Tess Gerritsen: Den tysta flickan (Jentas 2020)
(The Silent Girl. 2011)

I en gränd i Bostons kinakvarter hittas en avhuggen hand och en pistol. På ett hustak i närheten finner man resten av en helt svartklädd kvinnas kropp, utan hand och med huvudet också kapat. Bostonpolisens Jane Rizzoli tar sig an utredningen och får med sin den unge Johnny Tam som assistent. Johnny är poliskårens kines och skall visst bidra med översättningar mellan poliserna och befolkningen i stadens Chinatown.

Det hela visar sig ha en koppling till gamla mysterier. För 19 år sedan skedde ett massmord på en restaurang i stadsdelen. Både personal och gäster mördades innan kocken tog sitt liv. Allt var fullständigt oförklarligt.

Ett lika stort mysterium var det faktum att två av offren hade döttrar som visst försvunnit spårlöst...

Ja, och allt detta blir alltså vad Team Rizzoli har att bita i. Hon skall hitta en mördare i nutid, finna sanningen bakom massmordet på restaurangen och några små flickors försvinnanden för 20-talet år sedan. Och tro det eller ej, men saker och ting från då och nu hänger faktiskt ihop!

Tyvärr är det hela dock inte superspännande. En blek betygstrea bjuder jag på för Rizzoli & Isles-seriens nionde bok. Om den förra hade mycket av dr Isles i fokus är hon här nästan inte med alls. Desto mer av saknad, sorg och hämnd. Och Jane Rizzoli förstås. Ja, till och med kriminalassistent Tam spelar en viktig roll... 351 sidor.
Tess Gerritsen: De överlevande (Jentas 2020)
(Last to Die. 2012)

Tonåringarna Claire och Will är ensamma överlevare i hemska dåd som olyckligtvis tagit ifrån dem deras respektive familjer. Nu verkar historien upprepa sig. Deras nya föräldrar dödas och barnen står än en gång helt ensamma...

Barnen hamnar på specialskolan Evensong och dit har rättsläkare Maura Isles kopplingar. Där är även Julian elev, pojken som Maura nästan ser som sin egen son, pojken hon själv upplevt hemskheter med i en tidigare bok i serien.

Ja, och nu har polis Jane Rizzoli också anledning att kolla närmre på Evensong. Där börjar unge Teddy, en annan pojke som också är ensam överlevare efter att någon utrotat hela hans familj. Eller fosterfamilj rättare sagt. Stackars Teddy har också fått sina biologiska föräldrar dödade för länge sen.

Bostonpolisen Rizzoli har nu hand om massmordet som snuvat Teddy på hans nya familj och skyddsnät. Hon går på jakt efter en okänd mördare som tydligen bestämt sig för att plåga de här barnen något fruktansvärt. Det sker nya mordförsök på Evensong...

De överlevande är 351 lättlästa och lagom spännande sidor.
Tess Gerritsen: Dö två gånger (Jentas 2020)
(Die Again. 2014)

Storviltjägaren Leon Gott har påträffats död. Där i bostaden full med olika exotiska uppstoppade djur hänger han själv upp och ned, uppskuren och med kroppen rensad på innehåll. När de inre organen senare påträffas dyker de upp i dubbel mängd! Det verkar finnas ytterligare en död kropp någonstans… Och det synnerligen värdefulla skinnet från en snöleopard som en känd rik radiopratare köpt och bett Gott göra i ordning lyser med sin frånvaro.

Den här bokens tema är vilda djur och stora kattdjur i synnerhet. Det mesta handlar om leoparder och pumor, smygande varelser med livsfarliga, skarpa klor…

Jane Rizzoli lär sig mer om djuren genom att gästa stadens djurpark. Där har förresten djurskötaren Debra gjort ett misstag och tyvärr dödats av, just det, en leopard. Eller rör det sig verkligen om ett misstag?

Men några mord i Boston är nästan av underordnad roll i den här sagan. Nästan halva boken utspelas faktiskt i Botswana där en bunt turister för några år sedan befann sig på sitt livs safariäventyr. Man var ute i vildmarken och campade och spanade på vilda djur och fick stifta bekantskap med det allra farligaste djuret av dem alla – människan! En i sällskapet visade sig nämligen vara en galen mördare…

Och att följa Botswanagängets vedermödor med leoparder och ormar, uppskurna tält, en strejkande bil och mer blir i mitt tycke den allra bästa delen av boken. Ja, safariäventyret i Botswanas vildmark känns i sanning väldigt annorlunda mot andra Rizzoli & Isles-romaner, så Dö två gånger sticker ut i serien. På ett bra sätt. Detta är både lättläst och riktigt spännande och naturligtvis har förstås händelserna i Afrika i allra högsta grad att göra med vad som sedan sker långt borta i Boston många år senare… 361 sidor.
Tess Gerritsen: Jag vet en hemlighet (Jentas 2021)
(I know a secret. 2017)

Unga filmmakaren Cassandra har dött och hon ligger i sängen med sina ögon i handen... Bostonpolisen Jane Rizzoli utreder och söker en mördare och rättsläkare Maura Isles söker ledtrådar på kroppen. Även unge Timothy hittas död, han har tre pilar i bröstet.

Det hela är länge mystiska fall men plötsligt så hittar man kopplingar till ett 20 år gammalt och redan uppklarat fall. Somligt i nutid verkar hänga samman med ett försvinnande och en pedofildömd person knuten till fritidshemmet Äppelträdet.

Martin Stanek har suttit inlåst i två decennier för vad han hela tiden hävdat är något han inte gjort. Kan det verkligen vara så att fel person suttit bakom lås och bom i 20 år? Det låter ju otroligt men Rizzoli börjar så smått tro att det faktiskt kan vara sant, hur hänger annars allt ihop?

Fast i nutid pekar ju morden mer på en kvinna än en man, så något är skumt... Hemligheter från förr har legat dolda i många år, nu kommer de till ytan. Rizzoli tittar på skräckfilm och inser att filmen faktiskt är en förtäckt dokumentär av vad som filmmakaren verkligen upplevt i unga år.

Seriens tolfte bok är en lättläst saga på 320 sidor.