Joseph R. Garber: Dödsdömd (Bonnierförlagen 1997)
(Vertical run. 1995)

Det börjar som vilken vanlig dag som helst för David Elliott. Han dricker sitt morgonkaffe, bläddrar igenom morgontidningen och tar sig sen till kontoret, beläget 50 våningar upp i en skyskrapa på Manhattan. Där riktar hans chef en pistol mot honom och beklagar att han måste döda honom.

Dave tar sig levande ut ur chefens kontorsrum, men mardrömmen fortsätter. Överallt i skyskrapan finns folk som vill döda honom, både vänner sen lång tid tillbaka och fullständiga främlingar. Ett tungt beväpnat team av elitsoldater anländer, spärrar av byggnaden och börjar systematiskt söka igenom våningarna på jakt efter Dave som nu flyr för sitt liv. Tack vare färdigheter han tidigare förvärvat i det militära håller jakten i sig över ett par-trehundra sidor utan att Dave Elliott ens fattar varför folk vill se honom död. Till och med hans älskade fru ber honom enträget att ge upp!

Action från första sidan till sista, mycket spännande. Warner Brothers har köpt filmrättigheterna står det på baksidan. Än har jag inte sett till någon film baserad på denna bok, men det kan bli en höjdare. Film eller inte; läs boken. 311 sidor.
Joseph R. Garber: I vargens öga (Wahlström & Widstrand 2000)
(In a Perfect State. 1999)

Jack Taft är vice vd för ett teknikföretag och åker på tjänsteresa till Singapore. Det har varit en lång resa i första klass och med några drinkar i kroppen och svårt besvärad av jetlag tar han en sömntablett för att slockna på hotellet. Alkohol och piller är som bekant ingen bra kombination, så lätt dimmig i skallen när polisen knackar på dörren och vill häkta honom, slår han ifrån sig.

I den stökiga efterföljande situationen där skott avlossas, sticker Jack Taft iväg och flyr för sitt liv. Vad har han gjort? Ingenting. Men den lokala polisens tuffaste snut tänker inte låta Taft få smita undan och startar en jakt utan like. Taft, den till synes beskedlige affärsmannen som aldrig gjort en fluga förnär, retar upp polisen än mer när han bjuder på tufft motstånd. Eller har han bara tur?

Ensam i främmande land, jagad av Asiens tuffaste polis och oförmögen att lita på någon på kontoret i USA har Taft det svettigt värre. Och så vill Singapores maffia åt både stjärnsnuten och den jagade Taft.

Garber har ju redan skrivit en bok om en jagad man (Dödsdömd) så det här var inget nytt, bara mycket sämre och väldigt lite spännande. Efter inledningen med viss fart blir det hela bara fullständigt obegripligt. Och dumt. Det enda intressanta i boken är beskrivningarna av landet Singapore, dess polis och lagar. 420 sidor.