nej, inte speciellt. Det mest intressanta är nog informationen om och skildringarna av Italien, saker att se och göra i staden Bologna, som gör mig lite sugen på att resa dit. Och det är ju förvisso trevligt, men kanske inte det viktigaste med en agentroman. 2+ (möjligen en mycket svag trea) är väl det bästa betyget den här boken förtjänar.