David Eddings: Belgarions son (Sagan om Mallorea, Första boken) (Wahlströms 1996)
(Book One of The Malloreon: Guardians of the West. 1987)

År har passerat sedan Belgarion, Ljusets Barn, besegrade guden Torak i en kamp men allt är inte längre frid och fröjd i världen. Kungaparet bråkar och undersåtarna ser parets ofrivilliga barnlöshet som ett tecken på att relationen borde avslutas. Åter andra röster påtalar det opassande i att kungen äktat en kvinna från ett annat land och ute i vida världen börjar åter olika ledare kliva fram och önska sig än mer makt så att framtiden ser mer mörk ut än på länge.

Det är då Aldurs sten börjar lysa ilsket rött och en röst förkunnar: Ta er i akt för Zandramas!

Gamla och nya rykten kommer i omlopp och profetian visar sig vara skriven med olika ord i olika dokument och således kan tolkas på vitt skilda sätt. Vad är det som spås i framtiden egentligen?

Jo, det kan Cyradis berätta, en av de sanningssägande sierskorna från Kell. En ny kamp mellan ont och gott skall snart stå. Ljusets Barn och Mörkrets Barn skall än en gång kämpa och endast en kan gå segrande ur kampen.

Efter en tid löser sig frågan om barnlöshet men det är såklart inte slut på problemen för det. Tvärtom mördas Rivas väktare, en attack mot drottning Ce´Nedra sker och till slut kidnappas kungabarnet Geran och förs bort.

Misstankarna riktas genast mot den nyuppväckta Björnkulten och dess ledare Ulfgar. Naturligtvis kan inget stoppa Belgarion från att ge sig efter Ulfgar och krossa kulten en gång för alla…

Figurerna vi lärt känna i Serien om Belgarion är tillbaka och det står snart klart att det kommer att bli ett nytt sällskap som far land och rike kring i ett antal boktitlar i väntan på att allt skall vara klart för en slutlig uppgörelse mellan onda och goda krafter. Inledningen på Sagan om Mallorea omfattar 421 sidor.
David Eddings: Murgoernas konung (Sagan om Mallorea, Andra boken) (Wahlströms 1996)
(Book Two of The Malloreon: King of the Murgo. 1988)

Det är inte Björnkulten som rövat bort Garions son utan självaste Mörkrets Barn, Zandramas. Nu skall det lilla gossebarnet spela en nyckelroll på platsen som icke längre är tillsammans med stenen Sardien. Skall pojken kunna räddas måste förstås Garion och hans sällskap hitta och komma fram till platsen. Det är såklart allt annat än lätt.

Sällskapet reser genom Nyissas djungler och vidare in i Murgoernas land. Man måste fajtas med såväl en drake som bekämpa en demon. Silke blir varse att han har en bror och när de 432 sidorna är slut är vårt resandesällskap fångar hos hans kejserliga majestät Kal Zakath.
David Eddings: Demonen i Karanda (Sagan om Mallorea, Tredje boken) (Wahlströms 1996)
(Book Three of The Malloreon: Demon Lord of Karanda. 1988)

Kal Zakath blir nästan mot sin vilja vän med kung Belgarion men vägrar ändå envist att låta dem lämna staden. Det blir utdragna förhandlingar och hotelser och till och med ett mordförsök på härskaren. När våra huvudpersoner till slut ger sig iväg är det i största hemlighet och då har staden dessutom drabbats av ett fruktansvärt pestutbrott.

Någon ond figur håller på att skapa en armé av demoner och måste givetvis stoppas. Tur att våra vänner inte backar från en tuff fajt. Men efter 399 sidor och lång tid på resande fot har Zandramas fortfarande pojken Geran kidnappad…
David Eddings: I Zandramas spår (Sagan om Mallorea, Fjärde boken) (Wahlströms 1996)
(Book Four of The Malloreon, Sorceress of Darshiva. 1989)

Det som varit någon månads försprång verkar ha krympt till enstaka dagar. Våra huvudpersoner ilar i rask takt vidare genom städer och landsbygd, rör sig över slätter och hav.

Det är hästar, grisar, vargar, ormar, fåglar, fiskar och elefanter men också drakar och demoner. Det blir nya fajter, förhandlingar och intriger. Kal Zakath stöter på nytt på våra vänner och minns blott alltför väl att de en gång ignorerat hans order och flytt från honom. Kal Zakath är med andra ord inte på så värst bra humör. Då dyker sierskan Cyradis upp och hotar honom till livet…

Som vanligt i den här bokserien upplever karaktärerna en väldig massa, utsätts för både det ena och det andra på 377 sidor. Ja, det drar ihop sig till en slutlig uppgörelse men vi når inte riktigt ända fram med den här berättelsen. Än återstår säkerligen många dagar på hästryggen och många fajter. Men nog kommer väl avslutningen i nästa bok?
David Eddings: Sierskan från Kell (Sagan om Mallorea, Femte boken) (Wahlströms 1996)
(Book Five of The Malloreon, The Seeress of Kell. 1991)

Våra vänner måste ta sig till marmorstaden Kell för att kunna få veta var stenen Sardien finns och den finns som sagt på platsen som inte längre är. Och nu vet man var; på ett berg som sjönk i havet för 5000 år sedan…

Så hur skall man komma dit kan man undra? Ja, ondskans krafter verkar hur som helst för att sinka huvudpersonerna, få dem att komma försent fram eller inte alls. Otaliga farliga uppdrag måste tas om hand innan man kan komma vidare. Det skall tävlas i tornerspel och jagas bort drakar…

Men så till slut står både Ljusets Barn och Mörkrets Barn på precis den plats som profetiorna talat om och kampen om Världsalltet skall avslutas. Och det gör den, sen följer ytterligare nästan 100 sidor om hur livet tedde sig efter det för de överlevande… Efter totalt 430 ytterligare sidor är sagan om Mallorea verkligen slut. Väl?

Eddings fick till en lagom lättläst och underhållande saga om gudar och hjältar, drakar och demoner, magi och vapenskrammel, vänner och fiender och förstås kampen mellan ont och gott.