Sissel-Jo Gazan: Dinosauriens fjädrar (Albert Bonniers Förlag 2011)
(Dinosaurens fjer. 2008)

Anna Bella Nor skriver D-uppsats på Biologiska institutionen vid Köpenhamns universitet när den akademiska världen hon befinner sig i skakas om av ett oväntat dödsfall. Hennes handledare Lars Helland hittas död på sitt rum, nedsjunken i sin stol, med hennes avhandling i knät och tungan liggande på magen… Han är ingen vacker syn och en obduktion avslöjar ett särdeles udda och otäckt mord. Någon har avsiktligt infekterat Helland med något slags parasiter som sakta ätit upp honom inifrån!

Kriminalkommissarie Sören Marhauge vid Köpenhamnspolisen blir ansvarig för utredningen och han försöker förstås ta reda på huruvida Helland hade några fiender (vilket ju känns rätt självklart!) och finna hans mördare. Sören tror inte att Hellands student Anna Bella har med detta att göra (trots att hon inte gillat sin handledare) men när ytterligare en man dör i hennes närhet måste han såklart intensifiera sin granskning av hennes förehavanden.

Det visar sig pågå en rätt hätsk debatt i forskarvärlden huruvida dinosaurier är förfäder till fåglar eller inte. Helland och hans kollega Tybjerg hade sin uppfattning, i motståndarlägret finns professorn Clive Freeman från Kanada. Kan mannen från Nordamerika verkligen ha något med detta att göra? Och vart har Tybjerg tagit vägen? Han är spårlöst försvunnen…

Bokens helhet kan väl sägas bygga på tre olika bitar, här finns huvudsakligen tre personer som läsaren växelvis följer.

Först och främst har vi studenten Anna Bella, en ensamstående mamma som håller på att lägga fram sin avhandling när tillvaron stökas till av två mord. Det verkar också finnas något slags hemlighet i familjen som hennes föräldrar aldrig avslöjat…

Vi läser om polisen Sören som förlorat de han älskat och måste fånga en eller två mördare och följer även Clive Freeman i hans kamp om att få uppmärksamhet och rätt för sina teorier kring dinosaurier och fåglar. Kanadaprofessorn brottas också med tilltagande känslor för unge Jack.

Jaha, den här boken kom synnerligen rekommenderad. Olyckligtvis föll den mig inte nämnvärt i smaken. Visst är det lite annorlunda (från merparten av vanliga kriminalromaner) med ett tydligt fokus på akademisk forskartillvaro och att universitetsvärldens intriger utspelas i Danmark. Annorlunda är det såklart också att använda levande parasiter som mordvapen och man får sig mycket info om dinosaurier och fåglar till livs.

Men är det intressant? Spännande? Nej, inte speciellt, tyvärr. I alla fall inte i relation till hela 493 sidor. Det hela tuffar på rätt stillsamt, rentav lite segt och med långa kapitel. Jag kan inte erbjuda mer än en svag trea i betyg. Det kändes lovande i början men tog sig inte riktigt, eller också gjorde det kanske det om man inte ser detta som en spänningsroman… För mig är dock detta en besvikelse och något jag lätt kan glömma bort, hur som helst.