Tess Gerritsen: Donator okänd (BonnierAlba 1997)
(Harvest. 1996)

En spännande medicinsk thriller där den unga Bostonläkaren Abby DiMatteo stöter på problem i samband med en hjärttransplantation. Precis innan planerad operation får Abby veta att hjärtat istället skall gå till en annan person, en äldre kvinna, än den 17-årige pojke som är först i kön och redan ligger på operationsbordet. En förtvivlad och ilsken Abby genomför mot givna order ändå transplantationen och bestraffningen låter inte vänta på sig. Hennes egen tjänst hänger på en skör tråd.

Så blir det ändå dags att ge kvinnan ett nytt hjärta och då upptäcker Abby att det inte är ett hjärta som gått genom de vanliga kanalerna, donatorns uppgifter är förfalskade. Självklart måste hon forska vidare i detta och tyst kan hon inte hålla sig heller. Snart är det inte bara arbetet Abby är på väg att mista... Gillar du sjukhusthrillers kan du gott läsa denna. 411 sidor.
Tess Gerritsen: Dödens väntrum (Richters 1998)
(Life Support. 1997)

Symtom som förvirring, spasmer och omänsklig, våldsam styrka är vad flera människor helt plötsligt drabbas av. Några av dem dör på sjukhuset, andra försvinner spårlöst. Unga läkaren Toby Harper forskar vidare i den här mystiska historien. Finns det något gemensamt med alla dessa drabbade? Spåren leder vidare till ett privat vårdhem och en doktor som lovar evig ungdom...

Efter en inledning som är bland det mest spännande som jag läst i en medicinsk thriller, tappar boken lite av den intensiteten och blir högst alldaglig. Det är fortfarande en helt okej bok, men den sticker inte ut speciellt mycket från mängden. Gerritsens första bok "Donator okänd" är bättre. 334 sidor.
Tess Gerritsen: Blint raseri (Richters 1999)
(Bloodstream. 1998)

Läkaren Claire har tagit med sig sonen Noah och flyttat till lilla samhället Tranquility. Båda sörjer maken/fadern som gått bort i cancer. Noah går i skolan, Claire öppnar egen läkarpraktik. Det går sådär för dem att komma in i gemenskapen på orten. Så öppnar en obalanserad kille i Noahs klass eld mot elever och lärare och lärarinnan dödas.

Allmänheten ser gärna att nyinflyttade Claire får del av skulden för det inträffade då killen varit en av hennes patienter. Har hon månne satt fel diagnos, missat något, gett fel mediciner? Hon själv tror definitivt inte det, men tar i stort sett alla prover man kan ta på killen. Hittar inget. Så börjar fler unga människor begå till synes oförklarliga brutala våldsdåd. Fler människor dödas, men varken Claire eller polisen finner några förklaringar till varför.

Så börjar även sonen Noah påverkas av detta okända. Han blir alltmer inåtvänd, irriterad och aggressiv och nu om inte förr måste Claire finna både förklaringen och kanske också en behandling. Men någon vill inte att sanningen skall komma fram och Claire motarbetas från flera håll.

Det här en riktigt bra bok, mycket spännande och lättläst. En gnutta romantik, ett stort mysterium och en packe våldsscener. Kanske Gerritsens bästa hittills. 317 sidor.
Tess Gerritsen: Ensam (Richters 2000)
(Gravity. 1999)

Läkaren Emma Watson är under utbildning hos NASA när hon överraskande erbjuds att följa med på nästa rymdfärd. Uppe på rymdstationen högt ovan Jorden fattas en läkare sedan denne på grund av dödsfall i familjen tvingats återvända hem. Emma tar hans plats och hennes stora dröm om att få färdas ut i rymden går i uppfyllelse. Fascinerad, förväntansfull och lite rädd kommer hon så till rymdstationen där allt till en början verkar vara under full kontroll. Men så är det ett provrör med biologiskt innehåll som på forskningsavdelningen förändras under tyngdlösheten och blir skadligt.

Laboratoriemössen infekteras av detta okända och ett djur biter den ena astronauten som dör. Dr Emma Watson tvingas konstatera att drömresan blivit en mardröm. Den okända sjukdomen har ett mycket snabbare förlopp än någon kunnat ana och fler astronauter insjuknar. Man vill återvända till jorden å det snaraste men får ej tillstånd. Ingen kan tillåta dem att återvända med smitta till jorden innan man vet vad de smittats av och har ett botemedel. Och ett sådant saknas. Tvärtom framställs hot om att de kommer att raketbeskjutas om de planerar hemkomst utan tillstånd.

Sakta men säkert sprider sig smittan bland rymdresenärerna och nära och kära på jorden tvingas se och höra dem insjukna och dö utan hjälp långt ute i rymden. Grundstoryn är intressant och beskrivningarna av smittans härjningar målande och spännande. Det här kunde blivit helt suveränt om den invävda kärlekssagan inte varit så klichéartad och vissa bitar av berättelsen så otroliga. Är det troligt att den NASA-anställda Emma Watson kan snabbträna sig till att bli fullfjädrad astronaut och rymdstationsläkare på några veckor? Hon som aldrig ens varit i en rymdfarkost tidigare.

Ja, det finns fler exempel att ge, men det skulle vara att avslöja väl mycket om berättelsen. Det här är inte det bästa Tess Gerritsen skrivit, även om det glimtar till bitvis. Har du sett filmen Armageddon kan man dra vissa paralleller till denna bok. 332 sidor.