John Godey: Ormen (Bokhuset 1984)
(The Snake. 1978)

Matt spelar poker och vinner en orm, en orm som han smugglar med hem till Amerika. Han tänker sälja ormen till en djurpark men under en promenad genom Central Park blir han överfallen och ormen kommer lös.

Ett par hastigt bitna och snart döda människor senare och staden är i skräck. Vad är det för slags orm som sluppit ur sin låda och dödar folk? Och var gömmer den sig? Vem skall bli nästa offer?

Paniken sprider sig. Flera personer blir bitna och avlider, ormen visar sig ett tag bara för att lika snabbt försvinna igen. Poliser tillkallas i stort antal, den enorma parken måste genomsökas, ormen hittas och oskadliggöras. Journalister skriver om händelserna, politiker kräver en snabb lösning, somliga personer lovar att fixa problemet.

Kommissarie Eastman känner till en duktig herpetolog och kallar på unge Mark Converse att finna ormen.

Det här blir 254 lättlästa sidor om en livsfarlig orm som krälar runt i New Yorks finaste park och biter både människor och djur.
John Godey: Nella (Bra Spänning 1984)
(Nella. 1981)

Polisman Roehmer får ett paket levererat till sig på arbetsplatsen. I den lilla lådan ligger ett avhugget finger försett med en fin ring. Allt pekar på att det tillhör den kidnappade unga kvinnan Nella Massey. Och jodå, det gör det.

Så backar historien och vi är med om starten på Nellas försvinnande. Det visar sig att hon kommit på kant med sin stenrike farbror, gått på krogen, träffat kärleken och kommit på en fiffig plan för att snuva sin farbror på pengar, ja typ det arv hon själv blivit snuvad på när mannen gift om sig på äldre dar.

Tillsammans med sin älskare Wally och dennes bästa vän Richard sätter de Nellas plan i verket. Tyvärr är farbror Julian inte direkt benägen att skiljas från sina pengar. Ej heller tror han till en början att Nella ens blivit kidnappad utan mer i ilska bara håller sig borta för att lära honom något slags läxa.

Polisen Roehmer är övertygad om att något är synnerligen fel med hela fallet, men de idéerna delas inte av hans chefer eller av FBI som snart blandar sig i leken och skall ta över fallet.

Boken Nella spänner över 368 sidor och där den föregående Godey-boken (Ormen) var en synnerligen lättläst och snabbläst historia segar sig tyvärr den här fram alldeles för länge. Onödigt långdragen och snålt med spänning, nästan så att betyget blir en tvåa. Nej, det här var tyvärr inget märkvärdigt alls.