Måns Gahrton (ill. Johan Unenge): Eva & Adam 5 - Jul, jul pinsamma jul (Bonnier Carlsen 1999)
Adams föräldrar har planerat en jul hos släktingar i Polen. Adam vill inte alls följa med. Inte nog med att han knappt känner dem, han talar själv inte språket och värst av allt, han måste ju klara sig utan Eva! Nej, det går inte, Adam vägrar.

På annat håll är det Eva som inte heller vill tillbringa jullovet utan Adam tillsammans med sina jobbiga bröder och pinsamma föräldrar. Lösningen blir enkel. Adam får följa med Eva och hennes familj norrut på en skidresa till Storlien.

Det blir en mycket speciell jul. Eva bråkar med sin storebror, kämpar med skidor och snowboard men älskar att vara tillsammans med Adam. Adam trivs också men det är såklart speciellt att fira första julen utan mamma och pappa. Och att sitta i bastun med Evas nakna mamma är ju inget annat än riktigt pinsamt.

139 underhållande sidor om ett romantiskt vinteräventyr på jullovet.
Måns Gahrton (ill. Johan Unenge): Eva & Adam 6 - Sista pyjamaspartyt (Bonnier Carlsen 2000)
På sidan 102 ordnar Adam en stor fest, ett pyjamasparty. Men innan det har Adam varit på Gröna Lund med familjen och Eva och dessutom tillbringat tid med Eva och hennes familj i en stuga i skogen, fiskat och nattbadat.

De här 137 sidorna blir raskt rätt dystra. Det visar sig att Adams pappa kan få ett nytt jobb han är mycket sugen på, problemet är att det ligger i Stockholm och att familjen i så fall måste flytta. Det är Adam absolut inte intresserad av. Hur skall han klara sig utan kamraterna, utan Eva?

Boken igenom hänger hotet om en flytt över Adam och Eva, sen lite senare står de inför faktum. Adam skall flytta. Han ordnar tidernas fest för klasskamraterna. Det blir ett pyjamasparty innan flyttbilen kommer och tar hans saker därifrån...

Usch ja, efter flera hjärtevärmande och glada böcker med humor kommer här något helt annorlunda, en mycket trovärdig saga om ung kärlek och vänskap som troligen skall ta slut, om avsked och stora avstånd. Även detta är en bra bok, men eländet barnen upplever känns påtagligt och jag lider med dem. Och då kan jag inte riktigt gilla detta lika mycket som föregående berättelser.
Måns Gahrton (ill. Johan Unenge): Eva & Adam 7 - En midsommarnattsmardröm (Bonnier Carlsen 2001)
Sommarlov! Och allt löser sig så fantastiskt att Adam och Eva kan tillbringa det tillsammans. Adam får följa med Eva och hennes familj till Gotland.

Det blir sol och bad, minigolf och midsommarfest. Allt börjar bra. Visst driver Tobbe sin lillasyster Eva till vansinne, och visst blir Eva oresonligt ilsken tillbaka, men Tobbe och Adam verkar ändå komma bra överens. Men så sker missförstånd och svartsjukan slår till. Adam börjar tillbringa tid med den äldre tjejen Frida och hennes hundar, allt för att lägga ett gott ord hos Frida för Tobbe.

Ja, tuffe Tobbe kan såklart inte berätta för någon att han nog är lite kär i Frida så han gör Adam till sin förtrogne. Tyvärr verkar nu Adam ha hamnat i kläm när Eva missuppfattat allt. Eva vill plötsligt att Adam skall resa hem, hon har ringt efter bästa tjejkompisen Annika istället...

Aj aj aj, upplagt för pinsamma missförstånd och kärlekskriser. Lyckligtvis så kanske allt löser sig till det bästa till slut. Lättlästa och underhållande 160 sidor.
Måns Gahrton (ill. Johan Unenge): Eva & Adam 8 - Inte som en dans (Bonnier Carlsen 2002)
Nej, här går inget som en dans, trots buggkurs och annat.

Eva anstränger sig rejält för att bästa kompisen Annika skall få en pojkvän. Eva tänker sig att Tobias vore ett bra alternativ och beslutar sig för att försöka para ihop dem båda. Tyvärr drar Eva in Adam i det hela och han hamnar i kläm.

Nu måste det bli mindre tid för umgänge med bästa kompisen Alexander, och var det förresten inte Alexander som skulle bli ihop med Annika?

Ja, eländes elände, här finns sura mellanstadieungar i parti och minut. Tjejer är sura på killar som bara tänker på sport. Killar vill få tjejer att förstå att sport visst kan vara roligt. Killar tappar lusten för att träna, tränare och lagkamrater undrar vad som står på.

Somliga skadar sig och får ont, andra tror det är fejkade skador och sjukanmälningar. Evas försök att para ihop vännerna går sådär och Adam är inte alls sugen på en danskurs. Det är med blandade känslor han ser flickvännen Eva dansa tjusigt med Tobias!

Ungdomarna har svårt att prata med varandra, än mindre kommunicera vettigt med föräldrar och syskon. 165 sidor som förvisso lättlästa ändå är bland de mindre bra i serien hittills.