Brent Frankenhoff & Maggie Thompson: 100 Sexiest Women in Comics (F+W Media. 2011)
Comic Buyer´s Guide presents the 100 Sexiest Women in Comics. Det måste väl ha varit en man som knäckt idén om att göra en bok där man rangordnar kvinnliga seriefigurer utifrån grad av sexighet, men jag klagar inte. Jag gillar både serier, kvinnor och diverse tio-i-topp- och rankinglistor. Sen kan man ju alltid diskutera både urvalet och de deltagande seriekvinnornas placeringar och mer.

Utifrån ett serieperspektiv, skall personen ha varit ”sexig” i flera tidningsnummer för att få ta sig in på listan eller kan hon ha varit sexig i endast en utgåva, eller bara på en enda bild någonstans? Och vad är det egentligen som gör en kvinna mer sexig än någon annan? Inget av detta får vi svar på här, författarna har satt samman en rangordningslista med de 100 sexigaste seriebrudarna, i deras tycke, punkt slut.

Här finns 64 sidor och sist på dessa ett register över de tecknare vars bilder deltar i sammanställningen. Det börjar med vinnande plats nummer 1 och slutar med 100. Kanske skulle det varit tvärtom, att man sakta men säkert närmar sig en bättre placering allt eftersom?

De första fem kvinnorna får ett helt uppslag vardera, men det innebär egentligen endast att de har två bilder från två olika illustratörer med i boken. På övriga sidor presenteras två nya kvinnor på listan, samtliga med varsin färgbild och oftast lite diskret info om från vilken tidning och vilket årtal bilden är, samt förstås tecknarens namn.

Därtill är det den här skriftens författare som satt samman ett par tre meningar om respektive person men det här häftet läser man inte främst för texterna, hehe.

Porträttgalleriet domineras av kvinnor från de båda serieuniversumen som förlagen DC Comics och Marvel skapat. Det är många superhjältar och skurkar på den här listan. Flera kvinnor från gamla serien Acke (Archie) är också med (Veronica, Betty etc.) liksom några karaktärer skapade av Will Eisner (Spirit-serien etc.)

Det är tydligen så att den allra sexigaste seriekvinnan är hon på omslaget, krigaren Red Sonja. Det är väl inte ett helt tokigt val i mina ögon. Platserna 2-5 går sedan till Death, Jean Grey, Zatanna Zatara och Emma Frost. Death är författaren Neil Gaimans skapelse och Jean Grey och Emma Frost är mutanter i X-Men-världen hos Marvel. Zatanna är medlem i DC Comics Justice League. Kanske att somliga bilder på kvinnorna skulle ha varit några andra om det är sexighet i fokus kan jag tycka.

Andra kända seriekvinnor som dyker upp; Wonder Woman, She-Hulk, Batgirl, Catwoman osv. Flera manliga superhjältars flickvänner likaså samt även två olika Black Cat.
Brent Frankenhoff & Maggie Thompson: 100 Baddest Motherf*#!ers in Comics (F+W Media. 2011)
Comic Buyer´s Guide presents the 100 Baddest Motherf*#!ers in Comics. I boken tillägnad kvinnor i serier handlade det om att vara sexig. När männen nu skall rangordnas bedöms de utifrån i vilken utsträckning de är ”bad motherf*#!ers”, vad nu det är. Jag vet inte säkert och det förklaras inte heller, men av listan på män att döma skall man vara en riktig tuffing. Ond eller god spelar ingen roll bara man är tuff, kaxig, självsäker, ironisk, dryg, maktgalen etc.

På 64 sidor presenteras de 100 männen och till skillnad från kvinnornas utgåva är det inte vinnaren som ses på omslaget. Luke Cage/Power Man återfinns först på listans sjunde plats. Det börjar med vinnaren Darkseid (från DC Comics superhjältevärld) och slutar med MODOK (från Marvels dito). Jag har i skrivande stund inte bekantat mig så värst med Darkseid men MODOK hade jag kanske inte haft med på en hundralista…

Superhjältar och superskurkar dominerar sammanställningen men här finns såklart ingen plats för präktiga grabbar såsom Spider Man, Superman eller Captain America. Däremot är både Iron Man, Thor, Green Lantern och Green Arrow med.

Topp 7 får varsitt uppslag, på resten av sidorna presenteras två nya karaktärer på listan. Topp 7 är i den här skriften följande; Darkseid, Batman, Hulk, Joker, Wolverine, Lex Luthor och så nämnda Power Man.

Om detta är rätt personer kan man ju alltid diskutera. På sämre placeringar återfinns från Marvels serievärld storheter som Magneto, Sabretooth, Kingpin, Dr. Doom, Dr. Octopus, Green Goblin, Venom, Loke, Bullseye. Vanligtvis snälla grabbar såsom Daredevil och Thing har också placerat sig hyggligt. Varför planetätaren Galactus dyker upp på först plats 53 känns lite galet.

Att faktiskt ha dödat självaste Superman ger Doomsday plats 36. Flera figurer från serien Watchmen dyker upp, liksom två stycken Daredevils. Utanför DC- och Marvel-världarna kvalificerar sig också t.ex Spawn och Rick Grimes, tuff zombiedödare i The Walking Dead samt karaktärer från Will Eisners serie Spirit.

Sist kommer ett register över de tecknare som bidragit med illustrationer och till varje bild finns en liten kort text om relevant figur samt fakta om från vilken tidning aktuell bild är tagen, årtal etc. Bilderna är överlag okej, men det skiljer en hel del i kvalitet. Somligt är skitsnyggt tecknat, annat kanske inte fullt så läckert. Fast nog räcker det till för att jag skall bli sugen på att läsa mer om somliga bad motherf*#!ers på annat håll.