Lindsey Davis: Silvergrisarna (Bonnier Alba 1996)
(The Silver Pigs. 1989)

Vi är i Rom år 70 e. Kr och lär känna Marcus Didius Falco. En förhållandevis ung kille som jobbar som privatdetektiv och inte har så värst gott om pengar. Hyresvärden är på honom rätt så ofta. Så värst många vänner har han inte heller, men de kvinnor med vilka han stiftar bekantskap är desto fler. Tyvärr varar förhållandena sällan längre än för en natt eller två.

Falco kan handskas med såväl bovar som myndighetspersoner, men när den unga, otroligt vackra Sosia uppenbarar sig där på gatan blir han helt till sig. Instinktivt räddar han henne undan förföljande busar och blir därmed indragen i ett fall han borde hållit sig ifrån. Högt uppsatta män smugglar silvergrisar, silverhaltiga blytackor, och det blir Falcos uppgift att avslöja smugglarna. Helt förhäxad av Sosias skönhet och fast besluten att lösa fallet tvingas Falco till långa resor, riktigt slavarbete och kontakter med trista politiker och fagra kvinnor långt över honom själv i rang.

Det här var en bok jag länge sett fram emot att läsa. Förväntningarna var höga då jag tyckte att tid och plats, ja miljön, kändes annorlunda och lovande. Och början på boken då man lär känna Falco var ganska rolig. Det fanns ett par dråpliga situationer och rapp dialog som kändes fräscht, men sen blev det bara ett sammelsurium av romare hit och dit, tempot gick ned och storyn blev ointressant. Det här var en bok som hade fått ta slut lite fortare. Trots en liten uppryckning mot slutet kan jag tyvärr inte ge ett högre betyg. 347 sidor.
Lindsey Davis: Venus i koppar (Albert Bonniers Förlag 1999)
(Venus in Copper. 1991)

Marcus Didius Falco släpps ut från fängelset och blir snart erbjuden nytt uppdrag som privatspanare. Det handlar om Hortensius Novus som står i begrepp att gifta sig med den sköna Severina Zotica. Rödhårig är hon och vacker som få. Är det månne hon som är en Venus i koppar? Hortensius närmsta vänner är inte helt glada över de planerade festligheterna. Det är nämligen så att Severinas senaste män alla dött, hastigt och olustigt, ganska snart efter giftermålen. Nu fruktar Hortensius vänner att han kommer att gå samma öde till mötes. Kan månne Falco få Severina att slå upp förlovningen och lämna trakten? Eller i alla fall hålla ett öga på henne och skydda den blivande maken?

Jodå, Falco tar sig an uppdraget. Och misslyckas. Snart är Hortensius död. Men vad nu? De hann ju inte ens gifta sig! Det blir ju inga pengar till Severina. Vem är den skyldige? Det är möjligt att det hela låter lite lagom spännande men det är det inte. Det dröjer en sådär 150 sidor innan huvuduppdraget tar sin början och boken blir det minsta intressant. Och då är det så dags. Absoluta bottenbetyget var inte långt borta och det är bara en liten uppryckning sista halvan som räddar en 2:a. Nej, nu läser jag inte fler Falco-böcker av Lindsey Davis. Det är för trist helt enkelt. Det intressantaste handlar om Falcos privatliv och hans förhållande med senatorsdottern Helena Justina, inte om hans fall. 326 sidor.