Tess Gerritsen: Kirurgen (Richters 2003)
(The Surgeon. 2001)

Dr Gerritsen har slutat som läkare och skriver nu böcker om dem istället. Här har vi dr Catherine Cordell som för två år sedan överlevde ett möte med kvinnomördaren Andrew Capra, en särdeles grym våldtäktsman och knivmördare. Men det var i Savannah det och Catherine sköt ihjäl Capra och började ett nytt liv i Boston.

Fast om Capra verkligen är död är det nu någon som börjat härma honom, för liknande mord börjar på nytt i Boston. Och även denna gång är mördaren ute efter dr Cordell. Men vem? Och varför?

Ja, läs och få reda på det, du! En liten varning för några riktigt grymma våldsskildringar är på sin plats. Spänningen är medelmåttig och en gnutta romantik bjuds man på då dr Cordell förstås har en massa beundrare. Alla som du förstår inte nödvändigtvis snälla. 347 sidor.
Tess Gerritsen: Lärlingen (Jentas 2017)
(The Apprentice. 2002)

Den sjätte boken som här kommer på svenska i Tess Gerritsens Rizzoli & Isles-serie är faktiskt seriens andra så beroende på i vilken ordning du eventuellt tagit dig an böckerna så är du nog redan mer eller mindre bekant med somliga karaktärer som nu gör sitt intåg för första gången. Detsamma gäller förstås också om du t.ex. sett några TV-serieavsnitt baserade på de här berättelserna.

Nya in bland huvudpersonerna är kriminalinspektör Vince Korsak och FBI-agent Gabriel Dean. Korsak kommer från ett angränsande polisdistrikt och måste börja samarbeta med Jane Rizzoli då någon otäcking sprider döda kroppar omkring sig runtom i Boston.

Gabriel Dean är FBI-agenten som vill veta allt om Bostonpolisens utredningar men samtidigt inte berätta något om vad FBI vet. Han blir någon som retar gallfeber på de utredande poliserna och Rizzoli i synnerhet, men kanske, kanske finns där också ett frö till en romans...

Men romantik står inte högt på Rizzolis lista över prioriteringar just nu. Hon har annat att tänka på. Först får hon hand om fallet med mannen som ligger krossad på gatan. Sen ringer Korsak och pratar om en helt annan död person. Kirurgen Yaeger har hittats mördad i sitt hem, hustrun är försvunnen, och somligt på platsen pekar på Rizzolis gamla nemesis Warren Hoyt.

Fast Hoyt sitter ju i fängelse, så de måste ha en copycat på fri fot. Jodå, det har de såklart. Liken blir fler och fler. Och ingenting blir bättre av att Hoyt själv lyckas rymma från fängelset. Plötsligt härjar både mästaren och lärlingen i staden! Båda verkar de ha siktet inställt på Jane Rizzoli!

Efter att nyligen ha läst den rätt bleka sjätte delen i serien (I satans tjänst), var det här något helt annat. Underhållande hela vägen och mot slutet riktigt spännande, stark trea i betyg för de här 356 sidorna. I mitt tycke möjligen seriens allra bästa sett till de sex första berättelserna.
Tess Gerritsen: Syndaren (Damm Förlag 2006)
(The Sinner. 2003)

Ett brutalt dåd har ägt rum innanför klostermurarna. En ung nunna har dödats, en annan nunna är brutalt sönderslagen men ännu vid liv. De övriga nunnorna i klostret är inte till någon hjälp och vem som kan ha begått det hemska dådet har ingen någon aning om. Motivet är lika okänt. Främlingar släpps aldrig in och bara prästen, den unge stilige fader Brophy, och några hantverkare har haft tillträde till klostret. Och de kan väl ändå inte ha med detta att göra?

Kriminalassistent Jane Rizzoli utreder brottet, och rättsläkare Maura Isles undersöker den döda nunnan. Döm om allas förvåning när det visar sig att den döda 20-åriga syster Camille bevisligen fött barn. Vilken skräll! Vidare undersökningar avslöjar ett barnlik i ankdammen på området. Utan att utredningen går framåt så värst kompliceras den ytterligare när en okänd kvinna påträffas lemlästad i en övergiven byggnad. Kommer månne syster Ursula att vakna ur sin koma och kunna berätta om vad som skett? Vem är den okända kvinnan?

Maura Isles vill hjälpa till med utredningarna, men får snart annat att tänka på när ex-maken dyker upp och vill återuppta förhållandet. Rizzoli brottas som gravid med en växande mage, men har hon lust att upplysa den blivande pappan om sakernas tillstånd?

335 sidor som är en mix av relationsproblematik och kvinnornas jakt på vad som (såklart!) visar sig vara en galen mördare. Lättläst och sådär lagom småspännande utan att sticka ut åt något håll. Något annat än medelbetyg kan inte komma ifråga.
Tess Gerritsen: Dubbelgångare (Damm Förlag 2007)
(Body Double. 2004)

Här kommer den 3:e boken (efter Kirurgen och Syndaren) om kriminalassisten Jane Rizzoli och nu (mer gravid än tidigare) utreder hon mordet på vännen och rättsläkaren Maura Isles som hittats skjuten i en bil utanför sin bostad. Det är bara det att offret i bilen inte är Maura Isles utan en otäckt lik dubbelgångare. För Maura har varit i Paris och kommer hem just den här kvällen när blåljusen på polisbilarna sveper över hennes kvarter. Och just utanför hennes egen bostad finner hon alltså chockade grannar, poliser och en mördad kvinna precis på pricken lik henne själv! Vem är hon? Vad gör hon här? Vem har skjutit henne? Och var det istället Maura som var det tilltänkta offret?

Ja, Jane Rizzoli försöker bringa klarhet i detta mysterium. Det är ingen hemlighet att Maura Isles är adopterad och inte vet mycket om sin biologiska familj, men det här verkar bara vara för mycket. En syster verkar hon ju i alla fall ha haft. Maura rotar tillsammans med polisen i sitt eget förflutna och försöker samtidigt kartlägga identiteten på den döda kvinnan. Upp rullas en skrämmande historia om psykisk sjukdom, försvinnanden, tortyr, blodiga mord och kvinnomisshandel. Bara för att nämna något. Ovanpå allt detta verkar en brutal seriemördare ha siktat in sig på att kidnappa just höggravida kvinnor. Usch ja. 351 rätt spännande sidor. Betyget tre känns som att det går åt det starkare hållet.