Oscar Dronjak: Legenden om HammerFall (Kalla Kulor Förlag 2013)
Dronjak gillar att spela musik och älskar heavy metal. Det är väl bara logiskt att han startar rockband. Till slut ser HammerFall dagens ljus och resten är rock´n roll-historia. Den här boken kommer ut lagom till bandets 20-årsjubileum.

Och som en typisk biografi om en hårdrockare och dennes band är sidorna förstås fyllda med berättelser om olika låtars tillblivelse, om inpelningssessioner och framför allt en himla massa konsertminnen och ett fasligt resande runtom i världen. Det är en spelning här, en annan där, sega resor instängd i en turnébuss varvat med en flygtripp till Sydamerika eller Asien eller ut någonstans i Europa.

Dronjak verkar ha skrivit dagbok nästintill var dag i sitt musikerliv. Även om förstås inte exakt varje spelning eller turné beskrivs så känns det nästan så. Dagarna verkar vara fyllda av en större konsert eller ett litet gig planerat och genomfört någonstans.

Och så blir det förstås skildringar av typisk bandsamvaro, av olika busstreck man utsätter kamrater, musiktekniker och medlemmar från andra band för. Fast grabbarna i svenska HammerFall är ett rätt beskedligt band, verkar bestå av en bunt snälla killar.

Det är rätt harmlösa aktiviteter man ägnar sig åt. För att vara rockstjärnor är det kanske väl snällt och skandalfritt, om man säger så. Visst dricks det en hel del öl ibland och visst blir någon full och kräks. Och jodå, ett eller annat hotellrum har kanske skadats här och där, men i det stora hela och utspritt över 20 år så är det väl inte mycket att förfasas över.

Tyngre droger lyser lyckligtvis med sin frånvaro liksom brudarna faktiskt. Undantaget Dronjaks mamma, Helloween-sångarens fru och ett hängivet HammerFall-fan är detta i princip uteslutande en berättelse om killar, grabbar, män.

Då och då sker en olycka och panik slår till. Kan man spela gitarr med bruten arm? Kan man sjunga med halsont? Ja, rätt typiska vardagshinder i karriären kan jag tycka. Sen är det förstås så att bandmedlemmarna då och då kommer på kant med varandra, utvecklas åt olika håll, tappar sugen osv. Somliga spelmän byts ut, nya ansluter.

Det blir stora konserter där HammerFall är nykomlingarna, agerar förband kanske åt gamla legendariska barndomsidoler. Och så förstås andra senare turnéer där HammerFall är huvudakt och har andra mindre kända musikanter som skall värma upp publiken.

Ja, bandets grundare och gitarrist Dronjak skildrar allt detta och mer på bokens 524 sidor Det blir lite sightseeing runtom i världen, deltagande i olika lekprogram i TV, inspelning av några musikvideos och allmänt branschskvaller och skivinspelningar. Men framför allt alltså en rejäl mängd konsertminnen från jordens alla hörn, stort som smått, från dåtid till nutid.

Ungefär 40 sidor i slutet listar bandmedlemmar i HammerFall genom tiderna och vad som verkar vara alla spelningar för bandet 1994-2012 i kronologisk ordning, dessutom tillkommer 16 extra sidor med färgfoton insprängt nånstans i mitten.

Allt som allt lite småintressant utan vare sig större skandaler eller överraskningar egentligen, allt lite sådär lagom medelmåttigt svenskt. HammerFall är duktiga musiker och verkar vara schyssta killar. Den här karriären måste ha varit (och är väl fortfarande!) en härlig resa.