Måns Gahrton (ill. Johan Unenge): Eva & Adam 1 - En historia om plugget, kompisar och kärlek (Bonnier Carlsen 1995)
Lättläst och roligt om en ung killes vedermödor, eller som titeln antyder, en historia om livet i skolan, kamraterna och spirande förälskelser. Adam kommer ny till klassen vid skolstarten, exakt vilken årskurs skall jag låta vara osagt men vi befinner oss säkert någonstans på mellanstadiet. Eller är vi kanske redan i årskurs 7? Nåja, skit samma egentligen, det här är en bok i samma stil som de många berättelserna om Sune och Bert (av Sören Olsson och Anders Jacobsson), men här alltså med en något äldre, mer mogen huvudperson.

Med det sagt kan ändå vad som helst ske. Adam blir kompis med Alexander, killen som är riktigt bra på att åka skateboard. Klassens bråkstake Jonte dyker också upp. Med i historien är också bästa kompisarna Eva och Annika och många fler.

Det blir skoldiskon, föräldrafria partyn, drömmar om pussar och heta förälskelser… Killarna slänger trånande blickar på klassens snyggingar, tjejerna tycker att de flesta av grabbarna är barnsliga.

Fast nog verkar det som att det kan bli nåt mellan Adam och Eva. Eller? Vill de? Vågar de? Vad säger man? Hur pussas man? Vad skall vännerna säga? Första boken i serien handlar kort sagt om att vara ung och kär i dagens Sverige… 129 sidor lättläst text med en del fina svartvita illustrationer här och där.
Måns Gahrton (ill. Johan Unenge): Eva & Adam 2 - Att vara eller inte vara - ihop (Bonnier Carlsen 1996)
Text av Gahrton och bilder av Unenge fortsätter att komplettera varandra, här på 122 sidor på vilka Eva och Adam nu lyckats bli ihop. Så underbart härligt! Så mysigt, så bra det känns. Nu får man pussas och ha skoj tillsammans. Men livet ihop är inte helt okomplicerat förstås, det gäller att hålla sams och undvika pinsamma föräldrar och syskon.

Svartsjukan visar sitt fula ansikte också. Eva slutar spela gitarr med Adam för att istället satsa på teater. Där finns den intressante Sebastian som utövar i alla fall något slags lockelse på Eva. Naturligtvis uppskattar inte Adam situationen alls… Så en liten fnurra på tråden där, och andra stora bekymmer för stackars Annika som nu fått veta att föräldrarna skall skilja sig.

Hjärta och smärta för våra ungdomar i huvudrollerna, lättläst och underhållande!
Måns Gahrton (ill. Johan Unenge): Eva & Adam 3 - Bästa ovänner (Bonnier Carlsen 1997)
Det har kommit en ny kille till klassen. Jeremy är storväxt och självsäker och drar sig inte för att utmana klassens tuffing och bråkstake Jonte. Klassen ser med spänning och bävan hur Jonte sätts på plats och det plötsligt finns en ny ledare i gänget.

Jeremy får uppmärksamhet och beundran, olyckligtvis bjuder han bara några få utvalda i klassen på fester så somliga är uppenbart mer populära och inne än andra.

Samtidigt njuter Eva och Adam av sin relation och önskar att deras respektive bästa vänner också kunde hitta någon, eller varför inte varandra. Det görs försök med dubbeldejter och antydningar om att han eller hon är lite kär i den eller den. Allt slår inte väl ut och snart är bästa vänner mer ovänner…

Lyckligtvis ordnar kanske allt upp sig till slutet, 121 sidor bort. Lättläst och med nya svartvita bilder här och där.
Måns Gahrton (ill. Johan Unenge): Eva & Adam 4 - Fusk och farligheter (Bonnier Carlsen 1998)
Eva och Adam har det bra tillsammans och nu gör de ett nytt försök att få bästa kompisarna Annika och Alexander att bli kära i varandra.

Samtidigt blir Alexander lockad av att hänga med Jonte, Mange och de andra i det tuffa gänget. Och om han går med kanske Annika kan medverka också? Och om de båda är med, borde inte Eva och Adam också hänga på?

Först lyckas de komma över det kommande provet i skolan och kan fuska, sedan stannar de kvar i simhallen på kvällen och har stället för sig själva.

Den tredje dumheten blir en fest där alla deltagare måste medverka med någonting som de stulit! Plötsligt skall det snattas chips och läst och flintastek i butiken…

Ja, här handlar det om att få känna spänning och vara med i tuffa tuffingars gemenskap, men samtidigt om svårigheterna med att våga stå emot, kunna säja nej och gå sin egen väg. Våga vägra vara en fuskare och tjuv, helt enkelt. Även om det kanske inte alltid är så enkelt.

139 lättlästa, svartvitt illustrerade och rätt spännande sidor, en bra skildring av tonårsvånda kring ovanstående saker, och mer.