Kieron Gillen & Salvador Larroca: Star Wars: Darth Vader Vol. 1 (Marvel. 2016)
Kieron Gillen berättar om vad som hände i Star Wars-universumet efter det att Luke Skywalker sprängt Dödsstjärnan i filmseriens fjärde del (IV: A New Hope), eller den första, lite beroende på hur man ser på saken. Det blir Salvador Larocca som här ritar stormtrupper, robotar, rymdskepp och annat från aktuell tidsperiod och han gör det riktigt bra. Faktum är att läsningen mycket effektivt suger in mig i storyn så pass att det är som att se berättelsen som en helt ny film! Kort sagt en helt fantastisk läsupplevelse med både kända karaktärer man kommit att älska och en hel del nya att njuta av.

Volym 2 (scrolla ned för recension...) må vara snäppet ännu bättre som enskild seriesamling och når mitt allra bästa betyg men del två gör sig såklart inte så bra utan inledande del 1, så man bör kanske se dem som ett komplett paket. Ja, wow, är ordet. Där här är Star Wars-godis när det smakar som bäst!

Darth Vader är i onåd hos kejsaren efter det att man förlorat Dödsstjärnan. Ny ledare för det galaktiska imperiet blir general Tagge och denne sänder iväg löjtnant Oon-Ai som Vaders partner och bevakare. Nu skall visst allt Vader gör framöver rapporteras uppåt till Tagge. Oon-Ai blir inte gammal på sitt uppdrag!

Vader söker kontakt med prisjägare och finner Boba Fett och wookien Black Krrsantan. Fett måste finna X-Wing-piloten som sprängde Dödsstjärnan. Den store wookien skall leta upp mannen som Vader sett hos kejsaren, Vader vill veta vad de har för affärer ihop...

Wookien är framgångsrik och Vader får träffa Cylo-IV, en människomaskin som tydligen skapar varelser, förbättrade människor, tänkta att möjligen ersätta Lord Vader. Vader tar en liten fight mot tvillingarna Morit och Aiolin, en trandoshan, forskaren Tulon Voidgazer och kommendör Karbin. Lekarna avbryts men det står helt klart att alla vill vara den som finner och slår ner rebellerna och får stå närmast kejsaren. Vader är under hård press men tänker såklart inte vika ned sig.

Han skaffar sig egna allierade, får en mycket driftig partner i den unga doktor Aphra och hennes mördardroider, 0-0-0 och BT-1. Samtidigt lyckas Boba Fett få fram namnet på den pilot som sprängt Dödsstjärnan Skywalker! Saker faller på plats i Vaders hjärna och denne inser att han har en son, en son han måste finna först av alla och omvända till den mörka sidan. Allt, precis allt, skall bli Vaders...

Det är då general Tagge sänder en ny kontrollant i Vaders väg. Inspektör Thanoth skall nu samarbeta och övervaka Vaders aktiviteter. Thanoth visar sig vara oerhört mycket smartare än sin företrädare...

Boken slutar efter 292 sidor med att Vader fått veta var Luke Skywalker befinner sig. Det är han dock inte ensam om att veta och även andra sätter kurs mot Vrogas Vas. De sista 20+ sidorna utgör skisser och helsidesillustrationer. Innehåller de enskilda tidningarna Darth Vader #1-12
Kieron Gillen & Salvador Larroca: Star Wars: Darth Vader Vol. 2 (Marvel. 2016)
Kieron Gillen fortsätter berättandet, nu tillsammans med Jason Aaron. Larrocca tecknar vidare, men det gör även Mike Deodato och ett par andra illustratörer. Överlag allt nästan i exakt samma fina stil, så tecknarbytena gör inte mycket väsen av sig. Dessutom är berättelsen som sådan rejält spännande och gripande...

Det blir närkontakt mellan Luke Skywalker och Darth Vader, de båda kraschar sina rymdskepp mot varandra och störtar ned på planeten. Då blandar sig Leia och en mängd andra rebeller i fighten.

På annat håll är det Han Solo som får fightas mot Doktor Aphra. Det blir wookie mot wookie och droid mot droid. Doktor Aphras mördarrobotar får stort utrymme i sagan och livar upp med sina vapen och fokus på tortyr och mord!

Och Vader själv tänker som sagt inte låta sig stoppas av något eller någon! Visst vet man att Vader och alla andra karaktärer man gillar är i livet när The Empire Strikes Back drar igång, men det förtar ingenting av spänningen här. Nej du, det här är seriemagi i Star Wars-världarna. Jösses så gärna jag sett att allt detta blivit filmat.

Scen efter scen är fullkomlig lycka. Det är inte utan man håller på Vader! Doktor Aphra och hennes robotar är också helt fantastiska. Wow, wow, wow. Rekommenderas å det varmaste till alla som älskar Star Wars. Nu kommer du älska det ännu mer!

Samlat här kommer tidningarna Darth Vader #13-25, Annual #1, Star Wars: Vader Down #1, Star Wars #13-14. Efter serieäventyret 8 sidor text där Kieron Gillen berättar om sina tankar kring och arbetet med serien. Efter det sedan en samling avslutande Star Wars-bilder av olika tecknare. 436 sidor.