Paula Gosling: Villebråd (Wahlström & Widstrand 1996)
(A running duck. 1979)

Låt dig inte luras av att boken pryds av William Baldwin och Cindy Crawford på omslaget. Villebråd är den berättelse på vilken man gjort filmen, inte en saga som skrivits ihop efter filmmanuset. Det är förstås en väldig skillnad! I det sistnämnda fallet är det inte mycket i boken som skiljer från filmen, oftast kan du läsa filmreplikerna ordagrant. Nu är det istället inte mycket i boken man känner igen från filmen, om man nu skulle varit dum nog att se den. Det var väl inte många recensenter som gav den ens medelbetyg?

Boken startar med att Clare Randell blir beskjuten av en osynlig gärningsman som legat på något tak i staden. Väl hemkommen från sjukhuset öppnar hennes vän hennes kylskåp och pang! så är vännen död i en kylskåpsexplosion! Någon är ute efter Clare, men vem och varför? Polisinspektör Malchek får i uppgift att beskydda Clare mot mördaren, något som visar sig vara en tuff uppgift. Inte nog med att mördaren hela tiden gör sig påmind, Malchek själv bär på hemligheter. Och han blir dessutom alltmer förälskad i den kvinna han skyddar för var dag som går.

Boken är en lättläst, kort berättelse, endast 213 sidor. Rak och tunn handling; kvinna på flykt, jagad av en mördare, där polisen som skall hjälpa till naturligtvis blir kär i offret, slut. Och nånstans strax innan slutet en uppgörelse mellan polis och skurk. Lyckligt slut? Ja, vad trodde du? Jag köpte boken för en tia på IcaMaxi, det var den värd.