Stephen Gallagher: Inte den du tror (Forum 1997)
(Red, Red Robin. 1995)

"Årets bästa. Intrigen, tempot, stilen. Du är fast från första sidan." står det att läsa på omslaget. Jag är böjd att hålla med. I drygt 100 sidor. Sen vänder vi blad och är i del två, något år senare. Och det tvära kastet var jag inte med på, nu är vi mitt uppe i något vi inte kunnat drömma om och mycket av stämningen har försvunnit, det mesta av spänningen också.

Så börjar en lång sträcka ingenting och så kommer det lite fart och fläkt mot slutet. Och det är en bra avslutning. Hade det hållit hela vägen igenom, från början, genom mitten och ända till slutet hade det kanske blivit toppbetyg.

Här har vi Ruth Lasseter som har ett förhållande med en gift kollega på kontoret. Nu skall det bli en större affärsfest och självklart skall mannen komma tillsammans med sin hustru. För att hustrun inte skall misstänka något borde Ruth dyka upp med en kavaljer också. Så Ruth tittar i en katalog över eskortmän och väljer ut en ung, stilig kille som följer henne genom kvällen. Och killen ser så bra ut att kvinnorna kastar avundsjuka blickar på Ruth eller tycker det är smaklöst av henne att dyka upp med en såå ung man på en fest som denna.

Ja, unge Tim Hagan sköter sina kort rätt och de avslutar kvällen i sängen tillsammans, sen skall det inte bli någon fortsättning har Ruth bestämt. Men Tim kan inte ta hennes avsked så lätt. Och börjar följa efter henne. Och nu blir det jobbigt för Ruth. Tim är egentligen inte trevlig alls utan en tokig kille som brukar kidnappa kvinnor och gräva ned dem under marken och låta dem dö. Och inte heter Tim Tim heller 376 sidor.