Dan Greenburg: Barnsköterskan (Richters 1991)
(The Nanny. 1987/Guardian. 1990)

Detta är en liten bagatell till bok som trots allt är rätt ok. Om man bara kan bortse från en avslutning som känns synnerligen trist. Att på slutsidorna blanda in övernaturliga väsen i en vanlig berättelse om en barnsköterska tillför ingen extra spänning alls. Tvärtom ger det ett löjets skimmer över hela berättelsen som ändock kan vara värd en svag till måttligt stark trea i betyg.

Phil och Julie blir föräldrar till lille Harry som visar sig vara ett kolikbarn. Omställningen för de nyblivna föräldrarna är stor och ständiga skrik och brist på sömn suger musten ur dem. Osäkra i sin föräldraroll och tvingade på att fortsätta jobba för ekonomins skull blir det till att skaffa sig en barnsköterska.

Luci Redman kommer med utmärkta rekommendationer och får omedelbar kontakt med den lille skrikande ungen, som i denna barnsköterskas händer genast tystnar och blir foglig som ett lamm. Rena himmelriket tycker Phil och Julie även om det efter ett tag visar sig att denne Luci är svår att ha och göra med.

Barnet skall matas, tvättas och badas enligt hennes direktiv, inte så som föräldrarna vill. Snart så erbjuder hon Phil sexuella tjänster och ammar lille Harry själv mitt i natten. Hennes rekommendationer är såklart falska och det är stört omöjligt att bli av med henne. Denne barnsköterska från helvetet har kommit för att stanna! 276 sidor.
Dan Greenburg: Svarta änkan (Richters 1991)
(Exes. 1990)

Poliserna Max och Salvatore som gästspelade under några få sidor i slutet av Greenburgs bok Barnsköterskan är tillbaka, här i betydligt större roller.

Buddy Allens hals är avskuren, hans ansikte sönderslaget. Freddy Petlin är lika död han. Det blir Max och Salvatore som utreder morden. Kanske är de gayrelaterade, men det är förstås bara gissningar och spekulationer. Helt felaktiga är de också. I denna mordbok är förövaren en kvinna (kors i taket, det är inte helt vanligt!).

Judy Wells är nånstans mellan 35-40 år och sagolikt vacker. Judy vill åt den riktiga kärleken men varje möte med en man har slutat i besvikelse. Genom åren har lömska karlar bara varit ute efter sex, inget mer seriöst än så och för Judy med sin traumatiska uppväxt har det nu slagit slint i skallen.

Svek kan hon inte hantera. Och nu är tiden kommen att ge igen. Judy söker upp sina ex-män och har ihjäl dem. Som journalisten Susan Simon slår sig Judy ihop med poliserna Max och Salvatore och får förstahandsinformation om jakten på henne själv. Och polisen Max faller naturligtvis handlöst för den vackra kvinnan... farligt, farligt!

Lättläst och mycket spänning på 312 sidor.