Bengt Fredrikson, Andreas Palmaer & Elin Jonsson: 18 mystiska gåtor (Alfabeta 2018)
96 sidor, 18 kluriga gåtor med svar och därtill 30 svartvita illustrationer (de flesta av dem som ren utsmyckning, några få kan erbjuda en ledtråd om du tittar noga).

Ja, gåtorna är alla hämtade ur verkligheten och många av dem känner du säkert redan till...

Det handlar t.ex. om Loch Ness-monstret, Bermudatriangeln och häxornas vattenprov. Om månlandningen, om Hitlers dagböcker, om människoätande lejon, om bilvägar, om slaveri. Därtill klassiska trollerikonster såsom tankeläsning, den itu-sågade damen, skedböjning med tankekraft, att gå på vatten och Frihetsgudinnan försvinner.

Kort sagt, kan du lista ut hur trolleritricken utförs? Vet du varför Loch Ness-monstret garanterat inte är en urgammal dinosaurie, varför det inte är något riktigt mystiskt med störtade flygplan och sjunkna skepp i Bermudatriangeln och varför den amerikanska flaggan står ut från stången på månen?

Här blir det några sidor berättelse, någon sida svar och efter de här 18 historierna så är det slut. Här har man således fått läsa, titta och klura lite. Och kanske, kanske har man listat ut hur allt hänger ihop, vad som är svaret, sanningen. Om inte annat har man garanterat fått lära sig något nytt, för precis allt var givetvis inte bekant sedan tidigare. Lagom småspännande och mystiskt, lättläst och med fina bilder.