Michael Dibdin: Träffpunkten (Legenda 1991)
(The Tryst. 1989)

Aileen är psykolog och har problem med en ung schizoid patient vid namn Gary Dunn. För åtta månader sedan hette Gary Steven Bradley och var två år yngre än idag. Han hade stuckit hemifrån och drog runt på gatorna, levde med knarkare, var en uteliggare. Efter att ha blivit vittne till ett mord är han rädd att han är mördarens nästa offer och gömmer sig idag på ett behandlingshem där Aileen jobbar.

I Garys/Stevens journal står att läsa att han vid inläggningen uppvisat symtom på förvirring, desorientering och hallucinationer av schizofren typ. Självklart gör detta det inte lättare för Aileen och kollegorna att ta hans yttranden om förföljelse och dödshotet som han påstår vilar över honom på allvar. Men mellan hallucinationerna, kan det ändå ligga ett uns sanning i hans påståenden?

Aileen blir allt mer dragen till unge Gary då han på många sätt påminner henne om den son hon förlorat och som idag skulle varit i Garys ålder. Livet har farit fram hårt med både Gary/Steven och Aileen.

En lite annorlunda bok med ett slut som... ja? Mer intressant än regelrätt spännande. Betyget två är närmre än en fyra. 218 sidor.